Naslovna / Prirodna medicina

Alergija na ambroziju – kako je prepoznati i da li se možemo zaštiti

Piše: Vesna Stanimirović|9:00 - 20. 08. 2022.

Ne osećate se najbolje ovih dana? Muči vas svrab, curi vam nos i često kijate? Moguće je da ste alergični na polen ambrozije jer ovo je njeno vreme – kraj leta. Koji su simptomi i kako se zaštiti?

alergija na ambroziju Alergijska reakcija na ambroziju se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima Foto: Shutterstock

Svaka peta osoba na svetu alergična je na polen. Od 24 biljne vrste koje se na našem području mere kao alergeni, ambrozija izaziva najburnije alergijske reakcije. To je jednogodišnja žbunasta biljka koja niče u aprilu, a cveta od jula do oktobra, s tim što je najveća koncentracija polena ambrozije od kraja avgusta do polovine septembra.

Alergija na ambroziju je sve češća

Ambrozija proizvodi polen u velikim količinama – zrela biljka stvara i do osam miliona polenovih zrna, koja su i izuzetno lagana pa „na krilima“ vetra mogu putovati i do 200 kilometara daleko. Zrno polena zadržava klijavost i po 40 godina, a u vazduhu se zadržava duže od 100 dana. Sve ovo možda i ne bi imalo veliki značaj da u poslednjih nekoliko decenija nije značajno porastao broj osoba koje imaju alergijsku reakciju baš na ovu biljku.

Nažalost, alergije se još ne mogu potpuno izlečiti, ali dobro odabranom terapijom sprovedenom na vreme, alergijski odgovor se može smanjiti i na taj način prorediti simptomi, pa će i nevolje sezonskog alergijskog rinitisa kao najčešćeg oblika alergije iz godine u godinu biti sve slabije izražene. Antihistaminici se daju osobama koje nemaju teži oblik alergije. Pri alergijskoj astmi potrebno je hormonsko lečenje kortikosteroidima, koji se daju u obliku tableta ili rastvora za inhalacije pumpicama.

Od 24 biljne vrste koje se na našem području mere kao alergeni, ambrozija izaziva najburnije alergijske reakcije

Simptomi alergije na ambroziju

Alergijska reakcija na ambroziju se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima.

* Tipični simptomi – svrab, peckanje i suzenje očiju, udruženo sa kijanjem, obilnom sekrecijom iz nosa, praćeno otežanim disanjem, smanjenim čulom mirisa i iritirajućim svrabom nosa.

* Simptomi su slični prehladi, međutim ako traju duže od nedelju dana, a naročito kada se jave tokom letnjih meseci, najverovatnije se radi o alergiji.

* Teži oblici alergije na ambroziju uključuju napad astme, probleme sa snom, razdražljivost i učestalu glavobolju.

10 saveta kako da se zaštitite od polena ambrozije

  1. Držati zatvorene prozore stana ili automobila, da se spreči ulazak polena u stan ili auto.
  2.  Ako je vetrovito ostanite kod kuće (čestice polena lako se prenose vetrom).
  3. Tuširajte se i perite kosu svako veče, a ruke perite često u toku dana.
  4. Ne sušite odeću napolju, često menjajte jastučnice i redovno usisavajte kuću.
  5. Pre izlaska iz kuće, sluzokožu nosa namažite nevenovim uljem.
  6. Planirajte svoje aktivnosti u zavisnosti od toga kolika je koncentracija polena u vazduhu i za vreme „najgorih“ dana izbegavajte aktivnosti na otvorenom.
  7. Koncentracija polena najveća je ujutro i u toku prepodneva a najmanja nakon kiše.
  8. Preventivno uzimajte veću količinu vitamina C kroz sokove limuna, jabuke i aronije. Vitamin C, osim što podiže imunitet, pojačava i resorpciju kalcijuma a time i njegovo delovanje. Šumeće tablete kacijuma su neizostavni deo terapije protiv polenske kijavice.
  9. Planirajte korišćenje godišnjeg odmora onda kada u mestu u kojem živite ima najviše polena. Idite na more ili planinu da izbegnete kontakt sa njim.
  10. Sportskim aktivnostima u prirodi bavite se posle kiše kada je koncentracija polena najmanja.

Biljkama protiv korova

U borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja može se koristiti i lekovite biljke. One će podstaći odbrambene snage organizma i očistiti telo znojenjem, oslobađajući ga viška toksina i delujući protivupalno i protivalergijski.

alergija na ambroziju

Čajna mešavina Foto: Shutterstock

Čajna mešavina protiv alergije na ambroziju

Potrebni sastojci:

  • Kopriva (Urtica dioica) 20 g
  • Hajdučica (Achilea millefolium) 20 g
  • Dobričica (Glecoma hedracea) 20 g
  • Rusa (Cheliodonium majus) 20 g
  • Bokvica (Plantago major) 20 g
  • Zova (Sambacus nigra) 20 g

Jednu supenu kašiku ove smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 30 minuta. Procediti i piti tri puta u toku dana.

Inhalacije i ispiranje nosa

Nos čistiti biljnim kapima na bazi korena belog sleza – 2 kašike sleza potopiti preko noći u šolji hladne vode, ujutro ga procediti i nakapajte u nos, obilno i što češće. Blagotvorne su i inhalacije majčinom dušicom, ehinaceom ili stolisnikom.

Čaj od žalfije za ispiranje sluzokože nosa i usta

Jednu supenu kašiku žalfije preliti sa 2-3 dl vruće vode i ostaviti poklopljeno preko noći. Ispirati sluzokožu nosa i usta i prebrisati lice više puta u toku dana.

Proverite koncentraciju polena

Svakog trenutka aktuelne podatke o koncentraciji polena u vazduhu možete proveriti na stranici Agencije za zaštitu životne sredine  i u odnosu na njih planirati svoje dnevne aktivnosti.

Oprezno sa ehinaceom

Ehinacea (Echinacea) je biljka kojoj se dugo pripisuju različita lekovita dejstva. Budite oprezni, jer novija istraživanja pokazuju da veliki broj osoba sa alergijama na ambroziju ima ukrštenu reakciju sa ehinaceom, koja može dovesti od pojave osipa na koži pa sve do astmatičnog napada. Pre upotrebe biljnih preparata posavetujte se sa svojim lekarom.

Lekovita svojstva ambrozije

Ne postoji biljka koja bi bila samo korisna ili samo štetna, pa je tako i sa ambrozijom. Ali o njenoj lekovitosti se malo zna. Ubranim listom ambrozije američki Indijanci trljaju kožu posle ujeda insekata, kao i kod pojave kožnih oboljenja. Uobičajeno napravljen čaj od lista i korena ambrozije može ublažiti menstrualne bolove, preporuka je fitoterapeuta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo