FDA savetuje potrošačima da izbace iz upotrebe posuđe koje može da sadrži olovo

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Zbog toga što se sve veći broj šerpi i tiganja sada smatra nebezbednim, Američka agencija za hranu i lekove (FDA) savetuje potrošačima da iz upotrebe izbace kuhinjsko posuđe koje bi moflo da sadrži olovo. U novom upozorenju, FDA je navela da 19 proizvoda, svi proizvedeni van SAD, mogu da ispuštaju opasne nivoe olova u hranu. Kako se navodi u izveštaju FDA, većina predmeta došla je iz Indije i napravljena je od aluminijuma, legura aluminijuma ili mesinga.

Olovo je toksični metal, a posuđe koje sadrži ovu materiju, nije bezbedno za zdravlje 

FDA je prvi put izrazila zabrinutost zbog ovih proizvoda u avgustu ove godine. Sada, nakon dodatnih ispitivanja, agencija je dodala još 9 predmeta posuđa na listu i upozorava potrošače da ih ne koriste, nikom ne doniraju i ne popravljaju.

Olovo je toksični metal, a zdravstveni stručnjaci kažu da nijedna količina izloženosti nije bezbedna, posebno za decu. Čak i male količine mogu da se nakupe u telu i izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. Prema podacima Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), trovanje olovom može da izazove bolove u stomaku, povraćanje, gubitak apetita, probleme sa pamćenjem i utrnulost ili peckanje u rukama ili stopalima. Deca su u najvećem riziku jer olovo može da ošteti mozak i nervni sistem i ometa normalan rast. Trudnice i dojilje se takođe suočavaju sa dodatnim zabrinutostima, napomenula je FDA, a svako ko je zabrinut zbog izloženosti trebalo bi da razgovara sa lekarom.

Kada hrana dodirne olovo, cink ili bakar, hemikalije prodiru u hranu i izazivaju hemijsko trovanje u telu

Kao što hrana može da bude kontaminirana ako bi se u njoj našle hemikalije, stručnjaci podsećaju da našu hranu mogu da kontaminiraju i određene vrste kuhinjskog posuđa i opreme. Postoje određene vrste kuhinjskog posuđa - lonaca, tiganja, šerpi, opreme i staklenog posuđa koje takođe može hemijski da kontaminira hranu. To bi uključivalo kalaj (koji može da sadrži malo bakra, srebra ili olova), bakar, cink, pocinkovane predmete i neke vrste oslikane keramike, koje nisu prehrambene i ne bi trebalo koristiti sa hranom. Ovo je posebno tačno kada hrana sa visokim sadržajem kiseline, poput soka od pomorandže, dođe u kontakt sa ovim materijalima.

Važno je znati da je šerpa sa bakarnim dnom, gde je bakar na spoljašnjoj strani šerpe, potpuno bezbedna. Hrana neće dodirivati bakar. Kada hrana dodirne olovo, cink ili bakar, ove hemikalije mogu prodreti u hranu i izazvati hemijsko trovanje u telu.

Olovo može da ošteti nervni sistem, bubrege i koštanu srž

Kristal se zapravo odnosi na olovno staklo. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) savetuje da se hrana ili tečnost ne smeju čuvati u posuđu od olovnog kristala zbog mogućnosti kontaminacije olovom. FDA takođe preporučuje da se olovni kristal ne koristi svaki dan i da je povremena upotreba sasvim u redu. Poznato je da trudnice i osobe u reproduktivnom dobu, kao i bebe i deca, uopšte ne bi trebalo da koriste kristalno posuđe jer olovo može da ošteti nervni sistem, bubrege i koštanu srž.

U prošlosti se olovni kristal najčešće koristio za proizvodnju ukrasnih čaša za piće, čaša za vino i drugog specijalnog staklenog posuđa. Zbog zdravstvenih rizika koje predstavlja olovo, teško je pronaći nove ukrasne čaše od olovnog kristala, čaše za vino ili dekantere za alkohol.

Simptomi hemijske kontaminacije variraju u zavisnosti od hemikalije u hrani i orgnizmu, i  naravno, od količine hemikalije. Većina bolesti se javlja u roku od nekoliko minuta. Povraćanje i dijareja su tipični i, ako sumnjate na hemijsku kontaminaciju, odmah potražite hitnu pomoć.

(eKlinika.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>