Naslovna / Prirodna medicina

Popucali kapilari mogu da se tretiraju i spreče na prirodan način

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 15. 04. 2023.

Uzroci za pucanje kapilara su brojni, od uticaja uske garderobe preko prekomernog izlaganja suncu, do nekih ozbiljnijih hematoloških bolesti krvi

Popucali kapilari Intenziteta popucalih kapilara govori o mogućem uzroku,a u odnosu na to se biraju i metode za tretiranje Foto: Shutterstock

Popucali kapilari se najčešće javljaju na licu ili nogama, mada se sa ova manifestacija može javiti i na ostalim delovima tela. Ponekad su samo estetski problem za koji je razlog istanjena koža, ali nekada ukazuju i na određene bolesti, što zavisi od intenziteta i nekih drugih udruženih simptoma.

Zašto dolazi do toga da se ispolje popucali kapilari

Kod nekih osoba razloga za pojavu popucalih kapilara je genetska predisponiranost. Takođe, mogu biti i gojaznost, trudnoća, pubertet (promene u fizičkoj građi). Neki ljudi jednostavno tako burno reaguju kada predugo stoje, da im se na koži pojave jako izraženi popucali kapilari. U takvim slučajevima razlog može biti i lošija cirkulacija. U prolazne probleme zbog kojih pucaju kapilari spadaju i previše uska garderoba koja tako vrši fizički pritisak na kožu, ali i prekomerno izlaganje sunčevoj svetlosti.

Međutim, uzrok jako izraženog crvenila kože i guste mreže popucalih kapilara mogu da budu i neke hematološke bolesti koje utiču na slezinu, kakva je policitemija vera. Tu su i oštećenja jetre, najčešće kao posledica zloupotrebe alkohola ili redovnog korišćenja određenih lekova.

Postoje prirodni načini da se popucali kapilari ublaže, a redovnom preventivnom negom kože ova pojava u velikoj meri može da se spreči ili minimizira.

Vitamin C i popucali kapilari

Najprostiji način korišćenja vitamina C je da se iseče jedan zreliji limun, iscedi svež limunov sok i dirketno lagano utrlja u mesto na koži na kome su se pojavili popucali kapilari. Askorbinska kiselina ima moć izbeljivanja crvenih ožiljaka koji ostaju kao posledica pucanja, a limunov sok čisti pore kože i dobro balansira pH vrednost. Naravno, prethodno treba napraviti malu probu na koži da ne bi došlo do iritacije.

U čemu je tajna obloga od kupusa

Kupusov list je efikasan kod problema sa kapilarima. Najpre ga treba dobro oprati mlakom vodom, a zatim priviti na zahvaćena mesta. Tajna blagotvornog uticaja kupusa je u obilju vitamina C. Sa ovom oblogom bez problema možete i da prespavate noć, što će produžiti dejstvo.

Peršun, dobar i za noge i za lice

Peršun je sadrži specifično jedinjenje rutin, koje pomaže u jačanju kapilara i regeneraciji ćelija. Najjednostavnije je skuvati čaj od peršuna, tako što ćete šaku peršuna potopiti u vrelu vodu i ostaviti da proključa. Kada se ohladi dodajte malo nevenovog ulja. Tu smesu treba namazati na popucale kapilare na nogama. I peršun je bogat vitaminom C, pa je to najverovatnije objašnjenje i za efikasnost ove biljke u tretiranju popucalih kapilara.

Masku za lice od peršuna napravićete na isti način. Sklonite sa vatre i poklopljeno ostavite sa strane, neka se ohladi, pa procedite. Za bolji efekat dodajte kap eteričnog ulja ruže ili nevena. Držite u frižideru. Masku možete nanositi dva do tri puta dnevno malim tupferima, a pozitivne pomake ćete primetiti brzo.

Đumbir je prirodni antikoagulans

Đumbir je izuzetno lekovita biljka, riznica bioaktivnih agenasa koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje i čvrstinu ali i fleksibilnost krvnih sudova. Njegova specifičnost je i dobro razlaganje fibrina, supstance koji se taloži u oštećenim delovima krvnih sudova. Takođe, ima svojstvo da utiče na regulaciju krvnog pritiska kao prirodni antikoagulans. Poznato je, a to valja napomenuti uvek da ne treba da ga koriste osobe sa hipertenzijom i one koje su na redovnoj antikoagulantnoj terapiji.

Aloja ima brojne koristi za telo

Uz poznata brojna korisna svojstva za ceo organizam, aloja pomaže i kod popucalih kapilara na nogama. Ova biljka ima izrazito antizapaljensko dejstvo, smanjuje crvenilo, i osetljivost, a gotovo da nisu zabeležemi negativni efekti i iritacija.

Kofein i kombinacija sa eteričnim uljima

Soc od skuvane kafe ima dokazane pozitivne efekte na popucale kapilare. Poznato je da kofein utiče na lošu cirkulaciju u nogama, poboljšava je i zateže kožu. Dobro je kombinovati ga sa nekim eteričnim uljima (aloja, neven, ruzmarin).

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je pristupačno a izuzetno efikasno jer poboljšava cirkulaciju i ublažava vidljivost popucalih kapilara. Noge treba masirati jabukovim sirćetom dva puta dnevno najviše desetak minuta, pa isprati mlakom vodom. Može da se koristi i oblog, uz držanje do 15 minuta.

Divlji kesten za vene i kapilare

U divljem kestenu se nalaze flavonoidi koji jačaju kapilare i utiču na smanjenje njihove propustljivosti. Može da se koristi u raznim oblicima, od krema sa ekstraktom divljeg kestena, ali i u kombinaciji sa rakijom (skuvati kesten, izmrviti ga i dodati domaću rakiju).

Maslinovo ulje i drugi dodaci

Brojne su hranljive i zdravstvene koristi masinovog ulja, a ako u njega dodamo neka eterična ulja kakva su neven, nana, eukaliptus ili ruzmarina, imaćemo i efikasno prirosno sredstvo za pomoć kod popucalih kapilara. Smesu blago zagrejte a onda kružnim pokretima utrljavajte na pogođeno mesto. Na taj način će se poboljšati cirkulacija i smanjiti efekat upale.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje brzo i lako prodire u kožu i u njene potkožne slojeve. Nahraniće kapilare, a redovnim tretmanom može u određenoj meri da vrati koži prirodnu boju i minimizira jako crvenilo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dusanka
0:30, 16. 04. 2023.
Odgovori

Jako su mi se dopali opisi dejstva biljaka na zdravlje.Neke čajeve, na primer hibiskus imam u kućì a ne koristim. Podstakli ste me da se skoncentrišem na čajeve .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo