Naslovna / Vesti

Sutra se održava jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd

Priredio/la: I. V. |12:00 - 07. 06. 2024.

Posetioci će na Festivalu moći besplatno da urade ultrazvučni pregled trbušne aorte, provere nivo rizika od moždanog udara, urade ultrazvučni pregled karotida, ultrazvučni pregled kolena, provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i sluh…

festival zdravlja Jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd održaće se u subotu, 8. juna 2024 Foto: Shutterstock

Jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd održaće se u subotu, 8. juna 2024. godine u Domu Vojske Srbije u Ulici Braće Jugovića 19. Ulaz na festival je besplatan i trajaće od 10 do 18 sati. U okviru ove jubilarne manifestacije, posetioci će bez zdravstvene knjižice i čekanja moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja o aktuelnim temama iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima.

30. Festival zdravlja okupio stručnjake koji će govoriti o demenciji, prevenciji, ishrani, alergijama…

Festival zdravlja svečano će u 11 sati otvoriti ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i predstavnik Ministarstva zdravlja. Deo festivala biće posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti kod mladih i važnosti sprečavanja pojave ovih zavisnosti u školama, ali i značaju prevencije. Biće održani paneli o demenciji, prevenciji, ishrani, alergijama. Posetioci će moći da urade ultrazvučni pregled trbušne aorte, provere nivo rizika za dobijanje moždanog udara, urade ultrazvučni pregled karotida, obave ultrazvučni pregled kolena, provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i sluh, utvrde nivo minerala i vitamina u organizmu, urade pulsnu oksimetriju (kontrola procenta kiseonika u krvi), obave očni pregled dioptrije, provere bodi mas indeks i nivo uhranjenosti, utvrde sastav sopstvenog tela na specijalnoj vagi i saznaju šta prema njihovoj konstituciji treba da jedu i kojim fizičkim aktivnostima da se bave, posavetuju se oko zdravlja zuba, testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju, provere rizik za pojavu dijabetesa.

Lekari Hitne pomoći pokazaće kako se ukazuje hitna pomoć

Građane takođe očekuju savetovanja sa neurologom, alergologom, fizijatrom, pedijatrom, stomatologom. Lekari Hitne pomoći će pokazati na bini kako se ukazuje hitna pomoć na pravilan način, a posetioci će moći da isprobaju i terapeutsku masažu ruku.
– Osim zdravstvenih ustanova i domova zdravlja iz Beograda, specijalni gost festivala biće Dom
zdravlja „Valjevo”. Stručni tim Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava”
proveravaće ko je od građana u riziku za dobijanje šloga, pa će im na licu mesta uraditi ultrazvučni
pregled karotida. Lekari Klinike „Laza Lazarević” radiće testiranja na depresiju, anksioznost, demenciju. Informacije o zdravim stilovima života posetioci će moći da dobiju od stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Lekari Klinike „Gema” savetovaće oko vantelesne oplodnje i problema sa sterilitetom, a fizijatar će savetovati građane na štandu klinike „Acibadem Bel Medic”. Specijalnu vagu će na svom štandu imati profesori sa Katedre za medicinu sporta i fiziologije Medicinskog fakulteta u Beogradu” – rekla je dr Mirjana Mićović, predsednica Organizacionog odbora Festivala zdravlja u Beogradu.

Festival zdravlja ima program i za najmlađe

Na velikoj bini smenjivaće se programi vežbanja, nastupi dečijih plesnih i sportskih klubova,
radionice za mlade. Predavanja za zainteresovane posetioce držaće najeminentniji stručnjaci iz oblasti medicine. Za najmlađe će biti organizovan „Dečiji kutak” i „Bolnica za medvediće”, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i razbiju strah od „belih mantila”, kao i „Apoteka i laboratorija za medvediće” koju će voditi studenti farmacije. Pokrovitelji 30. Festivala zdravlja su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, Grad Beograd – Sekretarijat za zdravstvo, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije i Privredna komora Srbije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo