Naslovna / Psihologija

5 najčešćih razloga za svađe na letovanju: Zašto se odmor često pretvori u stres

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 03. 08. 2023.

Kada smo „u treningu“ i svakodnevom rolelkosteru od obaveza, manje probleme rešavamo u hodu pa im često i ne pridajemo značaj a svako remećenje zacrtanog plana o potpunom, savršenom odmoru može da nas „izludi“

Letovanje i stres Ako postoje problemi u odnosu, nije isključeno da će baš na odmoru doći do eskalacije Foto: Shutterstock

Letovanje i stres često su u veoma uskoj vezi, a nisu retke situacije da na plažama, izletištima ili u restoranima slušamo ljude koji se raspravljaju povišenim tonom. Za to je više razloga, a psiholozi predlažu efikasne tehnike za izbegavanje povišenog stresa na odmoru.

Zašto problemi koje svakodnevno rešavamo na moru izgledaju strašnije

Ljudi jedva čekaju odlazak na odmor, ali se on za mnoge može pretvoriti u nešto poput noćne more. Čak i kada se sve isplanira do tančina stvari mogu da se iskomplikuju a dijapazon problema ide od potpuno benignih do većih, kakve su povrede ili bolesti, uz sve ono što sama putovanja i izmeštanje iz uobičajenog okruženja mogu da donesu.

Za rešavanje problema uvek je potrebno dosta živaca, tolerancije, razumevanja i odricanja. A zašto neke okolnosti koje nam se događaju na letovanju mogu da isrcpe čoveka?

Psiholozi kažu da to nije iznenađujuće. Kada smo „u treningu“ i svakodnevom rolelkosteru od obaveza, manje probleme rešavamo u hodu pa im često i ne pridajemo značaj. Na odmor odlazimo sa idejom da se odmorimo i potpuno opustimo, pa se tako i naši kapaciteti da reagujemo jednostavno izmeste iz linije potpune operativnosti. Svako remećenje zacrtanog plana o potpunom, savršenom odmoru može da nas „izludi“.

1. Finansije, letovanje i stres

Planiranje letovanja u finansijskom smislu je ozbiljan poduhvat bez obzira na finansijske prilike i status. Sam aranžman, putovanje, potrepštine koje treba obezbediti, u startu su preduslov za veliki stres. Takođe, mogući su i neočekivani vanredni troškovi.

Ako partneri inače imaju nesuglasice u vezi sa finansijama, situacija može da eskalira a svađe pokvare letovanje. Rešenje je dobar, zajednički plan koji se odnosi na precizno planiranje budžeta za ono što je siguran trošak i obezbeđivanje rezervnih sredstava za neprijatna iznenađenja.

2. Fizička i psihička iscrpljenost

Odmor bi trebalo da nas ako ne potpuno, a ono u ozbiljnoj meri regeneriše od svakodnevnog stresa. Međutim, ako su tu deca, realno je mala šansa da se to i ostvari.

Istina, ne idemo na posao, ali organizacija samog letovanja i prateće okolnosti često su veoma zahtevne i mogu da iscrpe psihofizički. Svaka pogrešna reč kada je prisutan umor duha i tela može da pokrene lavinu svađe. No, ta reč čak ne mora ni da bude pogrešna…

Ukoliko postoji šansa da na odmor povedete pomoć, učinite to. Ta odluka će vam dati prostor da imate i malo vremena za sebe, što je na odmoru ključno kako se ne biste vratili još umorniji nego što ste otišli.

3. Deca i sve moguće i nemoguće situacije sa njima

Letovanje i stres su dve reči koje najčešće opisuju parove čiji svaki odlazak na plažu izgleda kao da su krenuli na planinarsku ekspediciju. Deca obožavaju more, žele da probaju sve uključujući i neke stvari koje nisu bezbedne, pa „borbena gotovost“ roditelja mora biti na najvišem nivou neprekidno. Sve to naravno dodatno iscrpljuje a došli ste da se odmorite…

I ovde mnogo toga ovde zavisi od zajedničkog dogovora, podele obaveza i pomoći partnera, ili osobe koju povedete kao pomoć. Prolazni virusi zbog promene podneblja ili klime, povrede u igri ili pri običnim aktivnostima su takođe čest pratilac.

Pametnog saveta osim dubokog disanja i što „hladnije“ glave gotovo i da nema.

Letovanje i stres

More, sunce, plaža… i stres kao čest pratilac posebno kada su tu i deca Foto: Shutterstock

4. Emotivni problemi koji eskaliraju na letovanju

Kada postoje nerazjašnjeni odnosi ili problemi u vezi ili braku, sasvim je moguće da eskaliraju baš na letovanju, u ambijentu na kome ste uvek želeli da se nađete.

U svakodnevnom životnom tempu mnogi problemi se „guraju pod tepih“ ili se pravimo da ne postoje, minimiziramo ih i zanemarujemo. Na letovanju smo upućeni jedni na druge i često je to situacija za suočavanje sa svojim slabostima ili onim sa čime ne želimo da se suočimo.

Razgovor, razgovor i samo razgovor, kažu psiholozi. Možda padne „lakše“ na nekom egzotičnom mestu.

5. Neispunjena očekivanja

Bilo da se tiču razočaranja u vezi sa tim kako vam izgleda hotel, da li ste očekivali čistu plažu sa sitnim, belim peskom bez gužve a dobili potpuno suprotno, ili propasti očekivanja u smislu odnosa sa partnerom i posvećivanja maksimuma vremena, opet je recept razgovor.

Jedini način da se problemi prevaziđu i reše jeste upravo to, ponekad uz pomoć porodičnog psihoterapeuta ili stručnjaka koji radi sa parovima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo