Naslovna / Vesti

Rak jajnika je praćen nespecifičnim simptomima, u 70 odsto slučajeva otkriva se u uznapredovaloj fazi

Priredio/la: D. T.|11:45 - 08. 05. 2022.

Sadašnjost i budućnost je u personalizovanom lečenju sa ciljem da se rak jajnika prevede u hronično oboljenje, poručuju stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika

karcinom jajnika Rak jajnika se u 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi bolesti Foto: Shutterstock

Rak jajnika (karcinom ovarijuma) je zloćudni tumor na tkivu jajnika. Ovaj najsmrtonosniji ginekološki karcinom se u 70 odsto slučajeva se otkriva u uznapredovaloj fazi. Stručnjaci kažu da je rak jajnika posledica više udruženih faktora rizika kao što su su endokrini, genetski i faktori iz spoljašnjeg okruženja. Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera, obeležava se 8. maja. U Srbiji od ovog karcinoma svake godine razboli se oko 800 žena.

Svakog dana jedna žena u Srbiji umre od raka jajnika

Svakog dana u Srbiji tri žene obole, a jedna umre od ove bolesti. Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se po deseti, jubilarni put u Srbiji. Udruženje pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice “Progovori” tim povodom je apelovalo na sve žene da redovno dolaze na ginekološke preglede. Prema statistikama, svake godine u Srbiji od raka jajnika premine više od 450 žena. Udruženja pacijenata naglašavaju da je zato bitno što ranije otkriti bolest.

Nažalost, ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti, ističu udruženja pacijenata. Direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić ističe da je u slučaju bolesti najbitnije pacijentkinjama obezbediti mogućnost korišćenja inovativnih lekova.

RFZO u poslednjih par godina konstanto obezbeđuje najsavremeniju terapiju osiguranim licima obolelim od najtežih bolesti, pa je tako prvi savremeni lek za karcinom jajnika na listi lekova od 2017. godine, drugi je postao dostupan od 2019. godine i to za odmaklu fazu karcinoma jajnika. Ove godine omogućili smo najsavremeniju terapiju i u početnom stadijumu bolesti, za takozvanu prvu liniju održvanja karcinoma jajnika, čime je inovativna terapija dostupna značajno većem broju žena – navela je prof. dr Radojević Škodrić.

Simptomi raka jajnika mogu se pripisati i manje ozbiljnim stanjima

Simptomi karcinoma jajnika nisu specifični, mogu se pripisati i nekom drugim manje ozbiljnim stanjima. Pacijentkinje se žale nekada na oticanje stomaka, nadimanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku. Kod pacijentkinja su moguće i teškoće u ishrani i osećaj brzog zasićenja nakon uzimanja hrane, često i naglo mokrenje.

Stručnjaci navode da su simptomi raka jajnika i mučnina, stalni tupi bol u stomaku, gubitak na telesnoj težini, neredovne menstruacije ili izostanak menstruacije, maljavost, akne. Kod oko 60 odsto pacijentkinja bolest se dijagnostikuje u III ili IV stadijumu bolesti. Nespecifičnost simptoma je uzrok kasne dijagnostike bolesti.

Razlog pre svega predstavlja činjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani uglavnom za digestivni i urinarni trakt – upozorava dr Marijana Milović – Kovačević, specijalista interne medicine, subspecijalista onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Prvi stadijum raka jajnika ograničen je na jedan ili oba jajnika, drugi stadijum znači da se rak širi se na druge organe u karlici, matericu ili jajovode. U trećem stadijum rak jajnika proširen je na trbušnu maramicu ili na limfne čvorove u abdomenu, u četvrtom stadijumu rak jajnika širi se i na organe izvan abdomena.

Značaj redovnih ginekoloških pregleda

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika, uključujući starost, stil života, reproduktivnu i porodičnu istoriju bolesti. Udruženje pacijenata „Progovori“ navodi da je najvažnije raditi na podizanju svesti žena da redovno idu na ginekološke preglede.

Od raka jajnika obolevaju prevashodno starije žene, ali bolest na žalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju. U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta.

Selena Ribić (27) iz Sremske Mitrovice pre dve godine je otkrila da ima rak jajnika. Neobični simptomi poput nadimanja želuca i gubitka apetita, kao i bolovi u predelu stomaka naveli su je da ode na pregled. Prvih mesec dana lekari nisu bili sigurni šta je u pitanju, te su pratili njeno stanje. S obzirom na to da je mlada, tumor je rastao velikom brzinom i dostigao zabrinjavajuću veličinu, te su je uputili u Beograd, gde je operisana.

– Jedino čega sam se plašila do tog proleća 2020. je bila gnojna angina koju nekako zapatim baš svake godine, ali tada mi se desilo nešto o čemu nisam mogla ni da sanjam. Sa pune 24 godine, moja prva veća zdravstvena briga bila je upravo rak jajnika i kada sam svoju dijagnozu čula, život mi se okrenuo naglavačke. Nije svejedno kada čovek ne zna da li mu je baš taj dan koji živi možda i poslednji, ali kako sam se izborila tada, borim se i dalje. Naše Udruženje “Progovori” i postoji da budemo podrška i inspiracija jedni drugima, ali i da međusobno ne dozvolimo da posustanemo u ovoj najvažnijoj životnoj borbi – poručuje Selena Ribić.

Ne postoji adekvatan skrining

Rak jajnika veoma je teško otkriti na vreme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu. Ne postoji adekvatan skrining, a žene u Srbiji se leče hirurškim putem, hemioterapijom i inovativnom terapijom. U cilju optimalnog lečenja, neophodno je odmah na dijagnozi kod operativnog zahvata ili biopsije proveriti o kakvom se karcinomu radi i sprovesti testiranje na mutacije BRCA gena.

Sadašnjost i budućnost je u personalizovanom lečenju sa ciljem da se rak jajnika prevede u hronično oboljenje, a adekvatno lečenje raka jajnika danas podrazumeva i testiranje na BRCA mutacije. Stručnjaci navode da mutirani BRCA1 gen nosi 87 odsto rizika za obolevanje od raka dojke i 50 odsto rizika za obolevanje od raka jajnika. Rizik od raka jajnika je veći ukoliko je u porodici po majčinoj liniji neko imao rak dojke ili jajnika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jelena
16:30, 08. 05. 2022.
Odgovori

Kao se otkriva rak jajnika,da li obicnim gin.pregledom i UZ ili mora jos nesto da se uradi?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo