Naslovna / Zdravlje

Alkoholno piće deluje na belu i sivu moždanu masu, saznajte kako

Priredio/la: D. T.|17:00 - 26. 03. 2022.

Siva masa čini gornji sloj mozga, sastoji se od gusto raspoređenih nervnih ćelija neurona i odgovorna je za kontrolisanje najvećeg broja voljnih pokreta jezika, čula, uma

alkoholno piće Naučnici nisu još do kraja utvrdili tačan način delovanja alkohola na tkivo mozga Foto: Shuttertstock

Samo jedno alkoholno piće dnevno može se dovesti u vezu sa vidljivim promenama na mozgu, tvrdi nova studija. Preterana konzumacija alkoholnih pića povezuje se sa mnogim zdravstvenim problemima od oštećenja jetre do karcinoma. I pored toga veruje se da jedna čašica alkohola nije pretnja za zdravlje. Naučnici nisu još do kraja utvrdili tačan način delovanja alkohola na tkivo mozga.

Umanjen volumen sive i bele mase

Stručnjaci u Velikoj Britaniji, putem magnetne rezonance pratili su funkcije mozga 36.678 zdravih odraslih osoba, starosti od 40 do 69 godina. Ispitivano je kako alkoholno piće deluje na rad mozga. Dobijeni rezultati su poređeni sa nedeljnom konzumacijom alkohola. U obzir su uzimane godine ispitanika, pol, visina i težina, socijalni i ekonomski status. U skladu sa poznatim prethodnim istraživanjima, potvrđeno je da je umanjen volumen sive i bele materije na mozgu osoba koje su pile više alkohola. U slučaju da je osoba svakodnevno konzumirala više pića rezultat je bio još lošiji.

Promene su otkrivene uglavnom kod osoba koje su koristile velike količine alkohola. Muškarac koji konzumira više od četiri alkoholna pića dnevno i žena koja popije više od tri pića u toku dana, određuju se kao osobe koje imaju poremećaj kada je u pitanju upotreba alkohola, smatra američki Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam.

Nedostaci studije

Istraživači naglašavaju da nisu zapazili nikakvu razliku između snimaka mozga osoba koje nisu koriste alkoholna pića i onih koji popiju od jedno do dva alkoholna pića u toku dana. Smatra se da ova studija ipak ima nekoliko nedostataka. U istraživanju su učestvovali Evropljani srednjih godina, tako da bi rezultati mogli biti različiti kod mlađih osoba.

Ispitanici su davali informacije o količini konzumiranih pića u toku jednog danaNije do kraja jasno koliko su ovi podaci tačni, nije poznato ni da li su uočene promene na mozgu posledica alkohola ili i nekih drugih faktora.

Siva i bela masa mozga

Siva masa mozga zadužena je za važne psihičke tokovi i pamćenje. Siva masa čini gornji sloj mozga, sastoji se od gusto raspoređenih nervnih ćelija neurona i odgovorna je za kontrolisanje najvećeg broja voljnih pokreta jezika, čula, uma.

Ispod je bela masa koja kod ispunjava skoro polovinu mozga. Prema nekim novijim istraživanjima tvrdi se da je količina bele mase u ljudskom mozgu zavisna od naših mentalnih iskustava. Ona se menja učenjem neke nove veštine, a nekada i pod uticajem nekih bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo