Psihologija

Kako loša komunikacija može uništiti partnerski odnos

Priredio/la: Vesna Stanimirović

- Komunikacija podrazumeva jedan dvosmerni proces u koji mora biti uključeno dosta razumevanja, tolerancije, empatije a pre svega aktivnog slušanja. Ako ne čujemo dobro šta je partner hteo da nam kaže ili poruči, vrlo često dolazi do nerazumevanja - kaže na početku današnjeg ePodcasta Jovanka Lalović, porodični psihoterapeut

Jedan od najvažnijih elemenata naših odnosa čini komunikacija. Komunikacijom izgrađujemo, održavamo i unapređujemo partnerski odnos. Ovde leži jedan od razloga zato nam najteže pada kada komunikacije nema.

U novoj epizodi ePodcasta Jovanku Lalović, psihoterapeuta pitali smo da li je najčešći uzrok loše komunikacije među partnerima činjenica da su emocije prestale ili ipak nešto drugo?

Loša komunikacija ne znači nužno da emocija više nema, naprotiv, svađe su često nabijene jakim emocijama. Tu su bes, ljutnja, tuga… – kaže naša sagovornica Jovanka Lalović.

U prošloj epizodi ePodcasta razgovarali smo o SARKOIDOZI PLUĆA – koji simptomi ukazuju na ovu bolest

Jovanka Lalović odgovara nam i na pitanje šta je najčešći uzrok loše komunikacije.

Najčešći uzrok loše komunikacije je upravo nerazumevanje. Jer vrlo često u partnerskim odnosima parteri se osećaju potpuno isto. I jedna i druga strana se oseća neshvaćeno, i jedan i drugi partner se oseća poniženo, nedovoljno poštovano a uzajamno optužuju jedan drugog za to – objašnjava Jovanka Lalović, porodični psihoterapeut.

Da biste saznali da li se komunikacija može naučiti i koliko je važan način na koji razgovaramo s partnerom, pogledajtete naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Jovanka Lalović, porodični psihoterapeut radi u Centru za adolescenciju i adikcije u Beogradu. Ima dugogodišnje iskustvo u radu sa bolestima zavisnosti. Pored porodične i Shema terapije (engl. Schema therapy), bavi se poremećajima u ponašanju i poremećajima ličnosti.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.