Bez obzira da li je koristite u ishrani ili ne, svinjska mast je jedna lekovita namirnica koja se od davnina koristi u lekovite svrhe. Bogata je kiselinama – oleinskom, stearinskom, linilnom i miristinskom kiselinom koje zajedno štite srce i kardiovaskularni sistem i jačaju imuninet ljudi.
Verovali ili ne u narodne lekove, da nisu dali efekta, za njih se sada ne bi ni znalo. Za izraz „svinjska mast u 9 voda“ sigurno ste čuli mnogo puta u životu. Kada se koristi u lekovite svrhe, mast mora da se opere devet puta, u devet voda, kako bi iz nje izašle sve nečistoće koje se skupljaju u procesu njenog otapanja.
Svinjsku mast stavite u dublju posudu i sipajte u nju vrlo mlaku vodu tako da potpi mast. Mešajte ih zajedno varjačom ili kašikom, kao da pravite smesu za kolače. Posle par minuta propsite tu vodu, supajte čistu i ponovite postupak. I tako 9 puta.
Bolesti pluća i brohnijalne upale nekada su lečene upravo svinjskom mašću od koje su se pravile obloge. Za ovaj narodni lek potrebno vam je: