Naslovna / Vesti

Arsen, olovo i još 14 toksičnih metala pronađeno u tamponima

Priredio/la: I. V. |15:00 - 12. 07. 2024.

Istraživači su analizirali 18 vrsta proizvoda od 14 različitih brendova tampona za menstruaciju i u svakom uzorku pronašli toksične metale

arsen u tamponima Nivo arsena bio je veći u organskim tamponima Foto: Shutterstock

Arsen, olovo i još toksičniji metali pronađeni su u tamponima više brendova koji prave ove higijenske proizvode za upijanje krvi. Prema studiji objavljenoj u Environment International otkrivene su „merljive koncentracije“ 16 metala u brendovima tampona koji se prodaju u nekoliko zemalja sveta.

Nivo arsena bio veći u organskim tamponima

Istraživači su pregledali 18 linija proizvoda iz 14 brendova i otkrili „koncentracije nekoliko toksičnih metala“. Posebno je tražen arsen, barijum, kalcijum, kadmijum, kobalt, hrom, bakar, gvožđe, mangan, živu, nikl, olovo, selen, stroncijum, vanadijum i cink – i otkrivene su koncentracije svih 16 procenjenih metala.

– Koncentracije olova bile su veće u neorganskim tamponima, dok je nivo arsena bio veći u organskim tamponima – navodi se u studiji.

Nalazi studije posebno su zabrinjavajući zbog jedinstvene biologije vagine, koja ima „propusniju“ kožu od drugih delova tela. Naime, koža vagine ima veći potencijal za apsorpciju hemikalija nego koža na drugim delovima tela. Pored toga, proizvode koristi veliki procenat populacije na mesečnom nivou, odnosno 50 do 80 odsto žena koje imaju menstruaciju koristi tampone po nekoliko sati dnevno. Istraživači su takođe istakli da „vaginalno apsorbovane hemikalije ne prolaze kroz metabolizam prvog prolaza i detoksikaciju preko jetre“ – već „direktno ulaze u sistemsku cirkulaciju“.

Arsen, olovo i ostali štetni metali prisutni u svim testiranim tamponima

Brendovi korišćeni u studiji nisu imenovani, ali su mogli da se kupovinu u SAD, Velikoj Britaniji i Grčkoj. I, kako se navodi u studiji, „propisi u SAD, EU i UK koji štite potrošače od potencijalnih zagađivača u tamponima gotovo da ne postoje, i nijedna od ovih vlada ne zahteva od proizvođača da testiraju svoje proizvode na štetne hemikalije, uključujući metale“.

– Još ne možemo da kažemo da žene ne bi trebalo da koriste tampone. Ono što do sada znamo je da su metali prisutni u svim uzorcima koje smo testirali. Međutim, još uvek ne znamo da li se metali ispiraju iz tampona i da li ih telo apsorbuje. Stoga još ne možemo da procenimo u kojoj meri metali u tamponima doprinose bilo kakvim zdravstvenim problemima. Naše istraživanje naglašava potrebu za više testiranja toksičnih jedinjenja u proizvodima koje koristimo svakodnevno i bolje obeležavanje kako bi korisnici mogli da sami odlučuju na osnovu informacija – objasnila je za CBS autorka studije Jenni Shearston, naučnica na University of California Berkeley School of Public Health. 

Pronađeni toksični metali u tamponima, kao i arsen i olovo, mogu da naštete zdravlju žene, ali i fetusa

– Uprkos ovom otkriću koje je veliki razlog za zabrinutost za javno zdravlje, urađeno je vrlo malo istraživanja za merenje hemikalija u tamponima. Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koji meri metale u tamponima i pronašli smo koncentracije svih metala koje smo testirali, uključujući toksične metale poput arsena i olova – istakla je glavna autorka studije Jenni A. Shearston, naučnik na UC Berkeley School of Public Health and UC Berkeley’s Department of Environmental Science, Policy, & Management.

Istraživači naglašavaju da metali povećavaju rizik od demencije, neplodnosti, dijabetesa i raka. Mogu da oštete jetru, bubrege i mozak, kao i kardiovaskularni, nervni i endokrini sistem. Pored toga, metali mogu da naštete zdravlju majke i razvoju fetusa.

FDA najavila procenu studije

– Naša studija jasno pokazuje da su metali prisutni u tamponima za menstruaciju, kao i da bi žene mogle da budu izložene većem riziku od izlaganja ovim proizvodima – upozorila je koautorka studije Kathrin Schilling sa Columbia University Mailman School of Public Health. 

Nakon ovog otkrića američka Uprava za hranu i lekove FDA saopštila je da razmatra nalaze studije.

– Iako hemijski metod ukazuje na to da su ovi metali prisutni u tamponima testiranim u laboratoriji, studija ne procenjuje da li se neki metali oslobađaju iz tampona kada se koriste u telu. Takođe se ne bavi time da li bilo koji metal, ako se oslobodi, može da se apsorbuje u sluznicu vagine ili, potom, u krvotok. Planiramo pažljivo da procenimo studiju i preduzmemo sve potrebne mere kako bi zaštitili zdravlje potrošača koji koriste ove proizvode – navodi se u saopštenju portparola FDA.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo