Naslovna / Psihologija

Zašto gaslajting ima i elemente energetskog vampirizma

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 25. 12. 2023.

Osobe koje nas izlažu gaslajtingu su uglavnom harizmatične i imaju sposobnost da nas lako „prevedu žedne preko vode“

Gaslajting I žene i muškarci mogu biti i gaslajteri i energetski vampiri Foto: Shutterstock

Gaslajting je oblik manipulativne taktike pri kojoj nas neko ubeđuje da naša percepcija i osećanja nisu takvi kakvima ih vidimo i doživljavamo, već da je u pitanju nešto sasvim drugo. Cilj gaslajtinga je da dovedemo u pitanje svoja osećanja, instinkte, razmišljanja i konačno, razum.

Osnovne odlike gaslajtinga i gaslajtera

Osobe koje nas izlažu gaslajtingu su uglavnom harizmatične i imaju sposobnost da nas lako „prevedu žedne preko vode“. Imaju dosta zanimljivih pa i dobrih osobina, sve dok svoju samouverenost, misterioznost i prijemčivost ne počnu da koriste da nas uvuku u svoju mrežu.

Manipulativnost je najvažnija karakteristika gaslajtinga, a iza svega je obično plan da od nas izvuku neku korist učinivši nas labilnim, povodljivim, bez samopouzdanja. Laički rečeno, da nas naprave „ludim“ – to bi bila najjednostavnija definicija gaslajtinga i gaslajtera. Ne moraju svi koji nad nama sprovode gaslajting imati poremećaj ličnosti, ali su česti slučajevi narcisoidnog ili antisocijalnog poremećaja ličnosti. Takođe, ne mogu da se pohvale empatijom, a precenjuju sopstvene vrednosti.

U ljudskoj prirodi je da se odbrani od svega što ga ugrožava pa tako naš osećaj govori da nešto tu nije kako treba, ali je manipulacija toliko jaka da najčešće ne uspevamo da se odupremo gaslajtingu.

Najčešća ponašanja koja sprovode gaslajteri

O najčešćim ponašanjima gaslajtera u vezi možete se informisati na ovom linku, a psiholozi su definisali i ostala, ređa ponašanja koja takođe spadaju u njihove „alate“.

Varanje i optuživanje

Gaslajteri varaju, ali nas stalno optužuju da smo zapravo mi oni koji to čine. Lažu, ali i to prebacuju na objekat kojim manipulišu. Dok se branite, oni odvlače pažnju sa onoga što zapravo obavljaju sami, a to je ono što žele i što im je cilj.

Koriste i okreću ljude protiv nas

Gaslajteri pokušavaju da ojačaju ono što rade koristeći podršku drugih ljudi, postojeću ili nepostojeću. Žele da se osetite tako da vas ni drugi ljudi ne vole. Nasilnik se neće libiti da kaže stvari poput: „Moja mama zna da si glup“ ili „Čak te moji najbolji prijatelji ne vole“, a da to uopšte ne mora da bude istina.

Pokušaj izolacije

Terajući vas da se zapitate kome možete verovati budući da već niko o vama ne misli ništa dobro, gaslajter vas zapravo stavlja u jedan vid izolacije i percepcije da je on jedini kome možete da verujete. Ovo je često ulaz i u Stokholmski sindrom.

Pred drugima vas oslovljava i smatra ludim

Ova laž je efikasan alat za manipulaciju, jer ako natera druge ljude da dovedu u pitanje vaš zdrav razum, neće vam verovati ni ako se branite i govorite šta vam gaslajter radi.

Tvrde i da svi ostali lažu

Kada vas neko uverava da svi drugi lažu, dovodi u pitanje sam pojam istine, koji onda formirate samo prema njemu i tome što govori.

Počinjete da se pitate da li ste previše osetljivi

Čak iako se nikada niste osećali previše osetljivo u prošlosti, sada ćete imati preispitivanja. Bićete ranjiviji, a vaše samopouzdanje s vremenom ozbiljno poljuljano.

Preispitivanje osećaja sreće

Možda imate sve u materijalnom smislu, društveni status, ali jednostavno nećete biti srećni. Nekada ste bili opušteni, uživali u svakom trenuku, više niste. Razmislite… neće biti teško shvatiti da je uticaj gaslajtinga ozbiljno poljuljao vaš osećaj sreće.

Počinjete da lažete sebe i druge

Počinjete da učite kako da podnesete uvrede ili ponižavanja. Izmišljaćete izgovore da niko ne primeti da nešto nije u redu, ali često nećete ni sami imati jasnu predstavu šta je zaista istina i u šta verujete.

Počinjete da dovodite u pitanje jednostavne odluke u vezi

Polako će onaj ko vas gaslajtuje preuzeti donošenje svih odluka, jer je „tako bolje“. Ovo vodi potpunoj otupljnosti.

Osećaj poraženosti

Verovatno ćete početi da se osećate tako da ništa ne možete da uradite kako treba, i da ćete u svakom situaciji biti potpuno poraženi.

Energija vam nestaje jer je gaslajter isisava

Kada ste objekat gsalajtinga, bićete bez energije za bilo koju važnu životnu aktivnost. Sve u vezi sa bilo kojom reakcijom potrošiće vam mnogo vremena, snage i energije, a najčešće nećete imati rešenje i adekvatan odgovor. Iscrpljenost, malaksalost, apatija i malodušnost su takođe rezultati gaslajting ponašanja. Gaslejteri su izraženi energetski vampiri.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Suzana
13:28, 26. 12. 2023.
Odgovori

Znam dobro taj osecaj imam takvog kod kuce.Ali uz Boziju pomoc sam progledla i postavila stvari na svoje mesto

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo