Prirodna medicina

Prednosti i mane morske soli: Da li je zdravija od obične

Priredio/la: J. M.

Morsku so možete koristiti na mnogo načina, ali ona nije lek

Morska so se pravi isparavanjem slane vode. Ljudi širom sveta koristili su je još od praistorije, a danas se često nalazi u mnogim kuhinjama. Pored upotrebe u kulinarstvu, morska so se često dodaje pilinzima za telo, kupkama, pićima i u mnogo drugih proizvoda. Neki ljudi veruju da je zdravija od drugih vrsta soli i pruža nekoliko prednosti, ali malo je istraživanja koja potkrepljuju ove tvrdnje.

Morska so naspram kuhinjske soli

Morska so se uglavnom sastoji od natrijum hlorida, jedinjenja koje pomaže u regulaciji ravnoteže tečnosti i krvnog pritiska u telu. Budući da je minimalno obrađena, morska so sadrži neke minerale, uključujući kalijum, gvožđe i kalcijum. To je jedan od razloga zašto se često smatra nutritivno superiornijom od kuhinjske soli koja je jako mlevena i kojoj je uklonjena većina hranljivih sastojaka.

Međutim, hranljive materije u morskoj soli su prisutne samo u tragovima. Morali biste da jedete izuzetno velike količine da biste se čak približili količini kalijuma, gvožđa, kalcijuma ili magnezijuma koju biste lako mogli dobiti iz celokupne hrane, piše Healthline.

Granule morske soli su veće od granula kuhinjske soli. Obična so daje približno 2.300 mg natrijuma po kašičici (6.1 grama), dok morska so sadrži 2.000 mg natrijuma po kašičici (4.2 grama). To je zato što se manje granula morske soli može spakovati u kašičicu, u poređenju sa kuhinjskom solju, a ne  zato što sadrži manje natrijuma od kuhinjske soli.

Ipak, većina ljudi ne shvata ovu razliku i smatra morsku so zdravijom od kuhinjske soli, jer je prekomerna konzumacija natrijuma povezana sa visokim nivoom krvnog pritiska i povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Međutim, ako količina natrijuma koju unesete premaši preporučenu granicu ili vašu ličnu toleranciju, upotreba morske soli umesto obične soli ne pravi razliku. Ipak, neki ljudi smatraju da im je potrebno da koriste više morske soli u kuvanju da bi postigli isti nivo ukusa.

Dobra za krvni pritisak, hidrira?

Generalno, so vam može pomoći u održavanju odgovarajuće hidratacije i nivoa krvnog pritiska. S obzirom na to da natrijum igra vitalnu ulogu u ravnoteži tečnosti, nedovoljno unošenje može dovesti do dehidracije, posebno tokom vežbanja velikog intenziteta. Pravilna ravnoteža tečnosti u telu takođe je važna za održavanje zdravog nivoa krvnog pritiska. Stoga, konzumiranje premalo ili previše natrijuma može dovesti do promena u krvnom pritisku kod onih koji su osetljivi na dijetalnu so. Konzumiranje morske soli može vam pomoći da ispunite nivo potrebe, ali natrijum možete dobiti i iz raznih drugih namirnica.

Poboljšava varenje?

Neki veruju da konzumiranje morske soli pomešane sa mlakom vodom pomaže kod probave. Hlorid je neophodan za proizvodnju želudačne kiseline, a natrijum hlorid (so) olakšava apsorpciju i transport hranljivih sastojaka u crevima nakon što se razlože tokom varenja. Zbog toga konzumiranje dovoljno soli promoviše optimalno dobro varenje. Jedna studija proučavala je efekte ispijanja slane vode kod 54 odrasle osobe koja se priprema za kolonoskopiju. Oni koji su pili 2 šolje (480 ml) vode napravljene sa 4,5 grama soli, imali su zdravija creva. Međutim, nejasno je u kojoj meri je sama slana voda pomaže u poboljšanju zdravlja creva. Iako ispijanje morske soli pomešane sa vodom u nekim slučajevima može pomoći probavi, previše slane vode može dovesti do toga da unesete previše soli. Dobijanje adekvatnog natrijuma iz drugih izvora verovatno je dovoljno za podršku normalnoj probavi.

Za lepšu kožu i protiv crvenila kože

Smatra se da kupanje morskom solju smanjuje suvoću kože i upale. Zapravo, Nacionalna fondacija za ekcem preporučuje dodavanje 1 šolje soli u vodu za kupanje kako bi se olakšalo nadraživanje od ekcema, stanja obeleženog crvenom i svrabom kože. Međutim, nejasno je kako i da li slane kupke pomažu u smanjenju upale kože, kao i da li morska so naročito ima određene efekte. Jedno istraživanje na ljudima sa suvom kožom pokazalo je da kupanje u rastvoru soli dobijenom iz Mrtvog mora pomaže povećanju hidratacije kože i smanjenju hrapavosti u poređenju sa kupanjem u vodi iz slavine.

Uprkos tome, istraživači su pozitivne rezultate pripisali količini magnezijuma u ​​rastvoru Mrtvog mora, a ne soli. Štaviše, druga studija otkrila je da veće koncentracije natrijum hlorida u telu i koži mogu povećati broj imunih ćelija koje dovode do zapaljenskih reakcija povezanih sa suvom kožom i svrabom kože. Ovi kontradiktorni nalazi sugerišu da sposobnost kupki s morskom soli da poboljšaju iritaciju kože može u velikoj meri zavisiti od mineralnog sastava soli. Morske soli sa visokim sadržajem magnezijuma mogu biti najbolje vrste za dodavanje u kupke onima koji imaju problema sa kožom.

Kako je najbolje koristiti morsku so

Ako, ipak, želite da koristite morsku so u kuhinji, postoji i pravilan način – uvek treba da koristite onu fino mlevenu.

Na kraju, možete pripremiti slanu kupku dodavanjem 1 šolje (230 grama) morske soli u toplu vodu za kupanje. Iako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo da li slane kupke nude neke posebne zdravstvene prednosti, topla kupka svakako pruža opuštanje. Generalno, morsku so možete koristiti na mnogo načina, ali morska so nije lek.