Medicinski informativni portal
Naslovna / Psihologija

Supružnici osoba obolelih od raka češće pate od depresije i PTSP

Priredio/la: Ma.R.
19:00 - 26. 01. 2023.

Kada supružnik oboli od teške bolesti stres je očekivan, a na razvoj različitih psihičkih tegoba utiču i drugi faktori, poput visine primanja

depresija i rak Stres je očekivan kada supružnik oboli od teške bolesti Foto: Shutterstock

Depresija, ali i drugi poremećaji mentalnog zdravlja, često su posledica drugih traumatičnih okolnosti kroz koje prolazimo. Dijagnoza maligne bolesti sasvim sigurno spada u najizazovnije, a nije ni potrebno govoriti o tome koliko rak može biti težak za pacijenta. Ali, ne samo za njega, već i za porodicu ili prijatelje obolele osobe.

Teška bolest supružnika, depresija i drugi mentalni problemi su u tesnoj vezi

U okviru nove studije, naučnici iz Danske i Švedske su se bavili procenom da li su supružnici pacijenata obolelih od raka pod povećanim rizikom od psihijatrijskih poremećaja u odnosu na one koji nisu u istoj situaciji. Rezultati su, kažu istraživači, upozoravajući. Važno je, jedan je od zaključaka, da supružnici preduzmu određene korake i pre nego što se možda teška bolest dogodi, kako bi izbegli dodatni stres koji je sam po sebi očekivan.

Detalji istraživanja: ko je posebno izložen riziku da se akriviraju depresija i drugi psihijatrijski poremećaji

Veličina uzorka u studiji bila je značajna. Ukupno je bilo obuhvaćeno tri miliona osoba, uključujući supružnike pacijenata obolelih od raka u Danskoj (1986-2016) i Švedskoj (1973-2014). Istraživanje je sprovedeno od maja 2021. do januara 2022. i objavljeno u JAMA Network Open.

Učestvovalo je 546.321 supružnika pacijenata obolelih od raka i 2.731.574 supružnika bez dijagnoze maligne bolesti. Većina učesnika su bile žene (54 odsto). Više od dve trećine pacijenata kojima je dijagnostikovan rak boravili su na teritoriji Danske. Stopa incidence psihijatrijskih poremećaja (uključujući najčešća, kakvi su depresija i PTSP -posttraumatski stresni poremećaj) za supružnike pacijenata obolelih od karcinoma bila je 6,9 odsto. Poređenja radi, procenat je 5,6 odsto za supružnike u kontrolnoj grupi.

Istraživanje je pokazalo da u starosnu grupu sa najvećim rizikom od psihijatrijskih poremećaja spadaju supružnici pacijenata obolelih od raka od 40 do 59, i od 60 do 79 godina. Takođe, supružnici sa nižim prihodima imali su veću verovatnoću da razviju probleme mentalnog zdravlja u poređenju sa supružnicima sa višim primanjima.

Uticaj smrtnog ishoda bolesti na psihičko zdravlje supružnika

Supružnici pacijenata obolelih od raka u agresivnim stadijumima takođe su imali veću verovatnoću da pate od psihijatrijskih poremećaja. Smrtni ishod samo pojačava ovaj procenat. Dva druga ključna nalaza istraživanja odnose se na supružnike koji su pod većim rizikom od psihijatrijskih poremećaja nakon smrti voljene osobe i već postojeće faktore mentalnog zdravlja, u poređenju sa učesnicima bez takve istorije.

Istraživači veruju da rezultati treba da posluže kao motivacija. Zapravo, da svaki par treba da radi na jačanju mentalnog zdravlja i kada nema dijagnoze teške bolesti. Sistemska podrška, kao i pomoć porodice i prijatelja moraju biti uključeni.

Koja su ograničenja studije

Komentatori rezultata skreću pažnju na sledeća ograničenja studije:

  • broj učesnika iz obe zemlje je bio različit
  • informacije o nivou obrazovanja ili prošlosti faktora rizika nisu bile dostupne za sve učesnike
  • nisu bilo dovoljno informacija u vezi sa životnim statusom supružnika i pacijenata sa rakom, kao i terapijama koje je pacijent primio.

Postoje li načini prevencije i „pripreme“ na psihičke poteškoće

Širom sveta, društva za borbu protiv raka imaju različite metode kojima pokušavaju da pomognu. Sugerišu se: zdravija ishrana, umerena fizička aktivnost, pronalaženje vremena za opuštanje. To je posebno važno za negovatelje obolelih.

Stres, depresija i anksioznost su izvesni kada brinemo o bolesnoj voljenoj osobi, pa je važno pronaći načine da se taj efekat nekako umanji. Potražite pomoć od osoba kojima verujete, dajte sebi vremena za malo odmora, dovoljno sna, omiljeni hobi, šetnju, slušanje muzike, jogu ili odlazak na bazen.

TEME:
Zorica
21:03, 28. 01. 2023. Odgovori

Pozdrav ja sam jedna kojoj je suprug oboleo od kancinoma pankrasa i mnogo je tesko jer nemamo informa ije kada odeme na hemoterapiju kako da da se hrani sta da koristi da bi olaksalo tok lecenja ,suprotno od toga sirup koji se daje za regulisanje stolice toliko izaziva bolove u donjem delu stomaka kao da vam neko razdire utrobu nazalos to nismo znali moj suprug je koristio skoro dva meseca i nonstop je imao bolove da nisam mogla vise da se kontrolisem vec sam se i ja izdrala da nekoristi redovno ono sto mu je prepisano sto mi bilo zao jer meni se desilo da nisam mogla u vecei tom prilikom suprug mi je preporucio da popijem sirup koji on pio i ja sam popila tako smo saznali da je sirup za regulisanje stolice tolike bolove izazivao jer da nisam popila nebismo ni znali uzrok ,moj komentar je uvod u ovo sto sam napisala da isto prezivljavam njegov bol i podrsku koju ima sa moje strane ali mi koji smo navodno zdravi nemozemo da dobijemo informacije kako dalje osim preko interneta da procitam koje su kontraindikacije posle hemoterapije vec treba stalno da budem u grcu i da proveravam dali ima temperaturu koliko stolice je imao u toku dana dali ima mucninu itd,to sve mora da proverim na internetu pozdrav i svako dobro

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend