Naslovna / Zdravlje

Vrtoglavica i osećaj propadanja mogu nekada da traju nekoliko sati, šta je vestibularna migrena

Priredio/la: D. T.|15:30 - 30. 03. 2024.

Dopunska ispitivanja i neurološki nalaz pacijenta uglavnom su uredni, u akutnoj fazi ove glavobolje može da se javi i nistagmus (titranje očiju)

vrtoglavica Foto: Shutterstock

Vrtoglavica i osećaj propadanja, koji su nekada praćeni glavoboljom, odlike su migrenske vrtoglavice ili vestibularne migrene. Epizoda ​​vestibularne migrene može da traje nekoliko minuta do 72 sata, sa tegobama koje su izraženije pri pomeranju glave. Lekari ističu da je vrtoglavica tri puta češća kod osoba koje pate od nekog oblika migrene nego u ostaloj populaciji.

Šta je vestibularni sistem?

Vestibularni sistem je smešten u unutrašnjem uhu i zadužen je za održavanje ravnoteže i pružanje informacija o položaju tela u prostoru. Vrtoglavice obično traju do nekoliko minuta do 72 sata i nisu nužno povezane i sa glavoboljom.

Moguća je samo vrtoglavica bez glavobolja ili istovremena migrena i vrtoglavica, ili samo vrtoglavica koja prethodi napadu migrene. Pojedini stručnjaci navode da vestibularne migrene obično ne uključuju glavobolju. Moguće je da imamo klasičnu migrenu ili migrene (sa aurom) i da osećamo vrtoglavicu.

Glavni simptom je vrtoglavica

Vestibularne migrene mogu da traju samo nekoliko sekundi ili minuta, retko duže od 72 sata, u većini slučajeva od nekoliko minuta do nekoliko sati. Pored vrtoglavice pacijenti tokom trajanja epizode migrene imaju i lošu ravnotežu. Stanje slično vestibularnim migrenama može da se javi i kod dece i zove se benigna paroksizmalna vrtoglavica, smatra se da će deca sa ovim vrtoglavicama kasnije u životu najverovatnije bolovati od migrene.

Glavni simptom vestibularne migrene je vrtoglavica koja obično počinje spontano. Stanje može da bude praćeno oslabljenom ravnotežom, vrtoglavica se javlja pri pogledu na pokretne objekte, automobile, osobe koje hodaju. Pacijenti nekada imaju osećaj kao da se ljuljaju na čamcu, žale se na mučninu i povraćanje. Dopunska ispitivanja i neurološki nalaz pacijenta uglavnom su uredni, u akutnoj fazi ove glavobolje može da se javi i nistagmus (titranje očiju).

Zašto dolazi do ove migrene?

Smatra se da je ova migrena posledica hemijskih reakcija u mozgu, s tim što mogu da je pokrenu brojni faktori kao što su pojačan stres, nedostatak sna, dehidracija. Okidači za vestibularne migrene mogu da budu i nagle promene vremena i atmosferskog pritiska, menstruacija.

Čokolada, crveno vino, stari sirevi, mononatrijum glutamat, mesne prerađevine, kafa, gazirani sokovi sa kofeinom mogu takođe da budu uzrok ove neprijatne migrene. Žene su sklonije vestibularnoj migreni, veruje se da je ova migrena češća u nekim porodicama, ali ne postoji još dovoljno pouzdanih dokaza za ovu tvrdnju.

Menijerova bolest može da liči na vestibularnu migrenu

Stručnjaci kada posumnjaju na ovu migrenu upute pacijenta na dijagnostiku sluha i vestibularnog sistema. Položajne vrtoglavice i Menijerova bolest mogu da liče na vestibularnu migrenu. Ne postoji poseban test za dijagnozu vestibularne migrene, pa je moguće da se lekar koristi smernice Međunarodne klasifikacije glavobolja.

Smatra se da je 50 odsto epizoda vrtoglavice praćeno najmanje jednim od simptoma, a to su:

  • Bolna osetljivost na svetlost ili na zvuk
  • Vizuelna aura (privremeni i delimični gubitak vida, nejasan vid, pojava tačkica i „cik-cak“ linija u vidnom polju)

Ukoliko je prisutna i glavobolja bol je često usredsređen na jednu stranu glave, pacijent ima osećaj pulsiranja, intenzitet glavobolje može da bude umeren ili težak, a glavobolja se često pogoršava usled rutinske fizičke aktivnosti.

Lečenje i prevencija

Lekovi koji pomažu u tretmanu vrtoglavice, bolesti kretanja, mučnine i povraćanja mogu da umire i simptome vestibularne migrene. Moguća je i upotreba beta blokatora. Potrebno je da pacijenti koji pate od ovog oblika migrene izbegavaju hranu koja može da inicira simptome. Preporuka stručnjaka jeste da pacijenti vode dnevnik o svojim navikama i da na taj način otkriju da li neka namirnica ili piće deluju na pojavu migrene.

Zdrave životne navike, dovoljno vode, redovan san, adekvatna fizička aktivnost mogu da budu od koristi. Izbegavanje stresnih situacija, šetnja, meditacija mogu da pomognu. Ukoliko su migrene isprovocirane menstruacijom savet je da smanjimo unos slanih namirnica.

Pojačan je rizik od moždanog udara

Ne postoji lek za ovu migrenu. Nemačka studija iz 2012. godine ispitivala je osobe koje pate od vestibularne migrene u periodu od skoro 10 godina. Zaključeno je da se tokom vremena kod 56 odsto pacijenata smanjila učestalost vrtoglavica, 29 odsto ispitanika je imao izraženije simptome, a kod 16 odsto učesnika ispitivanja nije bilo značajnijih promena.

Osobe koje boluju od vestibularne migrene imaju veću verovatnoću da dobiju bolest kretanja (kinetozu) i pojačan je, kako smatraju pojedini stručnjaci, rizik od ishemijskog moždanog udara.

Lekari naglašavaju da, sama po sebi, vrtoglavica nije opasno stanje. Bitno je, ipak, da znamo da učestale vrtoglavice mogu da ukažu na neki značajniji zdravstveni problem. Vrtoglavica i glavobolja mogu da budu i simptomi moždanog udara, bitno je zato da se ispita zašto se javljaju vrtoglavice kako bi se otklonile sumnje na postojanje potencijonalno životno ugrožavajuće bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Иван Грачић
8:30, 31. 03. 2024.
Odgovori

Изузетно корисни чланци који се овде могу прочитати.
Све похвале.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo