Naslovna / Prirodna medicina

Jogurt i beli luk – mogu li ove namirnice biti od pomoći kod vaginalnih gljivičnih infekcija

Priredio/la: D. T.|11:00 - 11. 01. 2023.

Agresiva hemijska sredstva za intimnu negu mogu pogoršati stanje, a neki od  narodnih lekova su dodatna opasnost od daljeg širenja infekcije na grlić materice i u matericu

beli luk i jogurt Jogurt i beli luk su zdrave namirnice koji svojim svojstvima mogu da osnaže telo Foto: Shutterstock

Jogurt i beli luk su zdrave namirnice koji svojim svojstvima mogu da osnaže telo i možda nas zaštite od vaginalnih gljivičnih infekcija. Prema narodnom receptu, čen belog luka se usitni i doda običnom jogurtu. Tradicionalna medicina navodi da ova mešavina ima jako antigljivično dejstvo, dok je nauka obazrivija i tvrdi da nema još dovoljno jasnih dokaza koji bi potvrdili efikasnost ovih narodnih lekova.

Lečenje farmakološkim sredstvima

Vaginalne gljivične infekcije su niz različitih infekcija vagine, praćenih peckanjem, svrabom, crvenilom i belim iscedkom iz vagine i vulve.  Gljivične infekcije se nekada veoma teško leče, zastupljene su i kod seksualno neaktivnih osoba i uglavnom su posledica korišćenja preagresivnih sredstava za intimnu higijenu, primene antibiotika ili slabljenja imuniteta.

Gljivične infekcije (vulvovaginalna kandidijaza) je najčešći tip vaginalne infekcije posle bakterijske vaginoze. Vaginalne gljivične infekcije su rezultat prekomernog rasta gljivice Candida albicans. Stanje se leči medikamentima iz grupe azoli sintetskih antigljivičnih lekova sa širokim spektrom dejstva. Kod vaginalih gljvičnih infekcija koje se ponavljaju neophodno je lečenje faramakološkim sredstvima.

Nefarmakološke mere

U zavisnosti od kliničke slike primemnju se i nefarmakološke mere lečenja koje mogu biti zasnovane na određenom načinu ishrane, upotrebi namirica kao što su jogurt i beli luk. Svetuju se dijete koje ograničavaju unos šećera i kvasca, testa, hleba, slatkiša. Tradiconalna medicina preporučuje i ispiranje bornom kiselinom ili upotrebu ulja čajevca. Korist od tradicionalnih medikamenata nije podržana relevantnim naučnim istraživanjima.

Mogu li jogurt i beli luk da pomognu?

Jedan od najčešćih prirodnih lekova za gljivične infekcije dugo je bio zasnovan na jačanju dobrih bakterija u vagini, posebno Lactobacillus acidophilus, korišćenjem jogurta ili probiotika. Lactobacillus acidophilus najčešće je korišćen probiotik. Lactobacillus acidophilus kao dobra bakterija razgrađuje hranu u crevima i tako nastaju supstance, kao što su mlečna kiselina i hidrogen peroksid, koje stvaraju neprijateljsko okruženje za “loše” bakterije.

I pored brojnih istraživanja na ovu temu, nema doslednih zaključaka na osnovu kojih se može reći da bi konzumacija jogurta i belog luka mogla da spereči ili ubrza lečenje gljivičnih infekcija.

Ima li koristi od kombinovanih terapija?

Izveštaj iz 1992. otkrio je da svakodnevno uzimanje jogurta koji sadrži L. acidophilus sprečava štetan uticaj kandide. Studija objavljena 2010. godine navodi, da posle konvencionalnog lečenja vaginalnih gljivičnih infekcija, probiotici mogu uticati na „nešto manji broj recidiva.” Pregledi studija navode da postoje metodološki problemi kod većine kliničkih ispitivanja na ovu temu.

Pregled studija iz 2017. navodi da možda postoje dokazi kako probiotici mogu biti od pomoći kod lečenja gljivičnih infekcija, u poređenju sa konvencionalnim tretmanima. Sami autori su izrazili sumnje u ovaj zaključak, s obzirom na to da je kvalitet ovih dokaza bio nizak ili veoma nizak.

Nauka još ne podržava primenu probiotika kao što su jogurt i beli luk umesto antifungalnih lekova, ali postoje istraživanja koja ističu da žene koje pate od vaginalnih gljivičnih infekcija mogu imati koristi od kombinovanih terapija. Studija iz 2012. navodi da mešavina meda i jogurta, koja se nanosi na vaginu može biti od pomoći u lečenju gljivičnih infekcija kod trudnica. Studija iz 2015. godine ide još dalje i navodi da je vaginalna krema sastavljena od meda i jogurta efikasnija u lečenju od klotrimazola. Kliničko ispitivanje pokazalo je da određeni probiotici u kombinaciji sa konvencionalnim antifungalnim lekovima, dobro deluju kod ponavljajućih gljivični infekcija.

Borna kiselina kao sredsto za lečenje gljivičnih infekcija

Kapsule supozitorija borne kiseline mogu biti veoma efikasno sredstvo u borbi protiv gljivičnih infekcija. Pojedine studije tvrde da primena supozitorija (čepića) borne kiseline, svake noći tokom 7 do 10 dana dovodi do izlečenja, tvrdi se da dobre efekte oseti čak  92 odsto pacijenata. Članak iz 2007. objavljen na platformi PubMed navodi da su vaginalne supozitorije sa bornom kiselinom efikasno sredstvo u borbi protiv infekcija Candida glabrata kod žena sa dijabetesom, koji je jedan od faktora rizika za razvoj gljivičnih infekcija. Postoje upozorenja, prema kojima borna kiselina može da izazove osećaj pečenja u vagini, pa se ne savetuje da je trudnice često koriste.

Ima li beli luk uticaj na vaginalne kandide?

Beli luk i ulje čajevca, takođe, su popularni narodni lekovi za vaginalne gljivične infekcije. Brojne studije potvrđuju antifungalna svojstva belog luka, s tim da oralna primena belog luka nema uticaj na vaginalne kandide.

 Ulje čajevca pokazalo je efikasno delovanje protiv različitih vrsta Candida, ali samo u  laboratorijskim studijama na pacovima, nema još dovoljno kliničkih ispitivanja koja bi mogla potvrdili ovo dobro dejstvo i na humanu populaciju.

Primena sirćeta, kokosovog ulja, nara

Agresiva hemijska sredstva za intimnu negu mogu pogoršati stanje, a neki od ovih narodnih lekova mogu biti dodatna opasnost od daljeg širenja infekcije na grlić materice i u matericu. Ispiranje sirćetom može biti dvostruko loše zbog mogućeg oštećenja zidova vagine.  Na društvenim mrežama se hvali dobro dejstvo kokosovog ulja i gela od nara, ali ne postoje stručna objašnjenja koja mogu potvrditi upotrebu ovih namirnica kao pomoćnog lekovitog sredstva u tretmanu vaginalnih gljivičnih infekcija. Pre nego što možda primenimo neki od ovih narodnih lekova ipak je bolje otići kod ginekologa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo