Naslovna / Vesti

Autizam ne mora da bude prepreka, obeležava se nedelja posvećena ovom razvojnom poremećaju

Priredio/la: D. T.|14:00 - 31. 03. 2023.

Autizam je razvojni poremećaj koji se ne može izlečiti. Cilj je da osobe sa autizmom budu što samostalnije, što je u velikoj meri moguće uključivanjem deteta u vršnjačku grupu

autizam Autizam je razvojni poremećaj koji se ne može izlečiti. Cilj je da osobe sa autizmom budu što samostalnije, što je u velikoj meri moguće uključivanjem deteta u vršnjačku grupu. Foto: Shutterstock

Autizam je složen razvojni poremećaj, nepoznatog uzroka, koji se može desti svakoj porodici. Pretpostavlja se da u Evropi oko 5 miliona osoba ima dijagnozu autizma. Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila, a tim povodom stručnjaci Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, u saradnji sa udruženjima roditelja, organizuju nedelju posvećenu autizmu.

“Da li vidiš moje plavo?”

Obeležavanje nedelje posvećene autizmu počeće 1. aprila u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, gde će udruženja roditelja dece obolele od autizma na tri štanda deliti balone sa sloganom “Da li vidiš moje plavo?”. U nedelju, 2. aprila biće priređena senzorno – inkluzivna igraonica u parku Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Na istoj Klinici 4. aprila na programu je kontinuirana medicinska edukacija namenjena pedijatrijama iz domova zdravlja, a jedan dan kasnije biće organizovana otvorena vrata za roditelje, pod nazivom “Pitaj me o autizmu?”. Nedelja autizma biće završena u subotu, 9. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu nastupom inkluzivnog hora “ISON”.

Kako se ispoljava autizam?

Autizam je razvojni poremećaj koji se ne može izlečiti. Cilj je da osobe sa autizmom budu što samostalnije, što je u velikoj meri moguće uključivanjem deteta u vršnjačku grupu.

Autizam se ispoljava nezainteresiranošću za druge osobe, ponavljanjem pojedinih pokreta ili radnji. Ipak, svako dete sa autizmom je specifično i ne manifestuju se svi oblici autizma na isti način. “Ukoliko ste upoznali jedno dete s autizmom, upoznali ste jedno dete s autizmom”, česta je rečenica koju naglašavaju stručnjaci.

Deca bez granica

„Nedelju autizma“ organizuju Udruženja roditelja dece sa autizmom i drugim razvojnim poremećajima „Naukatizam“, „Deca bez granica“ i „Evo ruka“, u saradnji sa Klinikom za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Republike Srbije, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i uz podršku Grada Beograda.

Svojevrsni zaštitni znak „Nedelje autizma“ biće i pesma „Deca bez granica“, koju su podržali muzičari Leontina Vukomanović, Milan Đurđević, frontmen grupe „Neverne bebe“, Tijana Sretković, Tijana Bogićević, Zejna, Saša Vasić, Đorđe David, Davor Jovanović, dečiji hor „Čarolija“ i inkluzivni hor „Ison“, pod rukovodstvom Miodraga Miše Blizanca. Pesma „Deca bez granica“ dobila je i video spot u kojem je pušteno više od 100 balona plave boje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo