Često zaboravljamo da u toku dana u organizam unesemo dovoljnu dozu vitamina. Ali, to se ne može reći za kafu – ne samo da većina ljudi svoj dan započinje tako, već im je to i značajan deo obaveznih dnevnih rituala, pa i potreba. Postoje načini da se kafa obogati vitaminima, antioksidansima i hranljivim materijama i da tako dobijemo „miks“ uživanja i zdravlja. Prednosti su brojne, od podizanja raspoloženja i energije, zaštite srca i krvnih sudova, do poboljšanja intimnih odnosa.
Kafa sa cimetom za snažnije srce
Ako šolju jutarnje kafe pospemo cimetom, dobićemo moćnu i veoma ukusnu dozu antioksidanata. Cimet se hiljadama godina koristi i kao začin i kao lek. Sadrži više od 40 zaštitinih jedinjenja i ima jednu od najjačih antioksidativnih aktivnosti među začinima.
Priprema: Dodajte 1/2 kašičice cimeta u šoljicu kuvane kafe i dobro promešajte. Takođe, kašičicu cimeta možete da stavite u mlevenu kafu i da skuvate na uobičajen način. Zbog maksimalnog užitka i korisnih svojstava, savetuje se koriščenje cejlonskog cimeta, koji važi za „pravi“.
Đumbir i kafa u kombinaciji ublažavaju bolove u mišićima
Đumbir je, pored brojnih drugih zdravstvenih koristi, efikasan lek za ublažavanje mučnine. Sadrži moćne antioksidanee i antiinflamatorna jedinjenja. Takođe, može da smanji bol u mišićima, snizi nivo holesterola i potpomogne varenje.
Priprema: Dodajte đumbir direktno u mlevenu kafu, ne više od 1 kašičice po šoljici. Skuvajte omiljeni napitak na uobičajen način.
Ako imate ostatke đumbira u frižideru, izrendajte ih, stavite po kašičicu sa vodom u kalup za led i tako zamrznite. I ovakva hladna kockica đumbira će obogatiti kafu, ali pazite – i razblažiće je.

Kurkuma ili đumbir će obogatiti vaš omiljeni napitak i učiniti ga zdravijim Foto: Shutterstock
Kafa sa kurkumom poboljšava varenje
Najjača lekovita svojstva kurkume potiču od kurkumina, jedinjenja koje ima moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Upravo oni pomažu kod detoksikacije jetre, ubrzavaju varanje i utiču na poboljšanje raspoloženja.
Priprema: ½ kašičice kurkume dodajte u svoj omiljeni napitak i dobro promešajte.
Maka u kafi pomaže da se uravnoteži lučenje hormona
Koren make se tradicionalno koristio za povećanje plodnosti, a istraživanja su pokazala i da ima pozitivne efekte na balansiranje hormona. Maka je veoma hranljiva i bogata aminokiselinama, proteinima i vitaminima.
Priprema: Za iskorišćavanje optimalnih zdravstvenih prednosti make, preporučuje se do 3 dnevno kašičice. Jednu kašičicu stavite u skuvanu kafu i dobro promešajte.
Da biste produžili rok trajanja maka praha, čuvajte ga u frižideru.
Kada u kafu dodamo kakao, bićemo manje depresivni
Kakao je superhrana i jedan od najmoćnijih antioksidanata, kao i snažan biljni izvor gvožđa. Deluje antiinflamatorno, snižava krvni pritisak, održava dobar nivo holesterola i poboljšava raspoloženje.
Priprema: Dodajte jednu kašičicu kakaa u šoljicu kafe i dobro promešajte. Uz dijetetska vlakna, ovakav obogaćeni napitak će nam obezbediti i dodatnu količinu antioksidanasa i magnezijum.