Naslovna / Prirodna medicina

Kafa sa dodacima vitamina i minerala poboljšava varenje i ublažava bolove u mišićima

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 30. 03. 2022.

Dobar način da spojimo lepo i korisno je kombinovanje kafe i nekih vitamina u napitak koji bismo mogli da nazovemo vitaminska kafa

Kafa Šoljica kafe za većinu ljudi predstavlja značajan deo obaveznih dnevnih rituala, pa i potreba Foto: Shutterstock

Često zaboravljamo da u toku dana u organizam unesemo dovoljnu dozu vitamina. Ali, to se ne može reći za kafu – ne samo da većina ljudi svoj dan započinje tako, već im je to i značajan deo obaveznih dnevnih rituala, pa i potreba. Postoje načini da se kafa obogati vitaminima, antioksidansima i hranljivim materijama i da tako dobijemo „miks“ uživanja i zdravlja. Prednosti su brojne, od podizanja raspoloženja i energije, zaštite srca i krvnih sudova, do poboljšanja intimnih odnosa.

Kafa sa cimetom za snažnije srce

Ako šolju jutarnje kafe pospemo cimetom, dobićemo moćnu i veoma ukusnu dozu antioksidanata. Cimet se hiljadama godina koristi i kao začin i kao lek. Sadrži više od 40 zaštitinih jedinjenja i ima jednu od najjačih antioksidativnih aktivnosti među začinima.

Priprema: Dodajte 1/2 kašičice cimeta u šoljicu kuvane kafe i dobro promešajte. Takođe, kašičicu cimeta možete da stavite u mlevenu kafu i da skuvate na uobičajen način. Zbog maksimalnog užitka i korisnih svojstava, savetuje se koriščenje cejlonskog cimeta, koji važi za „pravi“.

Đumbir i kafa u kombinaciji ublažavaju bolove u mišićima

Đumbir je, pored brojnih drugih zdravstvenih koristi, efikasan lek za ublažavanje mučnine. Sadrži moćne antioksidanee i antiinflamatorna jedinjenja. Takođe, može da smanji bol u mišićima, snizi nivo holesterola i potpomogne varenje.

Priprema: Dodajte đumbir direktno u mlevenu kafu, ne više od 1 kašičice po šoljici. Skuvajte omiljeni napitak na uobičajen način.

Ako imate ostatke đumbira u frižideru, izrendajte ih, stavite po kašičicu sa vodom u kalup za led i tako zamrznite. I ovakva hladna kockica đumbira će obogatiti kafu, ali pazite – i razblažiće je.

kafa, djumbir, kurkuma

Kurkuma ili đumbir će obogatiti vaš omiljeni napitak i učiniti ga zdravijim Foto: Shutterstock

Kafa sa kurkumom poboljšava varenje

Najjača lekovita svojstva kurkume potiču od kurkumina, jedinjenja koje ima moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Upravo oni  pomažu kod detoksikacije jetre, ubrzavaju varanje i utiču na poboljšanje raspoloženja.

Priprema: ½ kašičice kurkume dodajte u svoj omiljeni napitak i dobro promešajte.

Maka u kafi pomaže da se uravnoteži lučenje hormona

Koren make se tradicionalno koristio za povećanje plodnosti, a istraživanja su pokazala i da ima pozitivne efekte na balansiranje hormona. Maka je veoma hranljiva i bogata aminokiselinama, proteinima i vitaminima.

Priprema: Za iskorišćavanje optimalnih zdravstvenih prednosti make, preporučuje se do 3 dnevno kašičice. Jednu kašičicu stavite u skuvanu kafu i dobro promešajte.

Da biste produžili rok trajanja maka praha, čuvajte ga u frižideru.

Kada u kafu dodamo kakao, bićemo manje depresivni

Kakao je superhrana i jedan od najmoćnijih antioksidanata, kao i snažan biljni izvor gvožđa. Deluje antiinflamatorno, snižava krvni pritisak, održava dobar nivo holesterola i poboljšava raspoloženje.

Priprema: Dodajte jednu kašičicu kakaa u šoljicu kafe i dobro promešajte. Uz dijetetska vlakna, ovakav obogaćeni napitak će nam obezbediti i dodatnu količinu antioksidanasa i magnezijum.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo