Naslovna / Prirodna medicina

Prirodne kupke za otečene noge i sve njihove prednosti

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 03. 04. 2022.

Ako je razlog čestog oticanja nogu neka bolest ili terapija na koju tako reagujete, porazgovarajte sa lekarom o zameni lekova, a prirodne kupke i dovoljno odmora će svakako biti od koristi

otečene noge Gorka so je jedan od sastojaka koji je sigurno najefikasniji u izbacivanju vode Foto: Shutterstock

Otečene noge su najčešće posledica zadržavanja vode u tkivima donjih ekstremiteta, ali nam se to događa i ako smo premoreni, preterano stojimo ili sedimo. Ostali razlozi pojave edema mogu biti: hormonske promene, trudnoća, neželjena dejstva nekih lekova (nesteroidni antizapaljenski lekovi, terapija za pritisak, dijabetes ili depresiju), proširene vene, bubrežne i kardiovaskularne bolesti, krvni ugrušci u nogama, začepljenje limfnih puteva.

Topla i hladna slana kupka za otečene noge

Gorka so je jedan od sastojaka koji je sigurno najefikasniji u izbacivanju vode. Popularna gorka (Epson) so je mineral koji blagotvorno utiče na cirkulaciju, izbacivanje vode i opuštanje umornih nogu. Za ovo dejstvo je odgovoran magnezijum-sulfat.

Da biste poboljšali efekat gorke soli, kombinujte toplu i hladnu kupku. U jedan lavor sipajte toplu, a u drugi hladnu vodu. Umorne i otečene noge držite najpre u vrućoj kupki do 15 minuta, pa u hladnoj. Ponovite postupak još jednom.

Kupka sa praškom za pecivo u pirinčanoj vodici za otečene noge

Verovatno niste znali da su i pirinač i prašak za pecivo odlični za izvlačenje nagomilane tečnosti u zglobovima i stopalima. Skuvajte pirinač i dodajte dve kesice praška za pecivo. Kupka treba da bude topla (ne vrela), a u njoj držite noge dok se potpuno ne ohladi.

Po sličnom principu možete napraviti i pastu, tako što ćete u pirinčanu vodu dodati veću količinu praška za pecivo i mešati dok se u kuvanju ne zgusne. Nanestite pastu na bolne i otečene zglobove i držite dvadeset minuta, pa isperite mlakom vodom.

Otečene noge smiriće kupus i jabukovo sirće

Obe namirnice imaju sposobnost da pospeše izbacivanje viška nakupljene vode u telu koji će se pri dužem stajanju „sliti“ u noge. Najbolje je da listove svežeg kupusa stavite u vodu da odstoje petnaestak minuta, a onda ih privijete na noge. Tako obložene noge stavite u lavor u kome ste napravili rastvor od vode i tri kašike jabukovog sirćeta. U roku od pola sata osetićete ogromno olakšanje.

Kombinacija mleka i sode bikarbone

Osim što će vas opustiti, hidrirati kožu i otvoriti pore, ova kupka deluje i tako da reguliše pH ravnotežu ćelija. Skuvajte mleko u količini jedne velike šolje, sipajte u mlaku vodu, i dodajte tri velike kašike sode bikarbone. Neka kupka bude topla, a noge u njoj držite dvadesetak minuta, pa blago masirajući običnom vodom isperite noge i posebno stopala. Na taj način ćete prevenirati i pojavu gljivica.

Kupka od breskvinog cveta ili lista za smanjenje otoka i meditaciju

U vreme kada ovo voće cveta, možete, ako ste u prilici, iskoristiti i ove njegove prednosti. Dovoljno je da 100 grama listova ili cvetova breskve prelijete proključalom vodom. Neka se malo prohladi, do nivoa toplote koju možete da podnesete. Noge držite potopljene što duže, pustite neku laganu muziku i meditirajte. Celo telo će vam se opustiti, a otok sa nogu povući.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo