Naslovna / Prirodna medicina

3 domaća recepta koja mogu pomoći pri „rastvaranju” kamena u bubregu

Priredio/la: I. V. |11:00 - 20. 04. 2023.

Domaći recepti koji prijaju osobama sa kamenom u bubregu napravljeni su od sastojaka sa niskim sadržajem oksalata koji sprečavaju uvećanje kamena, kao i sa sastojcima koji mogu da rastvore već formirane kamenčiće

kamen u bubregu Za kamen u bubregu preporučuje se domaći hleb sa suncekretovim semenkama i ovsom Foto: Shutterstock

Kamen u bubregu je čvrsta masa ili kristal nepravilnog oblika, koji može da bude mali kao zrno peska ili da se formira do veličine jaja. Od veličine kamena zavisi da li će čovek osetiti da ga ima, ali čak i mali kamenčići mogu da izazovu ekstremne bolove dok izlaze iz tela kroz urinarni trakt. Dosta tečnosti može da pomogne u procesu ispiranja bubrega i izbacivanja kamenčića, ali i neki prirodni napici koji će ubrzati taj proces.

Recepti za kamen u bubregu sa niskim sadržajem oksalata

Osobama koje trenutno imaju kamen u bubregu preporučuje se da probaju nekoliko domaćih recepata napravljenih od sastojaka sa niskim sadržajem oksalata (soli) koji sprečavaju uvećanje kamena u bubregu, kao i sa sastojcima koji mogu da rastvore već formirane kamenčiće. Pre nego što isprobate bilo koji novi režim ishrane konsultujte se o tome sa svojim lekarem.

1. Domaći hleb sa niskim sadržajem oksalata

Pomešajte u velikoj posudi 2. kašike šećera, 1. šolju tople vode i 1. šolju pšeničnog brašna sa kesicom suvog kvasca. Kada smesa počne lagano da bubri, dodajte još pola šolje pšeničnog brašna, pola kašike soli, 1. šolju običnog brašna i 2. kašike biljnog ulja.
Nakon dobrog mešanja, okrenite testo na ravnu površinu i dodajte još pola šolje običnog brašna sa po 2. kašike suncokretovih semenki i ovsenih pahuljica.
Mesite testo nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine, a zatim ga odložite u čistu činiju (prvo stavite malo ulja na dno posude).
Pustite da testo naraste, da se udvostruči, lagano ga oblikujte u veknu (ili nekoliko lepinji), stavite ga na tepsiju ili pleh za pečenje.
Ostavite da se diže još 30 minuta, a zatim pecite hleb oko 30 minuta na 190 °C dok ne porumeni.

2. Sok od nara

Oljuštite kožu sa 2 nara srednje veličine i stavite zrnca nara u veliki blender. Blendajte nekoliko minuta dok se ne formira tečni ružičasti sok. Procedite sok u čašu i popijte ga. Nemojte dodavati šećer ili so, osim ako to nije dozvolio lekar.

3. Sok od limuna sa medom

U 230 ml tople ili hladne vode dodajte sok jednog svežeg limuna i kašiku meda. Stavite smesu u blender i mutite nekoliko sekundi dok se sastojci dobro ne izmešaju. Ovaj osvežavajući napitak  ima visok nivo limunske kiseline, koja pomaže u smanjenju kiselosti urina. Pije se odmah čim se napravi. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo