Naslovna / Psihologija

Psihološka priprema za magnetnu rezonancu ako smo klaustrofobični ili uplašeni

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 26. 12. 2023.

Zatvoreni prostor, intenzivan zvuk i potreba potpunog mirovanja nekim pacijentima je problem, pa se za pregled magnetnom rezonancom ipak moraju pripremiti i pored toga što ova metoda nije invazivna

Magnetna rezonanca klaustrofobija Foto: Shutterstock

Magnetna rezonanca je (MR) je neinvazivna radiološka dijagnostička metoda koja važi za „zlatni standard“ u detekciji i praćenju čitavog spektra bolesti (od centralnog nervnog sistema do malignih). Kompleksan uređaj podrazumeva korišćenje jakog magnetna polja i radio talasa detaljno prikazujući organe potrebne za dijagnostiku.

Koliko traje pregled i koje kategorije pacijenata ne mogu da se snimaju bez dodatnih provera

U zavisnosti od potreba, odnosno koji organ bi trebalo snimiti i šta su dijagnostičke indikacije, procedura uglavnom traje od 20-30 minuta. Isti razlozi opredeljuju i da li je potrebno dati kontrast intravenski.

Za pacijente koji imaju neki implantat u telu (srčana valvula, aneurizmalni klipsovi, pejsmejker, kohlearnim (slušni) aparat, stent, implantate nakon ortopedskih intervencija ili u dojci) potrebno je izvršiti prethodni uvid u kompletnu dokumentaciju bolesti i sve podatke o vrsti i tipu implantata.

Još neki slučajevi zahtevaju poseban oprez i proveru. To su osobe koje imaju bilo koje drugo metalno strano telo u nekom od organa ili, na primer, ostatke metalnih opiljaka. Bilo koje metalno strano telo može da izazove oštećenja u toku pregleda.

Magnetna rezonanca: Koji su mogući negativni uticaji

Jedna od karakteristika aparata za magnetnu rezonancu je i cikličan, intenzivan zvuk, posledica vibracije gradijenata (kalemova) u cilju formiranja signala koji će kompjuter moći da prepozna. Mnogima zbog nivoa buke ne prija i može biti uznemirujući. Zbog toga pacijenti dobijaju specijalne slušalice za amortizaciju buke ili čepove za uši. Istraživanja su nesumnjivo potvrdila da ovaj zvuk nije štetan i da ne može da ošteti sluh.

Osobe koje osećaju strah ili anksioznost treba da imaju informaciju da nisu same i da osoblje koje čini tim za bezbedno sprovođenje pregleda ima uvid u to šta se dešava u kabini i kroz prozor i putem kompjuterskog praćenja. U slučajevima kada osoba zaista oseća toliku dozu straha da može učiniti pregled nemogućim ili ga prekinuti, dozvoljeno je da uz njega u prostoriji bude pratnja od poverenja. Ne preporučuje se komunikacija pacijenta jer je kvalitet slike najbolji kada je telo u potpunom miru.

Priprema osobe sa klaustrofobijom za pregled: Magnetna rezonanca je bezbedna metoda

Osobe koje su klaustrofobične najpre treba da obaveste o tome lekarski tim. U zavisnosti od procene stanja, moguće je da će lekar propisati neki medikament za smirenje. Postoje i otvoreni uređaji, koji se koriste kod onih čiji intenzitet klaustrofobije ili drugih mentalnih stanja ne dozvoljava obavljanje ponekad neophodnog pregleda. Lekar će klaustrofobičnoj osobi posebno objasniti sve uticaje poput strujanja vazduha i slušalica za amortizaciju zvuka. Važna je i napomena da u kabinama postoji signalno dugme, odnosno vrsta „panik tastera“. Obučeno osoblje reaguje trenutno ukoliko se za to ukaže potreba.

Korisni saveti pred ulazak u mašinu

Evo instrukcije o redosledu poteza:

  • više puta udahnite duboko
  • mirno lezite i zatvorite oči
  • držite oči zatvorene
  • zamislite da ležite na mestu koje volite, koje vas umiruje i na kome uživate (priroda, plaža…).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo