Naslovna / Vesti

Vakcina protiv HPV virusa od marta dostupna o trošku RFZO

Priredio/la: Ma.R.|11:40 - 19. 01. 2022.

Ako se vakcina primi pre prvog seksualnog odnosa,  zaštita od HPV virusa je 100 odsto

Vakcina protiv HPV virusa U Srbiju stiže nova devetovalentna vakcina protiv HPV virusa i biće dostupna o trošku države Foto: Shutterstock

Vakcina protiv HPV humanog papiloma virusa biće od marta ove godine dostupna u Srbiji, i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, najavila je direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić. Vakcina je namenjena mladima od 9. do 19. godine života, i to za oba pola, a već 13 godina uspešno se primenjuje u svetu.

Vakcina protiv HPV virusa je visokoefikasna i bezbedna

Reč je o najnovijoj devetovalentnoj vakcini, koja je namenjena populaciji od 9. do 19. godine života. Radojević Škodrić je najavila i ozbiljniju kampanju kako bi se širila svest i istakla da je zadovoljna zbog velikog interesovanja i roditelja i mladih. Podsetila je takođe da, ukoliko se vakcina primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita od infekcije humanim papiloma virusom je 100 odsto.

U poslednjih 13 godina ova vakcina uspešno se primenjuje u velikom broju svetskih zemalja, a studije kažu da je, pored visoke efikasnosti, i jedna od najbezbednijih. 

Humani papiloma virus (HPV) je najčešća seksualno prenosiva infekcija i najčešći uzrok pojave karcinoma grlića materice. U određenom broju slučajeva infekcije ne dolazi do ozbiljnijih zdravstvenih problema, ali je HPV povezan sa nekim drugim vrstama karcinoma, uključujući analni i orofaringealni karcinom (rak u usnoj šupljini).

Svetska zdravstvena organizacija pozdravila odluku

Svetska zdravstvena organizacija je prošle godine objavila podatak da će se ove vrste tumora iskoreniti do 2030. ukoliko se u 90 odsto zemalja sveta obezbedi i plasira vakcina. Zbog toga ne čudi što je vest o tome da će i u Srbiji ova vakcina biti dostupnija pozdravio i generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. On je na svom Tviter nalogu „zahvalio Srbiji što je ovo omogućila, kao i ulaganje u prevenciju raka grlića materice kod devojčica“.

Vakcina protiv HPV virusa može da iskoreni karcinom grlića materice

Grupa istraživača iz Velike Britanije objavila je krajem prošle godine da je prva generacija HPV vakcine dovela do „značajnog smanjenja stope raka grlića materice, kao i incidencije prekanceroznih nalaza“. To se, prema navodima iz jedne studije, prvenstveno odnosi na žene koje su kao devojčice sa 12-13 godina primile vakcinu. Istraživanje je objavljeno u prestižnom časopisu The Lancet, a zaključak je da je „program HPV imunizacije uspešno doprineo eliminiciji raka grlića materice“.“

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo