Naslovna / Psihologija

Male porodične svađe tokom praznika, naučimo da brojimo do 5

Priredio/la: D. T.|18:00 - 31. 12. 2023.

Zastanite na trenutak i budite zahvali na ukusnom obroku, toplom domu, sunčanom danu. Budite zadovolji, jer ste zdravi, zato što su vam zdrava deca, rođaci, prijatelji

praznične svađe Foto: Shutterstock

Male porodične svađe, bilo zbog velikih očekivanja, brige da sve bude savršeno i samim tim povišenih tenzija, nekada su sastavni deo praznika. Nesporazumi, komplikovani rođaci sa kojima ne delimo zajednički jezik, mogu da budu razlog za psihičku uznemirenost i tokom dana u godini tradicionalno rezervisanih za donošenje odluka, „okretanje novog lista“ i pomirenje.

Kako da izbegnemo porodične svađe?

Briga da tokom prazničnog dana sve bude savršeno može da bude jak izvor anksioznosti, kaže psihijatar dr Thomas C. Lian. Savet je da pokušamo da na vreme izbegnemo moguće izvore anksioznost i da prvo uradimo nešto za sebe – da se opustimo uz šetnju, vežbe opuštanja, muziku. Simptomi stresa i anksioznosti mogu da budu snažan izvor neracionalnog reagovanja. Umesto da tražimo mane i greške, preporuka je da se fokusiramo na dobre osobine rođaka i prijatelja.

Birajte teme za razgovor

Bitno je znamo da teško možemo da očekujemo promene, posebno od starijih osoba koje se godinama ponašaju na isti način.

– Ograničite kontakte se „teškim rođacima“, nastojte da više razgovarate sa osobama sa kojim imate barem i neka minimalna zajednička interesovanja – objašnjava dr Lian.

Birajte i teme za razgovor, preskočite politiku i religiju, ali i duboko lične teme, kao što su: kada ćeš da se oženiš ili udaš?“ Klonite se tema koje mogu da izazovu svađu i povrede lična osećanja, ako neko pokuša da ih po svaku cenu nametne, nastojte da ih na ljubazan način izbegnete.

Promena kreće iz „našeg dvorišta“

Bitno je da znamo da svaka promena mora da krene iz „našeg dvorišta“ i da pre svega nastojimo da menjamo našu ličnost u pozitivnom pravcu.

Nekada je teško izbeći neprijatne teme i pitanja, ali možemo  da prilagodimo našu reakciju. Niko nas ne može naterati na burnu raspravu, kaže dr Lian. Jednostavno recite „nećemo o tome sada“ i promenite temu, ako postane suviše napeto jednostavno naglasite da morate da izađete. Brojte do 5 ili 50, pre nego što izgovorite nešto što vam može upropastiti praznike.

Nova godina bez alkohola

Kontrolišite konzumaciju alkohola i tako izbegnite moguće porodične svađe. Ukoliko pijete alkohol neka to bude umereno. Pojedine osobe postanu suviše agresivne ili svađalački nastrojene posle nekoliko pića, ako ste i vi jedna od njih najbolje je da se klonite pića. Ne mora Nova godina da se dočeka povraćanjem, mamurlukom i razbijenim glavama. Može se uživati u prazničnoj atmosferi i bez pića. Alkohol ne mora da bude okidač za navodno dobru atmosferu.

Teško je biti uvučen u raspravu ili neku neumesnu aktivnost kada ste zaokupljeni smehom, igranjem, gledanjem opuštajuće praznične komedije – kaže dr Lijan.

Negujmo zahvalnost

Zastanite na trenutak i budite zahvali na ukusnom obroku, toplom domu, sunčanom danu. Budite zadovolji jer ste zdravi, zato što su vam zdrava deca, rođaci i prijatelji.

Bitno je da vežbamo toleranciju i znamo da nekada i da nismo toga svesni možemo i mi da iritiramo druge osobe. Pokušajte tolerantno da reagujete i na iritantno ponašanje drugih i ne shvatajte ništa lično. Osmeh i dobra volja uvek mogu da smanje mogući stres i omoguće da praznik ne bude vreme konflikta, već doba godine kada se pripremimo za nove pobede na ličnom i profesionalnom planu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo