Naslovna / Prirodna medicina

Eliksiri po manastirskom receptu su moćni pomagači imunitetu i ublažavanju infekcija

Priredio/la: Ma.R.|11:45 - 05. 04. 2022.

Bilo koji preparat, prirodni ili industrijski, nije dovoljan da samo njegova konzumacija drži naše telo zdravim, a imuni odgovor jakim. Zapisi iz naših manastira svedoče da ipak mogu da budu od pomoći…

eliksir za imunitet Manastirska riznica puna je prirodnih lekovitih recepata koji su vekovima u upotrebi Foto: Shutterstock

Eliksir za imunitet: zvuči odlično, ali nikada ne treba zaboraviti da je pitanje imuniteta složeno, i ono o čemu treba brinuti svakodnevno. Osnova snažnog imuniteta su balansirana ishrana, redovna fizička aktivnost i dovoljno sna. Naravno, ovi preparati sadrže obilje vitamina i minerala, uglavnom su dijetetski, i kao takvi su korisni za naš organizam.

Lovorov list, med i kopriva – eliksir za imunitet i iskašljavanje

Ovaj prirodni preparat se priprema lako i brzo. Odličan je za bolove u grlu, bronhitis, produktivni i neproduktivni kašalj, kao i kompletno stanje imuniteta. Kod bronhitisa može da se koristi i kao obloga koja se drži pola sata na grudima.

Potrebno:

  • lovorov list (100 gr)
  • kopriva (100 gr)
  • med (poželjno bagremov)

Priprema i doziranje:

Količinu meda procenite prema potrebi. Ako ćete preparat koristiti samo oralno, na ovu količinu lovora i koprive dovoljno je 200 gr meda. Ako ćete koristiti i za obloge, povećajte količinu.

Lovorov list i koprivu iseckajte il izmrvite, sjedinite i dodajte u med. Držite u staklenoj tegli. Ujutru i uveče uzimajte po jednu kašiku, pre obroka.

Ljuti eliksir sa lukom, paprikom i renom

Potrebno:

  • beli luk (seckani, 1/4 šolje)
  • crni luk (seckani, 1/4 šolje)
  • jabukovo sirće (700 ml)
  • ljuta paprika (najbolje 2 sveže)
  • ren (sirovi, rendani, 1/4 šolje)

Priprema i doziranje:

Pomešajte beli i crni luk, papriku i ren, i stavite u staklenu posudu dovoljno veliku da u njoj možete da držite preparat i kada dodate sirće (najbolje veću teglu). Polako dolivajte sirće i lagano mešajte. Kada sve sjedinite, držite 14 dana na suvom i hladnom mestu. Svakodnevno promućkajte barem dva puta. Posle 14 dana, smesu dva puta procedite kroz gazu. I dalje držite na suvom i hladnom mestu.

Za poboljšanje imuniteta, uzimajte svakog dana po jednu uspenu kašiku. Pored toga, preparat ima i izuzetno antigljivično i antivirusno dejstvo, i pomaže u borbi protiv kandide. Nemojte ga mešati sa vodom, a zbog svog pikantnog ukusa može da se koristi i kao začin, odnosno dodatak jelima.

Sirup od borovih izdanaka koji se sakupljaju u proleće za imunitet i iskašljavanje

Pravo je vreme da pripremite ovaj preparat jer se sveže iglice bora (izdanci – pupoljci) za njega prikupljaju u proleće. Naime, kako kažu poznavaoci karakteristika lekovitog bilja, izdanci bora gube na svojoj lekovitosti kako vreme prolazi i njihov efekat je najjači kada su zeleni (mladi). Takođe, preporuka je da se beru kada je sunce. Ovaj sirup je odličan za izbacivanje sekreta kod produktivnog kašlja, ali i za imunitet u celini.

Potrebno:

  • mladi borovi izdanci (2 kg)
  • žuti šećer (1/2 kg)
  • med (1/2 kg)
  • voda (9 l)

Priprema:

Prokuvajte borove izdanke u vodi dok ne proključa i ostavite 48 sati da stoji poklopljeno. Procedite sve kroz platno ili gazu i dobro izgnječite. U šerpu dodajte ovu smesu, šećeri med i još malo prokuvajte. Držite u staklenim teglama pokrivenim celofanom i gumicom, ne poklopcem i ne hermetički zatvoreno. Uzimajte tri kašike dnevno, po mogućstvu bez vode. Nemojte dodavati u čaj (posebno ne vruć), da se ne bi izgubila lekovita svojstva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo