Naslovna / Prirodna medicina

DUNJE na ormanu, ali i u stomaku, na licu… Evo zašto je dunja tako zdrava!

Priredio/la: J. M.|13:00 - 04. 11. 2020.

Zašto su semenke dunje njen najlekovitiji deo? A kako to plod i kora čine čuda ako kašljete, imate bronhitis, lošu probavu, izražene bore, ispucale usne…

Dunja sadrži vitamin C u velikim količinama Foto: Shutterstock

Žute su, lepe i mirisne, pa nije čudo što su ih bake stavljale na ormane. Dunje su odlični prirodni osveživači vazduha. I nije čudo što su opevane u mnogim pesmama. Jer, dunja je jesenja carica – možete da je jedete svežu, potom kuvanu – kao čuveno slatko od dunja, ali i kao kompot…

Dunja sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate. Od semenki dunje se pravi sirup za kašalj, od ploda čajevi… Evo šta sve to ima dunja i u čemu može da pomogne.

Semenke su najlekovitije

Semenke dunje su njen najlekovitiji deo. Ako odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod kašlja. Semenke dunje sadrže i velike količine vitamina B17 koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Zahvaljujući taninu i sluzi dunja povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti!

Sirup za bronhitis

Izdrobite pet semenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.

Za kašalj, dijareju, anemiju, za lepo lice

Dunjin sok leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za lečenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih semenki leči nesanicu ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od semenki leči opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lek za zaustavljanje proliva.

Čaj protiv kašlja

Ovaj čaj smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa. Očišćenu od semenki i kore, dunju isecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promenile boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite ga i pijte u gutljajima tokom celog dana.

Sok za želudac

Sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Pijete ga pre jela, držite zatvorenog u flaši.

Melem za opekotine

Izdrobite 10 g semenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na opekotinu , direktno ili kao oblog.

Narodni losioni protiv bora i ispucalih usana

Losion od semenki: Sitno iseckati 1 kašičicu semenki, a zatim ih usitniti u avanu i preliti sa dve kašičice proključale vode. Dobro promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama.

Losion od kore dunje: 200 gr kora dunje držati dve sedmice u tri decilitra jače rakije, po mogućnosti komovice. Nakon toga procediti rakiju i sipati u tri bočice i hermetički zatvoriti. Pripremljenim losionom mazati delove lica sa borama dva puta dnevno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo