Naslovna / Prirodna medicina

Očistite pluća na prirodan način

Priredio/la: M. R. |12:30 - 08. 03. 2021.

Evo nekoliko načina da uz pomoć prirode pomognete plućima

Toksini iz duvanskog dima ili štetna jedinjenja iz vazduha koja udišemo, napadaju naša pluća pretvarajući se u sekret koji može dovesti do začepljenja. Slično je i sa osobama koje boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća – HOBP, astme ili cistične fibroze.

Evo nekoliko prirodnih načina da pomognete svojim plućima i očistite ih.

Vitaminski koktel protiv bronhitisa

Potrebno:

2 grejpfruta, 3 šargarepe, sok od brusnice

Priprema i korišćenje: 

Iscedite sok od grejpfruta, dodajte čašu soka sa što većim sadržajem brusnice i izblendirajte šargarepu što je moguće sitnije. Sjedinite sve i držite u frižideru. Pijte po jednu čašu ujutru na prazan želudac, sat vremena pre doručka, 7 – 10 dana. Ukoliko vam ne smeta, možete da dodate i malo mlevenog bibera.

Prednosti:

Svaki od ovih sastojaka umanjuje rizik od teških bolesti pluća i pomaže u lečenju bronhitisa, sadrži antioksidante i pomaže rastvaranju sluzi, a zajedno imaju još bolji efekat. Vodite računa ako vam citrusi smetaju ujutru na prazan želudac.

Eliksir za brzo i efikasno čišćenje pluća pušača

Potrebno:

1 manji koren đumbira, kašičica kurkume u prahu i 2 srednje glavice crnog luka

Priprema i korišćenje:

Đumbir oljuštite i izrendajte, crni luk sitno iseckajte. Pola litra vode prokuvajte i pustite da provri, dodajte đumbir i luk, promešajte i pustite da se kuva na laganoj vatri 30 minuta uz povremeno mešanje. Kad masa postane gusta, sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji sat vremena, a onda procedite. Poželjno je dodati i dve kašike meda, promešajte i sipajte u sterilisanu teglu. Eliksir je bolje držati u frižideru mada nije problem i ako ga držite na sobnoj temperaturi. Uzimajte ga najviše 7 dana po dve supene kašike ujutru na prazan stomak, i uveče, najmanje dva sata pre spavanja. Napitak se ne preporučuje trudnicama i osobama koje imaju visok pritisak ali i osetljiviji želudac.

Prednosti:

Đumbir utiče za rastvaranje sluzi, čisti respiratorne kanale, deluje protiv bakterija i zapaljenskih procesa, otvara brohnije, smiruje pušački kašalj, pomaže kod promuklosti, ublažava bol u grlu i oporavlja glasne žice. Kurkumin smiruje upalne procese u plućima i olakšava disanje a crni luk čisti pluća i alveole, pospešuje izbacivanje nikotina i ostalih nagomilanih toksina.

Inhalacija eteričnim uljem eukaliptusa

U lavor sa vrelom vodom nakapajte 10 kapljica eteričnog ulja eukaliptusa. Sa peškirom preko glave udišite duboko i izdišite dvasedesetak minuta, sa povremenim pauzama.

Ovaj proces možete da radite odvojeno od konzumiranja prethodnog napitka a ako ih kombinujete, efekat će biti sjajan.

Povoljan uticaj na pluća ima i konzumiranje sledećih namirnica: kukuruz šećerac, jabuke, bobičasto voće, pomorandže, čaj od borovih iglica. 

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo