Naslovna / Psihologija

Mačke su „lek za dušu“ a njihovi vlasnici imaju odlične socijalne veštine

Danijela Tadić|19:00 - 12. 08. 2024.

Predenje mačaka proizvodi frekvencije koje ubrzavaju proces zarastanja rana, povreda tetiva i zglobova

mačke Briga o drugom živom biću može da utiče na izgradnju zdravih navika Foto: Shutterstock/ Marijana Rajić

Mačke i drugi kućni ljubimci nekada mogu lako da „nanjuše naše raspoloženje“. Iako se smatra da je mačka jedna od retkih antisocijalnih životinja koje je čovek uspeo da pripitomi, i krajnje nedruželjubiva i mačka osobenjak može kada se najmanje nadamo da nas nasmeje i oraspoloži. Možda će nam nestašne mačke u igri oštetiti neki deo nameštaja, ali biće i dalje pravi eliksir za našu dušu, pokazuju studije.

Regulišu krvni pritisak, ubrzavaju zarastanje povreda

Hiljadama godina širom sveta je praktikovana „terapija zvukom“ kao oblik holističke medicine. Studije su potvrdile da predenje mačaka proizvodi frekvencije koje ubrzavaju proces zarastanja rana, povreda tetiva i zglobova.

Pojedinim osobama mačke čak ublažavaju simptome migrene. Mačka kada prede oslobađa endorfin „hormon sreće“ i prenosi svoje zadovoljstvo i na čoveka. U ovim situacijama dolazi do regulacije krvnog pritiska, boljeg mentalnog i fizičkog zdravlja, smatra veterinar Cait Challenger.

Poboljšavaju raspoloženje i smanjuju osećaj stresa

Istraživanja pokazuju da mačke mogu da smanje simptome psihičkog stresa. Veruje se da mačke, u 30 odsto slučajeva, mogu da nas zaštite od bolesti srca koje su posledica stresa. Čak i video snimak mačke i njenih „vragolija“ može da podigne naše raspoloženje i da nas opusti u situacijama jakog stresa.

Ublažavaju anksioznost i depresiju

Anksioznost i depresija su dva najučestalija psihička problema savremenog čoveka, koja poprimaju razmere epidemije.  Veruje se da mačke mogu da ublaže nekada i bezrazložnu napetost, čine da se osećamo manje usamljenima. Maženje mačke ili samo sedenje uz nju umanjuje osećaj anksioznosti i opušta nas, pa i samo na par minuta.

Pomažu nam da izgradimo zdravije navike

Briga o drugom živom biću može da utiče na izgradnju zdravih navika. U trenucima kada osećamo da se sve oko nas ruši, pas ili mačka, mogu da nas probude iz letargije i omoguće nam da stanemo na noge, uradimo nešto za njih i potom i za nas. Mačke nas opominju ujutro da je vreme da ustanemo, da ih nahranimo, pomazimo i tako počnemo radni dan.

Oporavljaju nas posle traume

Terapija uz pomoć kućnih ljubimaca pokazala se posebno korisnom kada je u pitanju oporavak od posttraumatskog stresnog sindroma, depresije i anksioznosti, navodi Cait Challenger.

Mačke su dragocena pomoć u ustanovama za dugotrajnu negu, pomažu pacijentima da se fizički i psihički osnaže. Mačke su se pokazale kao veoma korisne u kontroli autizma.

Istraživanje u časopisu „Journal of Pediatric Nursing“ navodi da su deca sa poremećajem iz autističnog spektra posle udomljavanja mačaka ojačala socijalne veštine i empatiju. Kod ove dece je registrovana i povećana pažnja.

Poboljšavaju kvalitet sna

Istraživanja su pokazala da blizina mačke garantuje bolji kvalitet sna. Vlasnici koji su spavali u istoj prostoriji sa mačkom tvrdili su da im je u prisustvu ljubimca bilo lakše da zaspu. Beleže manje buđenja tokom noći i smanjen osećaj nemira i umora.

Pomažu nam da izgradimo bolje socijalne veštine

I pored toga što bi vlasnici pasa rekli da su „mačkari“ osobenjaci kao i mačke, studije pokazuju da ljubitelji mačaka imaju odlične socijalne veštine. Veruje se da su vlasnici mačaka osetljivije prirode, ali i otvorenijeg uma, sa razvijenom empatijom i poverenjem u drugog čoveka, navodi Cait Challenger.

U isto vreme ljubitelji mačaka imaju i jače poverenje u svoje sposobnosti. Psiholozi naglašavaju da briga o drugom živom biću osnažuje osećaj postignuća, ispunjenja i samopouzdanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo