Naslovna / Psihologija

Psiholozi poručuju: Ako ste sami, uživajte u svojoj slobodi i sreći

Priredio/la: I. N.|16:00 - 27. 01. 2021.

Svi zaslužujemo ljubav, da volimo i budemo voljeni, ali ako je sudbina odlučila drugačije, naučite da cenite svoju slobodu i volite svoj samački život

Neki baš uživaju u svojoj samoći, nekim teško pada Foto: Shutterstock

Moglo bi se reći da postoje dve vrste ljudi – oni koji uživaju u svojoj slobodi, i oni koji misle da to ne umeju. Ako spadate u drugu kategoriju, samoća vam verovatno teško pada, posebno kada se čini da su svi iz okruženja pronašli svoje srodne duše. Ali, činjenica da ste slobodni može da bude i neverovatan blagoslov, samo ako to dozvolite.

Prednosti samačkog života

Iako su dobre strane emocionalne veze zaista mnogobrojne, retko razmišljamo o svemu pozitivnom, što može da proizađe iz samoće. Evo koje prednosti samačkog života navode psiholozi, uz savet kako da u njemu uživate, čak i ako vam priroda to ne dozvoljava.

1. Jačanje odnosa sa samim sobom

Kada smo u vezi, partner učestvuje u izgradnji našeg identiteta i tu je da nas podseti na to koliko vredimo. Koliko god da zvuči kao kliše, samoća nam, ipak, otvara mogućnost da radimo na odnosu sa sobom, kažu psiholozi. Možemo da naučimo da potražimo podsticaj i podršku iznutra, umesto u partneru. Potrebno je da se fokusirano na svoj odnos prema sebi. Treba da postanemo manje samokritični. Uvek je dobro vreme da naučimo kako da zavolimo sebe i ono što suštinski jesmo.

2. Otkrijte šta zaista želite

Samoća otvara mogućnost da osoba sazna više o sebi. U samoći dolazi do spoznaja, a o uživanju se uči upravo onda kad ste „u najboljem društvu“ – sami sa sobom. Tako ćete steći bolji uvid u svoj integritet. Ako ulazite „iz veze u vezu“, lako može da se desi da izgubiti iz vida ko ste i šta zaista želite. Biti samac daje vam prostor da zaista spoznate sopstvene želje.

3. Učite se odgovornosti

Kada shvatite šta zaista želite i kako želite da živite svoj život, na vama je da preuzmete odgovornost za njega. Kada ste slobodni, oslonjeni prvenstveno na sebe pri donošenju odluka, postajete odgovorni za sopstvene izbore. Naučite da „gurate“ na svoj način, to podiže samopouzdanje i deluje umirujuće.

4. Negovanje i produbljivanje drugih odnosa

Iako romantičnim vezama najčešće dajemo prioritet kad su u pitanju međuljudski odnosi, veoma je važno da negujemo svoja prijateljstva. Ako imamo vremena i prostora da se posvetimo takvim odnosima, oni naš život čine bogatijim u istoj meri kao i ljubavna veza. Neka prijateljstva mogu da budu i dragocenija, mnogi će reći. Kad smo „singl“, zaista imamo više vremena da se fokusiramo na sebe i druge važne odnose, kažu psiholozi.

5. Imate više vremena za sebe

Bez obzira na to da li sebi želite da priuštite druženja i izlaske ili da se posvetite nekom hobiju, imaćete više vremena za to od nekoga ko svoje slobodno vreme redovno usklađuje sa partnerovim. Iako bi većina rekla da u njihovoj vezi ima kompromisa sa obe strane, činjenica je da imate mnogo manje vremena za ove aktivnosti dok ste u partnerskom odnosu.

6. Sve opcije su vam otvorene

Svaka veza zahteva određene kompromise, ali kada ste slobodni, otvorene su vam sve mogućnosti. Iznenada ste poželeli da odete na putovanje u inostranstvo na nekoliko nedelja? Nema problema. Hoćete da se preselite u drugi grad? Možete to da učinite kad god poželite. Ne želite da praznike provedete sa članovima porodice, vaše ili vašeg partnera? Slobodni ste da u praznicima uživate i na drugi način.

7. Samoća pruža mogućnost za rast

I na kraju, „singl“ život može da predstavlja sjajnu mogućnost za vaš unutrašnji rast. Samoća često podstiče osobu da se zagleda u sebe i da se bolje mentalno i fizički brine o sebi, s obzirom na to da se ona ne kreće između sopstvenih potreba i potreba svog partnera. Biti sam je prilika da se udobnije osećate uz samoću, koja vam, moguće, povremeno predstavlja nelagodu. Svakako vam ne preostaje ništa drugo nego da se otvorite toj emocionalnoj nelagodnosti i da naučite kako da se nosite sa odbijanjem, razočaranjima i neizvesnošću. Dok „rastete“, sa ovom neprijatnošću ćete se lakše nositi.

A ako su svi vaši prijatelji u vezama?

Ako vaši slobodni prijatelji „padaju poput muva“ i dolazite u situaciju da ste okruženi samo parovima, to može da doprinese da se osećate posebno neprijatno. Postoji ponekad stigma sramote i neizvesnosti u vezi sa neuspehom u pronalaženju partnera, kažu psiholozi. Ako nismo „plus jedan“ često nas smatraju nedovoljno poželjnima ili nevoljenima. To, naravno, nije istina.
Biti samac ili neuspešno odlaziti na „dejtove“ može da pokrene puno emocija sličnih tugi. Mnogi imaju predstavu kakvog partnera bi želeli, a to što su okruženi prijateljima koji su u srećnim vezama samo povećava osećaj samoće ili usamljenosti.

Nemojte da se poredite sa drugima

Suštinski je važno da shvatite da nije dobro da se poredite sa drugima. Ipak, okruženje sačinjeno od prijatelja koji imaju partnere na neki način vas primorava da se suočite sa ovom nelagodom i da budete „u redu“ sa činjenicom da ste trenutno sami, dok ste na putu učenja kako da postanete „srećan samac“. I kao što primećuju psiholozi, nikad nije zgoreg pronaći još „solo“ prijatelja i proširiti krug ljudi.

Kako biti „srećan samac“

Ako vam treba nekoliko saveta o tome kako da postanete istinski zadovoljni i kako da pronađete radost u tome što ste slobodni, evo nekoliko saveta:

1. „Pojačajte“ društveni život

Kad ste slobodni, možda ćete morati da budete malo proaktivniji u povezivanju sa ljudima. Društvena povezanost je u korelaciji sa mentalnim zdravljem, a izolacija/prekid veze gotovo neizbežno dovodi do anksioznosti i depresije.

2. Izlazite sami

Izvedite sebe na „dejt“. Budete sami svoj partner i pružite sebi svu ljubav koju biste očekivali od njega. Dajte sebi svu pažnju koju biste poklonili partneru. Kupite sebi cveće, izađite i fokusirajte se na sebe. Nađite vremena da shvatite šta zaista želite u životu. Iskoristite vreme da upoznate sebe.

3. Pridružite se grupama, idite na časove ili u izlazak

Iskoristite slobodne večeri i vikende, a da ne morate da pratite tuđ raspored. Bio to kurs slikanja, rekreativna sportska aktivnost ili odlazak na žurku, imate priliku da se usredsredite na sve što želite. To je šansa za istraživanje novih hobija i stvari koje vam donose radost.

4. Provedite vreme sa „singl“ prijateljima

Psiholozi kažu da sklapanjem novih prijateljstava i povezivanjem sa ljudima koji takođe nisu u vezi obezbeđujete podršku od onih koji su u stanju da se identifikuju sa vašim trenutnim okolnostima. Zaista je važno imati neke prijatelje koji mogu da saosećaju sa onim kroz šta trenutno prolazite.

5. Usredsredite se na brigu o sebi

Kada ste „singl“, imate vreme da se fokusirate na sebe, odnosno na brigu o sebi, bez potrebe da se usaglašavate sa partnerom. Šta god da smatrate da vam je potrebno, od vežbanja, do izlaska u prirodu, to sebi i priuštite.

6. Upoznajte što više detalja o sebi

Vežbajte samoispitivanje i saosećanje sa samim sobom. Kada odvojite vreme da naučite o sebi, možete da razjasnite šta želite od sebe, svog života i od drugih. Saznajte o svojim emocijama i svom unutrašnjem glasu. To možete da učinite sami ili u saradnji sa terapeutom ili trenerom kako biste razumeli na koji način možda sebe sputavate u stvaranju života kakav želite i koji zaslužujete.

7. Budite spontani

Biti samac pruža vam veliku količinu slobode. Iskoristite to tako što neke svoje aktivnosti, putovanja, recimo, nećete pažljivo planirati i tempitati u odnosu na druge, već će do njih dolaziti – spontano. Jednostavno, odaberite kuda želite da idete ili šta želite da radite i tako i učinite.

8. Postavite ciljeve i usredsredite se na sopstveni razvoj

Biti samac daje nam šansu da se zaista budemo odgovorni, da sebe bodrimo i donosimo sopstvene odluke i postavljamo ciljeve. Iskoristite ovo vreme da biste razjasnili šta želite da postignete, bilo da se to postignuće odnosi na lični plan, finansijski ili neki drugi. Podsetite se koliko daleko ste odmakli svaki put kada postignete novi cilj.

9. Zadržite fokus na sopstvenoj sreći

Psiholozi napominju da je važno zadržati fokus na onome što želite kada ste slobodni, kako ne biste propustili mogućnost da imate divan životni period. Jednostavno se podsećajte ove činjenice: Ja sam na svom putovanju isceljenja, a i moj budući partner je na putu sopststvenog. Radi na sebi kako bi postao ona osoba koja mi je potrebna, kao što i ja činim. Kada za to dođe vreme, spojićemo se, kako bismo zajedno nastavili putovanje.

10. Nećete zauvek biti „singl“, ako to ne želite

Ako želite da jednog dana uđete u vezu, verovatno će se to vremenom i dogoditi. Iako su benefiti od zdravog partnerskog odnosa zaista mnogobrojni, ne razgovaramo dovoljno često o žrtvama koje oni podrazumevaju. Zato, uživajte u slobodi upravljanja svojim vlastitim životom, dok ona traje!

Svi zaslužujemo ljubav

Bez obzira na to da li smo „singl“ ili ne, svi zaslužujemo ljubav. Kada naučite da cenite svoju slobodu i da koristite vreme kako biste radili na sebi, uvideli svoju vrednost i postali svesni toga šta zaista želite, blagodati će same uplivati u vaš život. Veze jesu divne, ali ne moraju da budu od onoga što sami sebi možete da priuštite: izađite, uživajte u sopstvenom društvu i ljubavi prema tome ko ste, bili slobodni ili ne.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo