Naslovna / Prirodna medicina

Za umor, loše raspoloženje i nesanicu pomaže matičnjak

Priredio/la: V. Marić Brajković|10:00 - 24. 12. 2020.

U narodu su odavno poznata njegova umirujuća svojstva…

čaj od matičnjaka Foto: Shutterstock

Matičnjak (Melissa officinalis) je biljka sa mirisom limuna koja potiče iz iste porodice kao i nana. U narodnoj medicini se koristi vekovima zbog svojih lekovitih svojstava.  Ima sedativno, pritvupalno dejstvo, pomaže protiv naduvenosti, menstrulanih grčeva migrene, a ima i antimikrobno dejstvo na herpese.

Matičnjak se tradicionalno koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija, simptoma depresije,  ali lekovita svojstva se tu ne zaustavljaju.

Skupljaju se listovi i stabljika na samom početku cvetanja suše se i prerađuju. Listovi sadrže etarsko ulje (0,02-0,2 odsto). Matičnjak se koristi se u obliku čaja, biljnih kapi ili etarskog ulja, kapsula.

Pomaže u ublažavanju stresa

Kaže se da matičnjak umiruje simptome stresa, pomaže vam da se opustite i poboljša vaše raspoloženje. Ovo je davno primećeno u narodu, ali kasnije su to potvrdila i istraživanja.

Studija iz 2004. godine, Trusted Source, otkrila je da je uzimanje matičnjaka ublažilo negativne efekte laboratorijski izazvanog psihološkog stresa. Učesnici koji su uzimali matičnjak sami su prijavili povećani osećaj smirenosti i smanjeni osećaj budnosti.

Iako je ovo bila dvostruko slepa, s placebom kontrolisana studija, imala je mali uzorak od 18 ljudi. Za razradu ovih nalaza potrebna su dalja istraživanja.

Način upotrebe: Uzimajte 300 miligrama (mg) matičnjaka u obliku kapsula dva puta dnevno. Možete uzeti jednu dozu od 600 mg u akutnim epizodama stresa.

Može pomoći u smanjenju anksioznosti

Matičnjak se takođe može koristiti za smanjenje simptoma anksioznosti, kao što su nervoza i razdražljivost.

Istraživanje iz 2014. godine ispitivalo je raspoloženje i kognitivne efekte hrane koja sadrži matičnjak. Dodatak je pomešan u napitak i jogurt, zajedno sa prirodnim ili veštačkim zaslađivačima. Učesnici u obe grupe prijavili su pozitivne efekte na različite aspekte raspoloženja, uključujući smanjeni nivo anksioznosti.

Iako ovo obećava, potrebno je više istraživanja kako bi se zaista utvrdila njegova efikasnost.

Način upotrebe: Uzimajte 300 mg u kapsulama matičnjaka tri puta dnevno. Možete matičnjak da uzimate i kao čaj.

 Može pojačati kognitivne funkcije

Ista studija iz 2014. takođe je proučavala efekte matičnjaka u poboljšanju kognitivnih funkcija.

Od učesnika je traženo da rade kognitivne zadatke koji uključuju pamćenje, matematiku i koncentraciju. Rezultati računarskih zadataka pokazali su da su učesnici koji su unosili matičnjak imali bolji učinak od onih koji nisu.

Iako su ovi učesnici osetili porast nivoa budnosti i performansi, ipak se vremenom javlja umor.  Kombinovanje matičnjaka sa hranom takođe utiče na brzinu njegove apsorpcije, što je možda imalo uticaja na njegovu efikasnost. Potrebna su dodatna istraživanja.

Pomaže u ublažavanju nesanice i drugih poremećaja spavanja

Kombinovanje matičnjaka sa valerijanom može pomoći u ublažavanju uznemirenosti i poremećaja spavanja poput nesanice.

Način upotrebe: Popijte šolju čaja od valerijane i matičnjaka pre spavanja. Sušeni list matičnjaka možete da pronađete u biljnim apotekama.

Može vam pomoći u lečenju herpesa

Matičnjak deluje na prve znakove herpesa. Učesnici studije iz 1999. godine nanosili su ulje matičnjaka ili placebo preparat na inficirano područje četiri puta dnevno tokom pet dana. Istraživači su otkrili da su učesnici koji su koristili etarsko ulje matičnjaka imali manje simptoma i ranice herpesa su brže zarastale nego kod onih koji ga nisu korisitili.

Kako se koristi: Nanesite ulje matičnjaka na obolelo mesto nekoliko puta dnevno. Obavezno testirajte kremu na unutrašnjoj strani podlaktice pre nego što je nanesete na herpes.

6. Koristi se kod probavnih smetnji

Ako imate česte bolove u trbuhu i nelagodu, matičnjak može imati pozitivan efekat na varenje. Manja istraživanja potvrdila su njegovo pozitivno dejstvo kod funkcionalne dispepsije.

Kako se koristi: Popijte čaj od matičnjaka dva do tri puta dnevno.

7. Može pomoći u lečenju mučnine

S obzirom na potencijalni uticaj na vaš probavni sistem, matičnjak takođe može pomoći u ublažavanju osećaja mučnine.

Pregled iz 2005. godine koji je ocenjivao rezultate nekoliko studija na matičnjaku pokazao je da je biljka korisna u lečenju gastrointestinalnih simptoma.

Način upotrebe: Popijte šolju čaja od matičnjaka kod prvih znakova mučnine.

Može vam pomoći da smanjite menstrualne grčeve

Matičnjak može koristiti za ublažavanje menstrualnih grčeva i predmenstrualnog sindroma (PMS).

Način upotrebe: Pijte čaj od matičnjaka više puta dnevno za optimalne rezultate, čak i pre nego što osetite bolove ili grčeve. Ovo će omogućiti da biljka počne da deluje mnogo pre nego što dođe vreme da se pojave simptomi PMS-a. Smatra se da kontinuirana upotreba vremenom smanjuje simptome.

Ublažava glavobolju

Matičnjak takođe može biti koristan u lečenju glavobolje, naročito ako je ona posledica stresa. Njegova opuštajuća svojstva mogu vam pomoći da se opustite, oslobodite napetosti i opustite mišiće.

Kako se koristi: Ako se ponavljaju glavobolje, možda će vam biti korisno uzimati 300 mg matičnjaka kroz kapsule do tri puta dnevno. Ovo će omogućiti da biljka deluje pre nego što se razvije glavobolja.

Oprez

Matičnjak treba koristiti samo kratko vreme. Opšte pravilo je da se prave pauze svake treće nedelje. Ne bi trebalo da uzimate matičnjak duže od četiri meseca bez pauze.

Pre upotrebe treba da razgovarate sa svojim lekarom ako uzimate: lekove za glaukom, štitnu žlezdu, barbiturate, sedative, lekove koji utiču na serotonin.

O upotrebi matičnjaka lekara posebno treba da konsultuju trudnice i dojilje, a deca do 12 godina ne bi trebalo da koriste.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo