Naslovna / Zdravlje

Zašto se migrena obično javlja za vreme menstruacije – novo istraživanje objašnjava ulogu estrogena

Priredio/la: D. T.|13:30 - 02. 01. 2024.

Primena oralne kontracepcije i kraj menopauze, zapravo, donose olakšanje pojedinim pacijentkinjama sa migrenom

Migrena i jake glavoboljr Migrena nisu samo jake glavobolje. Foto: Shutterstock

Migrena se sa svim neprijatnim simptomima obično javlja kod žena nekoliko dana pre ili tokom menstruacije. Tim istraživača okupljen oko Charité – Universitätsmedizin u Berlinu, pokrenut ovom činjenicom, objavio je u rad u časopisu Neurology koji ističe da su napadi migrene učestaliji tokom menstruacije kod žena zbog većeg nivoa peptida povezanog sa genom kalcitonina. Ovaj neurotransmiter jedan je od bitnih faktora za razvoj simptoma migrene.

Migrena i hormoni

Migrena je tri puta zastupljenija kod žena u odnosu na muškarce. Simptomi migrene mogu da budu posebno jaki na početku menopauze, da bi kasnije došlo do slabljenja i gubljenja napada migrene. Istraživačima je već dugo vremena poznata veza između fluktuacije hormona i migrene, ali šta tačno pokreće ovaj mehanizam nije do kraja jasno.

– Eksperimenti rađeni na životinjama došli su do podatka da fluktuacija ženskih hormona, posebno estrogena, dovodi do povećanog oslobađanja peptida udruženog sa genom kalcitonina koji je inflamatorni neurotransmiter – objašnjava vođa ove studije dr Bianca Raffaelli iz Headache Center (Department of Neurology with Experimental Neurology) sa Charité’s Mitte kampusa.

Uloga peptida povezanog sa genom kalcitonina

Peptid povezan sa genom kalcitonina povećan je tokom napada migrene, zbog čega dolazi i do značajnog širenja krvnih sudova u mozgu i upale koja je jedan od razloga za pojavu teške glavobolje.

Istraživači iz Berlina ispitivali su simptome kod 180 žena, kako bi utvrdili moguću vezu između ženskih polnih hormona i oslobađanja peptida povezanog sa genom kalcitonina. Ispitivani su nivoi ovog peptida kad pacijentkinja koje pate od migrene dva puta tokom ciklusa – jedno merenje obavljeno je tokom menstruacije, a drugo za vreme ovulacije. Kada su podaci upoređeni sa nalazima žena koje ne pate od migrene, uočeno je da pacijentkinje sa migrenom imaju značajno veće koncentracije peptida povezanog sa genom kalcitonina tokom menstruacije.

– To bi značilo da pri padu nivoa estrogena neposredno pre početka menstruacije, žene koje pate od migrene oslobađaju više peptida povezanog sa genom kalcitonina – kaže dr Raffaelli. Ova činjenica je jedno od objašnjenja zašto pojedine žene posebno pate od napada migrene pre i tokom menstruacije.

Mogući su i drugi procesi koji dovode do napada migrene

Istraživači podvlače da bi ovi podaci morali da budu potvrđeni većim studijama, i pored toga što nalazi ove studije ukazuju da oslobađanje peptida povezanog sa genom kalcitonina zavisi od hormonskog statusa.

Primena oralne kontracepcije i kraj menopauze, zapravo, donose olakšanje pojedinim pacijentkinjama sa migrenom. Naša studija pokazuje da neke žene bez bilo kakvih hormonskih fluktuacija pate od migrene. Sumnjamo da postoje i drugi procesi koji imaju bitnu ulogu pri pokretanju napada migrene, jer peptid povezan sa genom kalcitonina nije jedini inflamatorni peptid koji može da izazove napad migrene – kaže dr Raffaelli.

Namera tima stručnjaka iz Berlina jeste da prouče i druge procese koji utiču na menstrualni ciklus i možda dovode do razvoja migrene, kao što je funkcionisanje krvnih sudova. Plan je da se istraže i nivoi peptida povezanog sa genom kalcitonina kod muškaraca različitih starosnih grupa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo