Naslovna / Psihologija

Grub i nasilan seksualni odnos deli veoma tanka granica

Priredio/la: M.R.|Izvor: womenngo.org.rs|17:00 - 28. 08. 2021.

Čak i kada postoji pristanak za seksualni odnos, jasne granice moraju da se definišu i poštuju kako se čin ne bi pretvorio u seksualno nasilje 

grub seksualni odnos- nasilan odnos- granice u odnosu Ključni momenat je, kažu psihoterapeuti, kada grublja igra počne da se dešava mimo vaše jasno izražene volje Foto: Shutterstock

Prema podacima prikupljenim u prvoj godini rada SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja u Beogradu, čak 200.000 žena godišnje samo u glavnom gradu iskusi neki vid nasilja. U 95 odsto slučajeva, nasilje se odvija tamo gde bi žene trebalo da su najbezbednije – u porodičnom okruženju, a u 80 registrovanih slučajeva nasilnik je muž, bivši muž, partner ili bivši partner. U 5 odsto slučajeva nasilnicu očevi i sinovi. Polovina nasilnika stalno ili povremeno konzumira alkohol, a čak jedna trećina njih potencijalnoj žrtvi preti ubistvom. Jedan od ovih podataka kaže i da u svaka 24 sata više žena bude silovano.

Svaki seksualni kontakt bez pristanka znači neki oblik seksualnog nasilja

Seksualno nasilje uglavnom čini neko koga poznajete, a najveći procenat pripada intimnim partnerskim vezama. Postoji nekoliko vidova i različitih termina koji se odnose na seksualno nasilje koje se događa u partnerskim vezama, uključujući seksualno nasilje nad intimnim partnerom, seksualno nasilje prema članovima porodice, silovanje partnera u braku ili u vezi. Bez obzira koji se pojam koristi ili kako je vaša veza definisana, najvažnije je znati da je apsolutno nedopustivo da bilo ko bude akter neke seksualne aktivnosti bez pristanka. Čak i kada postoji pristanak, jasne granice se moraju definisati i poštovati kako se ne bi prešlo u seksualno nasilje. Radi se o ozbiljnom krivičnom delu koje ostavlja brojne psihofizičke posledice na zdravlje žrtve, ali i kompletne porodice, ako se događa u tom ambijentu.

Seksualno uznemiravanje i ucenjivanje

Kao seksualno uznemiravanje definiše se bilo koja neželjena seksualno afirmisana pažnja ili iskustvo koje žena iskusi. To uključuje i namigivanje, štipanje, pipkanje, ponovljene komentare na temu izgleda, sugestije ili aluzije seksualne prirode i pritisak da izađete (na večeru, ručak…). Sve to može prerasti u formu pokušaja ili stvarnog silovanja. Seksualno uznemiravanje se može dešavati u svakoj situaciji u kojoj muškarac ima određenu ili makar trenutnu prevlast nad ženom (socijalni radnik, lekar, policajac, nastavnik…).

U radnom okruženju, potencijalni nasilnik može biti onaj ko zaposli, nadređeni, podređeni, saradnik, ili klijent. Važno je naglasiti da svaka neželjena seksualna pažnja može da prouzrokuje anksioznost i osećanje stida, a kada se to desi na radnom mestu, osećaj je još kompleksniji zbog potencijalne egzistencijalne ugroženosti. Studije potvrđuju da nema žene koja je imuna na seksualno uznemiravanje i da su izložene žene svih starosnih doba, društvenog statusa, rase, klasa, zaposlene na različitim poslovima.

Grublji seks može biti indikator problema, sve zavisi od konkretne situacije

Polemike i istraživanja u vezi sa tim da li je svaki grublji seks nasilje ili je reč o nekoj vrsti fetiša koja može da posluži kao dodatni instrument uživanja u odnosu, traju, i trajaće. Psiholozi su čak objasnili i zašto neke žene vole grublji seks i uživaju u njemu, a ova objašnjenja idu od faktora iznenađenja koji ima ulogu afrodizijaka, preko skrivenih poruka poverenja (ako je partner i grublji u seksu prema vama suštinski ne želi da vas povredi), do igara dominacije i osećaja slobode.

Ključni momenat je, kažu psihoterapeuti, kada grublja igra počne da se dešava mimo vaše jasno izražene volje, kao i vrsta odnosa sa partnerom – da li je on loš, kada češće rezultira i prelaskom grubosti u nasilje, pa i silovanje, ili postoji odnos međusobnog poverenja i poštovanja.

Ponekad uvod, ponekad kruna drugih vidova zlostavljanja

Seksualno nasilje u vezi je retko kao izolovan incident. Često se dešava zajedno sa drugim oblicima nasilničkog ponašanja, uključujući fizičko i emocionalno zlostavljanje. Ponekad započinje kontrolom ponašanja koje nasilni partner sprovodi u nameri da vas potčini, i može da eskalira do daljeg emocionalnog, fizičkog pa i seksualnog zlostavljanja, uz:

  • pokušaje da vas izoluje i odvoji od prijatelja i porodice
  • ljubomoru ili uznemirenost, ako vreme provodite daleko od njega
  • vređanje, ponižavanje, prebacivanje da nikada ne možete da uradite ništa kako treba
  • pokušaje da vas spreči da idete na posao ili školu
  • pokušaje da vas spreči da sami donosite odluke
  • uništavanje vaše imovine i pokušaje da našteti vašim kućnim ljubimcima ili ih povredi
  • pretnje da će vam oduzeti decu
  • ponavljanje da ste bezvredni i da niko drugi nikada ne bi mogao da vas voli jer to ne zaslužujete
  • kontrolisanje vaših finansija.

Silovatelj se hrani strahom žrtve i ucenama

Silovanje je svaka vrsta seksualne aktivnosti počinjena protiv volje, bilo da silovatelj koristi silu ili pretnje. Ovaj začarani krug u porodičnom okruženju ili u vezi ide od iznuđivanja poljupca za laku noć, preko ucenjivanja ekonomskim izdržavanjem, pa čak i pretnji oružjem. Nasilnik se hrani strahom i osećajem beznađa žrtve, neretko i svojom fizičkom snagom, i ovaj čin je uvek traumatičan za žrtvu koja na njega pristaje.

Prema statistikama, dve trećine prijavljenih silovanja je unapred planirano, a više od polovine se dešava u zatvorenom prostoru, obično u domu u kome porodica živi. Većina silovatelja vodi normalan svakodnevni život, ide na posao, ima porodicu i prijatelje.

Silovanje ostavlja teške psihofizičke posledice, prijavite ga

Silovanje povređuje u svakom pogledu, a ova vrsta odnosa, koja u braku ili u vezi poprimi okvire nečega što se ponavlja i na šta žena praktično navikne, neizostavlno rezultira trajnim psihofizičkim posledicama, pa i tragičnim završecima o kojima čitamo u crnim hronikama. Takođe, nema uticaj samo na neposrednu žrtvu silovanja, već i na decu i kompletno svakodnevno funkcionisanje porodice, čak i ako se sve ne odvija pred njihovim očima. Zato, ukoliko ste izložene bilo kom vidu seksualnog nasilja, pronađite podršku u osobi od poverenja, ili pozovite neki od dostupnih SOS brojeva za savet i podršku u proceduri.

Silovanje ostavlja krupne psihofizičke posledice, smognite snage da ga prijavite i izađete iz začaranog kruga stida, straha i stigme, uz obaveznu stručnu pomoć za prevazilaženje traume.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo