Naslovna / Psihologija

Posesivna partnerka: Iluzija ljubavi, koja muškarce odvaja od samih sebe i od drugih

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 10. 04. 2024.

Simptomi posesivnosti su slični kod oba pola, a suprotno mišljenju da su muškarci ti koji posesivnije „čuvaju“ svoju partnerku, statistike kažu da je posesivnih žena sve više

Posesivnost u vezi Posesivni mogu biti i žene i muškarci a cilj je potpuna kontrola partnera Foto: Shutterstock

Posesivnost u vezi najčešće je posledica straha od gubitka, a osobe sklone posesivnosti zapravo imaju predimenzionirani osećaj brige da će ih partner napustiti. Zato se osećaju uplašeno, tužno ili ljuto, a kada posesivnost poprimi patološke razmere može da dovede do ljubomore, paranoje ili psihičkog i fizičkog nasilja nad partnerom.

Kada posesivnost preti da pređe granice i ko je posesivniji, žene ili muškarci?

I žene i muškarci mogu da budu posesivni kao partneri. Kako je poverenje temelj svake zdrave veze, osobe koje su posesivne jednostavno ga nemaju dovoljno. Iako im partner pokazuje vernost, privrženost, naklonost, to im nije dovoljno. Veoma je važno na vreme prepoznati znake posesivnosti u vezi jer to može da otvoru niz brojnih problema ne samo za one koji su partneri, već i za njihovo okruženje. Simptomi posesivnosti su slični kod oba pola, a suprotno mišljenju da su muškarci ti koji posesivnije „čuvaju“ svoju partnerku, iznenadili biste se koliko je posesivnih devojaka i žena. Statistike kažu da ih je sve više.

Evo simptoma koji opisuju posesivnu žensku osobu u vezi.

1. Posesivnost kao potreba za stalnim kontaktom

Postoje trenuci kada telefon jednostavno držimo po strani zbog neke obaveze, poslovne ili privatne. Sasvim je u redu očekivati da vaša devojka razume situaciju i da se ponaša normalno. Međutim, neke od njih doslovno postanu histerične kada im se na poziv ili poruku istog trenutka ne odgovori. Jasno je da sumnjaju ili veruju da gubite interesovanje za njih ili da ste sa nekom drugom osobom. Ukoliko je ovakva situacija redovna, imate posla sa posesivnom devojkom/ženom.

2. Posesivna žena uvek želi detaljne informacije

Normalno je da o tome šta vam se dešava u toku dana razgovarate, ali je isto tako normalno da preskočite nepotrebne detalje kada partnerki opisujete svoj dan. Međutim, vaša posesivna devojka očekuje da podelite sa njom apsolutno sve što ste radili tokom dana, kuda ste se kretali, šta ste jeli, koga ste upoznali, o čemu ste pričali… Ona ne samo da ne voli da joj nešto prećutite, već će brzo početi da vas optužuje da od nje neke stvari krijete, čak iako joj ispričate sve.

3. Pretvara se u detektiva

Posesivna devojka se ponaša poput detektiva iz nekih popularnih krimi romana. Ispituje i vaše prijatelje, proverava ono što joj kažete. Ima sumnju u to da ste iskreni iako joj ne dajete nikakav povod za to. Ovo je na kraju dovesti vašu vezu u negativan pravac, jer će preći u vid nasilja. Uz to, nikada neće biti zadovoljna onim što joj pružate ni u smislu informacija ni u smislu dokazivanja lojalnosti.

4. Pravilo „Bez drugih devojaka“

Sasvim je normalno imati dobre prijatelje i jednog i drugog pola. Ne i u očima vaše posesivne devojke! Za nju je sasvim normalno pa i imperativno da ne razgovarate sa drugim devojkama, čak ni u profesionalnom okruženju. Uvek će vas držati na oku i sve vreme će biti sumnjičave. Dakle, u blizini svoje previše posesivne devojke, „pozdravite se“ sa idejom da imate drugarice ili koleginice sa kojima ćete imati normalan odnos.

5. Ograničava vreme koje ćete provesti sa svojom porodicom

Jedna od vrlo izraženih osobina posesivne devojke je da želi da provodite govoto sve vreme sa njom. Kada bi to bilo moguće, posesivna devojka vam ne bi dozvolila da radite bilo šta drugo osim da budete s njom. U početku će pažljivo ograničavati vreme za vaše druge socijalne aktivnosti, a stvar bi se mogla proširiti i na vreme koje provodite sa svojom porodicom ili prijateljima. To je već nedvosmisleni signal patološke posesivnosti.

6. Očekuje gestove ljubavi u javnosti

Svaki vid izražavanja ljubavi je u redu, dok je u granicama. Sve što je prekomerno loše je. Vaša posesivna devojka će insistirati da je držite za ruku, ljubite i pokazujete ljubavne gestove u javnosti, čak i ako se osećate neprijatno ili postiđeno. Prosto, učiniće sve da svi uvide da ste joj bezuslovno okrenuti i posvećeni i da vaša ljubav za nju nema granica.

7. Uhođenje i prelaženje ličnih granica

Fizičko uhođenje je restriktivno i nije ga lako izvesti, ali je digitalno moguće i mnogo lakše sprovodivo. Posesivna devojka će insistirati na kontroli vaših naloga na društvenim mrežama, stalno će na platformama pratiti gde ste i sa kim ste, ispitivaće vas o svakom sadržaju koji delite. Vaš Instagram nalog verovatno će biti pun njenih fotografija.

Uobičajeno je ponašanje posesivne devojke da prelazi lične granice vas kao pojedinca. Zaboravlja činjenicu da svaka individua ima svoje „ja“, gazi ga i poništava. 

8. Želja za potpunom kontrolom

Dakle, jasno je da posesivna devojka želi da ima potpunu kontrolu nad vašim životom, što je jedna od prvih odlika manipulatora, gaslajtera i sociopata. Sve što žele da uradite je da poslušate njihova naređenja, pokažete im nedvosmisleno poštovanje i odgovorite na sva njihova pitanja. Neće oklevati da idu na ekstremne mere.

U zamci posesivne devojke/žene

Šta treba da uradite ako otkrijete da vaša devojka ima sve ili većinu ovih osobina? Najgore je da o njenom ponašanju ćutite i pristajete na njega. Smireno razgovarajte sa njom i postavite neke granice. Pokušajte da saznate zašto smatra da je njeno ponašanje ispravno, kako želja za potpunim potčinjavanjem može biti normalna i zašto postoji ta potreba. Moguće je da ona ne osvešćuje modele svog ponašanja, pa joj skrenite pažnju kuda bi to moglo da odvede.

U slučaju da ne sarađuje bez obzira koliko se trudite, pokušajte da izađete iz veze jer istinska ljubav ne funkcioniše na taj način. Posesivnost je tamna strana ljubavi, iluzija o njoj i karta za probleme sa mentalnim zdravljem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo