Ren se kod nas najčešće koristi kao dodatak pečenom mesu, a mnogi muškarci ga smatraju pravom gurmanskom poslaticom, posebno kad je najljući. Pomaže organizmu da tešku i masnu hranu lakše svari, čisti ga, ubrzava metabolizam, otklanja umor i podiže energiju. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima i ima nizak sadržaj glukoze i zbog čega je pogodan i za osobe sa dijabetesom. Evo nekih neobičnih ideja za kombinovanje rena sa drugim sastojcima.
Ren ađika – ukrajinski crveni sos
Autentični recept za abhasku ađiku sastoji se od ljutih crvenih paprika, belog luka i začina. U ukrajinskoj tradiciji i kuhinji koristi se i ren. Neverovatna kombinacija namirnica do kojih možete lako da dođete jer ih koristite inače, oduševiće vas. Pored toga, ova kombinacija je vitaminsko – antiinflamatorna „bomba“.
Potrebno:
- 2 zrela paradajza
- crvena čili paprika (po ukusu)
- 1 beli luk srednje veličine
- 1 šolja rena
- ½ kašike soli
- 1 kašičica šećera
Priprema: Uklonite semenke sa ljutih papričica, sameljite sve sastojke, začinite solju po ukusu, i na kraju dodajte šećer.
Veganski ren umak
Ovaj umako od rena nudi vasabi efekat sa decentnom ljutinom rena. Odličan je kao prilog povrću, veganskim hamburgerima, ili vitaminskim salatama.
Potrebno:
- 200 grama mekog tofua
- 1/4 šolje sojinog mleka (ili drugog mleka od orašastih plodova)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike limunovog soka (1 sveže ceđeni limun)
- 8 kašika korena rena (sveže oljuštenog i narendanog)
- 1 kašičica kamenog mlevenog senfa
- 1 kašičica ljutog sosa
- 1 čen belog luka (iseckan)
- mleveni biber
- so
Priprema: Budući da se radi o brzom, nekuvanom sosu, možete ga spremiti kada god poželite. Jednostavno, pomešajte sve sastojke i dobro sjedinite. Može da stoji u frižideru najduže dve nedelje.
Ren sa zelenim jabukama
Potrebno:
- 3 kisele zelene jabuke (oljuštene, očišćene od semenki i isečene na kockice)
- 1 šolja vode
- 2 kašike limunovog soka
- 1/2 šolje šećera
- 1/4 kašičice cimeta
- 3 kašike rena (pripremljen)
Priprema: Skuvajte jabuke sa vodom i limunovim sokom u loncu srednje veličine, do ključanja. Umešajte šećer i cimet. Kuvajte uz stalno mešanje dok se šećer ne ukuva. Uklonite sa vatre, ohladite, poklopite i stavite u frižider. Pre serviranja dodajte ren. Poslužite hladno ili na sobnoj temperaturi.
Zamrznuti umak od rena za biftek i drugo meso
Potrebno:
- ½ šolje oceđenog rena
- 1 kašiičica belog šećera
- ½ kašičice soli
- ½ šolje posnog majoneza
- 1 šolja umućene pavlake sa niskim procentom masti
Priprema: U srednjoj činiji pomešajte oceđeni ren sa šećerom, majonezom, pa dodajte so. Zatim umešajte umućenu pavlaku. Zamrznite smesu u plastičnoj posudi najmanje 2 sata, i izvadite 15 minuta pre serviranja.
Preliv sa renom i brusnicom za ćuretinu
Potrebno:
- 150 grama (kesica) svežih ili smrznutih brusnica
- 1 teglica pripremljenog rena (sa sokom)
- 2/3 šolje šećera
- 1/3 šolje vode
Priprema: Brusnice, ren, šećer i vodu kuvajte u loncu od na umerenoj vatri, mešajući drvenom kašikom dok se šećer ne rastvori. Krčkajte, nepoklopljeno, mešajte i gnječite bobice brusnice dok ne postanu kašaste, najviše do 10 minuta. Ovaj preliv je fantastičan i hladan, i topao.
Začinjeni sos od rena za pomfrit ili škampe
Potrebno:
- 1/2 šolje preliva za salatu po želji ili posnog majoneza
- 2 kašike čili sosa
- 3 kašike pripremljenog rena
Piprema: Sjedinite sve sastojke i dobro promešajte. Pokrijte i stavite u frižider da se ohladi dok ne bude vreme za serviranje. Poslužite kao sos za hladne, kuvane škampe, pomfrit, naćose ili čips. Čuvajte ostatke u zatvorenoj posudi u frižideru najduže 5 dana.