Naslovna / Vesti

Od kardiovaskularnih bolesti dnevno umre 10.000 Evropljana, saopštila SZO

Priredio/la: I. V. |13:00 - 16. 05. 2024.

Četiri miliona Evropljana godišnje izgubi život zbog kardiovaskularnih bolesti izazvanih unosom štetnih materija kroz hranu

kardiovaskularne bolesti Četiri miliona Evropljana godišnje izgubi život zbog kardiovaskularnih bolesti Foto: Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti svakog dana usmrte 10.000 Evropljana što je četiri miliona ljudi godišnje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Prema saopštenju SZO, kardiovaskularne bolesti odgovorne su za 40 odsto smrtnih slučajeva u Evropi, te se Evropljani pozivaju da smanje unos soli.

Previše soli podiže krvni pritisak, što je vodeći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti

– Sprovođenje ciljanih politika za smanjenje unosa soli za 25 odsto moglo bi da spasi oko 900.000 života od kardiovaskularnih bolesti do 2030. godine – naveo je u saopštenju Hans Kluge, direktor evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Evropi svaka treća odrasla osoba između 30 i 79 godina pati od hipertenzije, a najčešći razlog za to je previše konzumiranja soli. Od 53 zemlje u evropskom regionu SZO, 51. ima prosečan dnevni unos soli iznad preporučenog maksimuma SZO od 5 grama ili jedne kašičice. Prekoračenje unosa dešava se uglavnom zbog konzumiranja prerađene hrane i grickalica.

– Visoki unos soli podiže krvni pritisak, što je vodeći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti kao što su srčani udari i moždani udari – podseća SZO u svom saopštenju.

Evropa ima najveću prevalenciju visokog krvnog pritiska na svetu

Evropa ima najveću prevalenciju visokog krvnog pritiska na svetu, podseća Svetska zdravstvena organizacija. Prema izveštaju SZO za Evropu, muškarci u ovom regionu imaju skoro 2,5 puta veće šanse da umru od kardiovaskularnih bolesti nego žene.

Postoji i geografska podela – verovatnoća da umrete mladi, u životnoj dobi od 30 do 69 godina, od kardiovaskularnih bolesti je skoro 5 puta veća u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji u poređenju sa zapadnom Evropom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo