Naslovna / Prirodna medicina

Vasa Pelagić: Ovako se leče sve vrste kašlja

Piše: J. M.|12:00 - 24. 01. 2021.

Šta god da je uzrok kašlja, ne treba da ga ignorišemo i trpimo. Posle odlaska kod lekara, pomozite sebi i nekim narodnim lekovima koje i medicina priznaje

Ne ignorišite kašalj Foto: Shutterstock

Vasa Pelagić bio je lekar i narodni prosvetitelj koji svojom knjigom „Pelagićev narodni učitelj“ nije želeo da širi nazovilekarstvo, već je opisivao samo bilje čija su dejstva na određene zdravstvene tegobe klinički dokazana.

Dva najbolja čaja za kašalj

O čestoj tegobi kao što je kašalj Vasa Pelagić je mnogo pisao i podrobno objašnjavao kako i zašto nastaje i kako ga lečiti.

− Ima mnogo osoba koje nešto muči u prsima i koje kašlju, a nisu ni jektičavi ni udarom povređeni. Nekima to biva sa kašljem i glavoboljom, a nekima i bez toga. Nekima to biva olako, a drugima vrlo teške bolove i teškoće pričinjava, pa čak i sam govor oduzme i teško disanje donese… – pisao je Vasa Pelagić. A bez obzira na uzrok kašlja, Pelagić je preporučivao sledeće:

− Treba skuvati čaj od zovinog cveća, pa ga piti sa medom po jednu dobru čašu svako jutro i svako veče, ali ne vreo. Za 10 do 20 dana izbaviće se bolesnik svoje muke. Ili: uzeti čaj od belog sleza, podbela i kunice (hajdučke trave), pa to u čisto zaptivenom loncu dobro skuvati i proceđeno u staklo ostaviti na hladovinu. Od tog odvara valja svako jutro i veče po jednu šoljicu odliti, ugrejati i piti, pošto se u lek saspe sitno očišćenog nišadora (amonijum hlorid) jednu četvrtinu kašičice. Zasladiti se može medom ili šećerom. To je vrlo neprijatno piti, ali produžiti treba bar 10 dana, pa će se bolesnik kašlja rešiti… Pored ovih lekova, za sve koji kašlju dobro je da nose vunene čarape i flanel na prsima i trbuhu, i konačno da ostave kafu, duvan, novo vino, rakiju i sva ljuta i paprena jela, kao i sva mesta u kojima se nalazi dima, prašine i vlage. Ko to ne učini, dugo će od kašlja patiti – savetovao je Pelagić.

Šta je kašalj?

− Kašalj nije posebna bolest. Ta je samo znak (simptom) mnogih bolesti, posebno bolesti pluća, bronhija, dušnika, grkljana, ždrela. U stvari, kašalj je naglo i glasno izbacivanje vazduha iz pluća. Kašalj se često javlja kao propratni znak tuberkuloze pluća. Takav kašalj može biti suv, tj. bez izbacivanja sluzi, ali kasnije obično se uz kašalj nalazi i ispljuvak. Kašalj se zatim javlja pri zapaljenju pluća, pri gnojenju pluća (apsces ili bronchictasiae), kao i pri drugim upalnim ili tumoroznim procesima u plućima, bronhijama ili dušniku. Kašalj se javlja i prilikom izolovanog zapaljenja bronhija ili dušnika, te može biti suv ili vlažan (sa ispljuvkom). Kašalj može nastati izazvan uzrocima izvan pluća (refleksni ili ekstrapulmonalni kašalj) – piše u „Narodnom učitelju“.

Lečenje

Za lečenje kašlja (Bronchitisa) najbolje je da bolesnik legne u krevet, pogotovo ako ima i temperaturu. Potrebno je piti 2 do 4 litra čaja raznih vrsta i uzimati laku dijetalnu hranu. Ako se pri kašljanju javlja bol u grudima, dobro je sprečiti bol primenom slačice ili kataplazmom – kašom (cicvarom) od lanenog semena. Protiv kašlja dobro čine inhalacije – udisanje – tople pare „naparivanje“ sa borovim uljem ili sličnim sredstvima. Pri dugotrajnom kašlju koji nadražuje, dobro je ovlažiti vazduh u sobi vodom koja stalno ključa. Ako kašalj izaziva grčeve ili bolove, dobro je dati tablete protiv bolova. Za izbacivanje ispljuvka uvek je dobro dati sredstva za iskašljavanje. Ako se uz kašalj duže vremena drži temperatura, potrebno je primeniti antibiotike – savetovao je Vasa Pelagić.

Crni luk kao lek

− Kad se crni luk svari u vodi sa medom i žutim ili crnim šećerom, odlično leči kašalj. Taj lek naučili su engleski misionari i oficiri u Egiptu i Sudanu. Evo kako se on spravlja: pre svega očisti glavicu crnog luka i iseci krupno. Oko 500 grama luka stavi u lonac pa tome dodaj jedan litar vode, 80 gr meda i 400 gr žutog šećera. To treba da se kuva polagano 3–4 sata. Ostavi da se ohladi, pa docnije ocedi. Dobro promešati onda kad se sa vatre izmakne, da ne bi šećer na dnu lonca ostao. Najbolji je sipati sve u stakleni sud i dobro zatvoriti. Bolesnik neka pije po jednu malu čašicu ujutru i uveče, ali uvek ugrejano, jer više pomaže vruć nego hladan. Nekome pomogne ubrzo, a nekom tek posle jednomesečnog neprestanog upotrebljavanja. Putujući po svetu videli smo više osoba koje su se spasle od prsobolje, nejelosti i kašlja, jedući svako jutro našte po jednu glavicu crnog luka – pisao je Vasa Pelagić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo