Naslovna / Prirodna medicina

Gljivična infekcija noktiju mora da se leči, a ublažava se nekim prirodnim namirnicama

Priredio/la: S. M.|13:00 - 25. 12. 2021.

Gljivične infekcije leče se antifungalnim lekovima, a mogu je umiriti i neki domaći, prirodni lekovi

gljivična infekcija Foto: Shutterstock

Gljivična infekcija noktiju ili onihomikoza može nastati kod bilo koje osobe zbog  različitih vrsta gljivica. Ove infekcije mogu da budu teške za lečenje. Često ne prolaze bez antifungalnih lekova, kao što su tablete protiv gljivica. Iako efikasni, ovi lekovi u nekim slučajevima izazivaju neprijatne nuspojave poput stomačnih tegoba ili osipa na koži.

Gljivična infekcija noktiju može se tretirati kućnim lekovima

Mnogi gljivičnu infekciju noktiju pokušavaju da izleče domaćim, kućnim lekovima. Međutim, oni  često nisu efikasni. Iako mogu pomoći u suzbijanju blažih infekcija, malo je verovatno da će je potpuno sprečiti. Postoje neke metode u kućnim uslovima koje ne leče infekciju, ali koje mogu ublažiti tegobe pri pojavi gljivica na noktima.

 Soda bikarbona – Soda bikarbona  može pomoći u apsorpciji vlage koja može izazvati gljivice na noktima. Pored toga, može imati fungistatička svojstva, što znači da ne ubija gljivice, ali može sprečiti njihovo razmnožavanje. Svakako, iako može da ublaži stanje, ne može se reći da soda bikarbona leči gljivičnu infekciju.

Menta – Proizvodi koji sadrže mentu, odnosno mentol, mogu ublažiti pojavu gljivica na noktima. Mast na bazi mentola pomogla je u velikoj meri osoboma sa glivičnom infekcijom noktiju, pokazala je studija iz 2011. godine.

Jabukovo sirće – Sirće je uobičajeni proizvod za domaćinstvo, a jabukovo sirće je uobičajeni sastojak mnogih kućnih lekova. Studija iz 2017. utvrdila je da jabukovo sirće može imati neka antifungalna svojstva.

Vodica za ispiranje usta – Kao i kod sirćeta, ne postoje direktni naučni dokazi koji podržavaju upotrebu vodice za ispiranje usta za lečenje gljivica noktiju na nogama. Međutim, neka istraživanja sugerišu da vodica za ispiranje usta, koja sadrži hlorheksidin, može imati antiinfekcijska svojstva.

Beli luk – Beli luk se obično koristi kao veoma tražen začin u ishrani. ali može da pruži neku korist i za lečenje gljivica noktiju na nogama. Studija iz 2019. godine navodi da ekstrakt belog luka može pokazati antifungalna svojstva protiv gljivica koje mogu izazvati infekcije noktiju na nogama.

Esencijalno ulje limete – Određena esencijalna ulja mogu posedovati antifungalna svojstva. Međutim, treba biti oprezan, jer ova ulja mogu predstavljati rizik od alergije i iritacije. Esencijalno ulje limete pokazalo se uspešnim u ublažavanju gljivica na noktima. 

Briga o sebi je uvek potrebna

Bez obzira da li kućni lekovi daju efekat ili ne, uvek nokte na našim nogama moramo održavati urednim i brinuti se o higijeni stopala i nogu. Ovo su samo neki od saveta:

  • održavajte nokte kratkim, suvim i čistim
  • nosite udobnu obuću
  • noge treba da budu suve što znači da treba nositi pamučne čarape i menjati ih svakodnevno
  • održavajte higijenu stopala.

Kada se treba obratiti lekaru

U većini slučajeva gljivičnih infekcija noktiju koriste se antifungalni lekovi. U težim  može biti potrebna i operacija za uklanjanje nokta na nozi. Osobe sa dijabetesom ili oslabljenim imunološkim sistemom trebalo bi da izbegavaju kućne lekove i da se obrate lekaru zbog gljivične infekcije noktiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Goran
3:50, 29. 12. 2021.
Odgovori

So iz Mrtvog mora ,jednu saku naspite u mlaku vodu zaronite noge i drzite sto duze , Problemi ce biti reseni.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo