Naslovna / Zdravlje

Tablete estrogena mogu da izazovu hipertenziju kod žena u menopauzi, upozoravaju naučnici

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 16. 06. 2023.

Poznato je da simptomi menopauze, posebno kada su teški i kada ne prolaze mogu povećati kardiovaskularni rizik, narušiti kvalitet života, doneti loš san, depresiju ili anksioznost, ali je važno i da žene znaju da postoje različite opcije lečenja sa manjim rizikom od negativnih efekata

estrogen Neki lekovi umesto u krvotok odu pravo u jetru pa je to i razlog većih negativnih efekata Foto: Shutterstock

Estrogen je hormon čije uzimanje u obliku tableta kao terapije za žene u menopauzi može da rezultira povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska, u poređenju sa drugim metodama davanja ovog hormona. Tako tvrde naučnici iz Alberte (Kanada) koji su jednu studiju uradili na velikom, reprezentativnom uzorku od 112.000 žena.

Estrogen, hormonsko „ludilo“ u menopauzi i zdravlje srca

Stručnjaci su najpre podsetili da menopauza može kod starijih žena da izazove niz zdravstvenih problema, uključujući hipertenziju. I lekari drugih specijalnosti apeluju da se zdravlje i stanje srca kod žena koje prolaze kroz menopauzu pomno prati. Kako je hormonska terapija sastavni deo života velikog broja žena koje moraju da nivelišu nivo hormona u ovom periodu da bi funkcionisale normalno i da bi izbegle zdravstvene komplikacije, tim u studiji se bavio negativnim efektima davanja estrogena u različitim oblicima, posebno tableta.

Zaključeno je da oralni estrogen može biti povezan sa većim rizikom od visokog krvnog pritiska u poređenju sa vaginalnim kremama i transdermalnim flasterima. Studija je publikovana u časopisu Hipertension.

Kako je izgledala studija: veza hipertenzija – menopauza – estrogen

Istraživači su koristili podatke iz Alberte, zapravo iz iz medicinske dokumentacije 112.000 žena starosti 45 i više godin. Sve su koristile najmanje dva uzastopna ciklusa hormonske terapije estrogenom. Navedena su tri različita modusa za uzimanje ovog hormona: oralni, transdermalni i vaginalni. Sve žene koje su učestvovale u studiji su imale i klinički dijagnostikovanu hipertenziju, koja je bila naznačena u njihovim zdravstvenim kartonima.

Najmanje godinu dana nakon što su započele sa lečenjem, istraživači su ispitivali odnos između metode uzimanja hormonske terapije koja sadrži samo estrogen i rizika od razvoja visokog krvnog pritiska.

Šta su rekli rezultati

Konačni nalazi su pokazali sledeće:

  • žene koje su uzimale estrogen oralnom terapijom imale su 14 odsto veći rizik od razvoja visokog krvnog pritiska u odnosu na one koje su koristile transdermalni flaster
  • žene koje su uzimale estrogen oralnom terapijom imale su i 19 odsto veći rizik od razvoja hipertenzije od onih koje su koristile vaginalne estrogenske kreme
  • žene mlađe od 70 godine u većem su riziku od razvoja hipertenzije (takođe su koristile estrogen oralno)
  • u poređenju sa estradiolom, uzimanje estrogena je bilo povezano sa 8 odsto većim rizikom od visokog krvnog pritiska
  • uzimanje estrogena duže vreme ili uzimanje veće doze takođe je bilo povezano sa većim rizikom od visokog krvnog pritiska.

– Žene koje koriste terapiju estrogena inače treba pažljivo pratiti zbog hipertenzije. Estrogen koji se uzima oralno ima odličan efekat kada se uzme prvi put, ali to nije dovoljno. Što se tiče negativnih efekata, reč je najverovatnije o fenomenu pri kom lek uzet oralno pre opšte cirkulacije dođe u jetru. Na osnovu ove studije, za korišćenje je poželjan bilo koji oblik estrogena osim oralnog. Po svemu sudeći rizici za hipertenziju će biti manji – mišljenja je Monte Swarup, ginekolog akušer i iz Čendlera (Arizona).

Menopauza i zdravlje žena

Stručnjaci kažu da je od suštinskog značaja sagledati ukupan efekat menopauze na žene i njihovo zdravlje.

– Poznato je da simptomi menopauze, posebno kada su teški i kada ne prolaze mogu povećati kardiovaskularni rizik, narušiti kvalitet života, doneti loš san i depresiju/anksioznost. Važno je da žene znaju da postoje različite opcije lečenja, koje su im dostupne. Ova studija potvrđuje da je hormonska terapija estrogenom u celini bezbedna, posebno kada se uzima vaginalno ili transdermalno. Transdermalne ili vaginalne estrogenske kreme su sigurnija opcija za žene koje možda već imaju faktore rizika za hipertenziju. Takođe, i za one koje su gojazne, imaju metabolički sindrom ili istoriju hipertenzivnih poremećaja u toku trudnoće –  kaže dr Anais Hausvater, kardiolog, specijalizovana za kardiovaskularne bolesti kod žena (NYU Langone Heart), koja nije učestvovala u studiji.

Visok krvni pritisak tokom menopauze

Faze menopauze mogu uticati na krvni pritisak žene na različite načine. U studiji iz 2015. godine, istraživači su zaključili da se prevalencija hipertenzije povećava kako žene prolaze kroz ovu fazu života. Smernice evropskih kardiologa, ginekologa i endokrinologa iz 2021. godine sugerišu da lekari mogu da previde visok krvni pritisak kod žena srednjih godina, otpisujući simptome kao stres uobičajene za menopauzu. To često rezultira odlaganjem dijagnoze i lečenja, povećavajući rizik od srčane insuficijencije i moždanog udara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo