Naslovna / Psihologija

Strah od starenja ili rođendanska depresija? I najradosniji dan može biti uzrok velikog stresa

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 13. 09. 2023.

Skloni smo da rođendane povezujemo samo sa pozitivnim iskustvima, slavljima i radošću, a to ne mora biti slučaj kod svih. Dakle, ako se tada ne osećate uzbuđeno ili srećno, dozvolite sebi i nalet tuge – suočite se sa svim emocijama i jednostavno ih pustite

Rođendanska depresija Rođendani mogu biti i okidač za jas stres Foto: Shutterstock

Rođendanska depresija (rođendanski bluz) je stanje koje se odnosi na osećaj tuge, apatije ili nezainteresovanosti koji može da nas obuzme u periodu godine kada obeležavamo dan svog rođenja. No, to nisu jedine emocije koje mogu da nas obuzmu – često je to čitav „koktel” senzacija: od sreće do tuge i obrnuto.

Godine se nižu, stiže i suočavanje sa onim što je prošlo

Pored sete i tuge, rođendanska depresija može da podrazumeva i nizak energije ili intenzivno fokusiranje na prošlost, uključujući i sve što možda niste postigli do sada, a želeli ste. A godine idu, svaka nova godina koju treba proslaviti nosi i nove bore, preispitivanja, strah od onoga što dolazi, ali i suočavanja sa onim što smo zacrtali a nismo uspeli da uradimo. Ova osećanja se mogu javiti u danima koji prethode rođendanu, na sam dan ali i još neko vreme nakon njega.

Koja osećanja još mogu da se jave i da li se mogu definisati kao rođendanska depresija

Da li je osećati se depresija rođendana povezana sa mentalnim zdravstvenim stanjem ili je to situacija? Dijagnostički priručnik (DSM-5) ne prepoznaje rođendansku depresiju kao poremećaj mentalnog zdravlja, kaže dr Ernesto Lira de la Rosa, licencirani klinički psiholog i član savetodavne grupe u Fondaciji za istraživanje depresije Hope for Depression.

Međutim, on napominje da to ne znači da pojedinci ne pojačavaju depresivno raspoloženje ili tugu u periodu kada obeležavaju rođendan, posebno ako za to postoji dodatna predispozicija.

– Ono što mnogi zovu rođendanskom depresijom može biti povezano sa drugim poremećajima mentalnog zdravlja, kao što su „klasična“ depresija ili anksioznost. Za pojedince koji imaju istoriju depresije, sigurno nije neuobičajeno da dožive pojačanu tugu i oko svojih rođendana. Ljudi bez ovakvih dijagnoza često imaju periode tuge, ali ono što im se događa apsolutno je bliže naletima depresivnog raspoloženja.

Potencijalni uzroci i razlozi da se javi rođendanska depresija

– Za neke bi to moglo biti povezano sa prethodnim negativnim iskustvima kada su slavili rođendanim. Drugi mogu razmišljati o svojim životima i možda če ih ophrvati osećaj da nisu tamo gde su želeli da budu do tog trenutka. Neki, opet mogu slaviti rođendan u izazovnom ili teškom životnom razdoblju i to je potpuno normalno – kaže dr Lira de la Rosa. On dodaje da postoji mogućnost i da neko ko je preživeo traumu može svoj rođendan doživeti kao okidač, u zavisnosti od konteksta i trajanja traumatičnog iskustva.

Više je razloga zašto neko može pasti u rođendansku depresiju. Neki od njih su:

  • depresija
  • anksioznost
  • strah od starenja
  • istorija povezana sa negativnim iskustvima ili traumama na rođendanima tokom detinjstva.

Dr Lira de la Rosa napominje da su svi ovi razlozi potpuno normalni i validni kao uzrok pojave rođendanske depresije.

Simptomi rođendanske depresije

Doktor kaže da su mnogi simptomi koji se odnose na rođendansku depresiju rođendana simptomima uobičajene depresije. Oni u ovom slučaju mogu da budu:

  • promene raspoloženja koje traju više dana pre, za vreme i posle rođendana
  • osećati se tužno, tužnije nego inače
  • plakanje (češće nego obično)
  • neprekidno razmišljanje o prošlosti i neostvarenim ciljevima
  • naglašavanje godina (na primer, računanje koliko je još vremena ostalo za život)
  • nedostatak energije ili motivacije
  • nedostatak interesovanja da radite ono u čemu obično uživate
  • promene u režimu spavanja
  • promene u apetitu
  • poteškoće sa fokusiranjem ili koncentracijom
  • fizički bol
  • izbegavanje slavljenja rođendana
  • nezainteresovanost za samu proslavu (npr. odbijanje planova za proslavu sa prijateljima ili porodicom i učešća ako se organizuje)
  • želja za izolacijom.

Kako se suočiti sa ovim osećanjima i sprečiti depresiju

Da biste ublažili ova osećanja, postoje tehnike samopomoći. Najpre, dozvolite sebi sve emocije. Skloni smo da rođendane povezujemo samo sa pozitivnim iskustvima, a to ne mora biti slučaj kod svih. Dakle, ako se tada ne osećate uzbuđeno ili srećno, dozvolite sebi i tugu. Važno je da ona ne preovlada, da se ne produži i da ne postane svakodnevna rutina koja će uticati na vaše aktivnosti – to može da otvori vrata depresije i signal je za stručnu pomoć.

Dr Lira de la Rosa preporučuje da se okrenete sebi kako biste se suočili sa svojim osećanjima, obradili ih i bolje razumeli kroz šta prolazite. Razgovarajte o svom iskustvu sa nekim kome verujete, a ko će vas saslušati bez osude.

Rođendan proslavite upravo onako kako vi osećate da treba, na način uz koji ćete se osećati prijatno – bez presija i pritiska. Dajte prioritet aktivnostima koje vas dovode do poboljšanog emocionalnog, fizičkog i mentalnog zdravlja.

Srećan rođendan! 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo