Naslovna / Psihologija

Kako se izboriti sa tugom kada izgubite svog voljenog kućnog ljubimca

Priredio/la: S.St.M.|19:00 - 19. 02. 2024.

Kada izgubimo kućnog ljubimca može da nam se čini kao da nas stotine noževa probada u grudima, ali s tim moramo da se nosimo. Samo treba da znamo šta da uradimo da bismo se osećali bolje

kućni ljubimci Kućni ljubimci pružaju nam bezuslovnu ljubav, oni su članovi naše porodice koje smo sami izabrali Foto Shutterstock

Za svakoga ko je prošao kroz osećaj gubitka kućnog ljubimca zna koliko to može da bude bolno. Kada vas obuzme tuga, čini vam se kao da imate jedno plućno krilo – koliko god se trudili, čini se da ne možete da udahnete dovoljno vazduha. Ovo su reči nekoga koje izgubio svog kućnog ljubimca i ozbiljno i iskreno odao počast lepim uspomenama na njega.

Kakav je osećaj kada izgubite kućnog ljubimca

Tugovanje zbog gubitka vašeg ljubimca može biti jednako bolno kao i kada izgubite čoveka koji vam je blizak. Možda čak i više. Ljudima su potrebne nedelje da se pomire sa njegovim odsustvom. Pogled na njegove fotografije, njegove nevine oči koje, uvek vam izmami uzdah tuge. Postoji prisustvo u njegovom odsustvu. Njegov izrazit miris, njegovo dahtanje, njegovo lajanje i ludorije osećaju se tako živo, a ipak se dom ili povratak kući oseća nepotpuno. Tihe suze tuge mogu da se pretvore u osmehe kada se setite sreće koju vam je pružao svojom ljubavlju i prisustvom. Ipak, suočavanje sa gubitkom kućnog ljubimca može zahtevati mnogo više nego što neko može da zamisli.

Praznina nikada ne može da se ispuni, čak ni sa drugim kućnim ljubimcem. Ali možete pokušati da se osećate bolje, pretvarajući svoju tugu u prihvatanje da je vaš krzneni prijatelj otišao.

Bez obzira na to da li okolina pridaje isti značaj vašim osećanjima nakon gubitka kućnog ljubimca kao i onim kada vam premine rođak ili prijatelj ili ne, šta god da osećate – ma koliko to bilo neshvatljivo – potpuno je validno.

Šta stručnjak za mentalno zdravlje kaže o tugovanju zbog gubitka kućnog ljubimca

Dr Roma Kumar, viši psiholog i suosnivač startapa za mentalno zdravlje Emotionally.in smatra da je tuga neizbežna kada nas naš ljubimac napusti.

– Kada kućni ljubimac umre, to boli i prirodno je da preispitate značenje i svrhu kućnih ljubimaca u vašem životu. Nije neobično da se osećate preplavljenim intenzitetom svoje tuge – kaže dr Kumar za HealthShots.

To je zato što su kućni ljubimci uvek spremni za druženje, pružaju nam utehu, prihvataju nas, daju nam emocionalnu podršku, umiruju nas, ublažavaju našu anksioznost svojim stalnim prisustvom, ne osuđuju nas i ne kritikuju, pružaju nam bezuslovnu ljubav i smatramo ih članovima svoje porodice, dodaje ona.

Suočavanje sa gubitkom kućnog ljubimca može biti posebno teško, a ponekad može dovesti i do depresije, jer postoji osećaj gubitka svrhe i ogromne praznine.

Kako da se nosimo sa emocionalnim gubitkom kućnog ljubimca

Dr Kumar predlaže nekoliko načina koji bi mogli da nam pomognu da se osećamo bolje kada ostanemo bez svog kućnog ljubimca.

– Budite dobri prema sebi

Nakon gubitka kućnog ljubimca, važno je biti dobar prema sebi, biti u kontaktu sa drugima koji nas razumeju i pronaći načine da pamtite svog ljubimca. Radite sve što vas umiruje. Za lečenje je potrebno vreme. Poštujte svog ljubimca i sebe tako što ćete biti strpljivi. Trebalo bi da vas teše vaše srećne uspomene.

– Prepustite se novim stvarima

Pokušajte da istražite i uvedete nove rutine. Zbog šetnje psa nekoliko puta dnevno redovno ste izlazili iz kuće. Važno je da i dalje šetate i radite druge stvari koje vas zaokupljaju.

– Ne dozvolite drugima da utiču na vaš proces žaljenja

Osećate ono što osećate. Zdraviji period tugovanja biće samo ako odvojite vreme da se bavite svojim osećanjima umesto da pokušavate da ih odgurnete ili ignorišete.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo