Naslovna / Vitamini i suplementi

Četiri suplementa na prirodnoj bazi za povišene AST i ALT parametre

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 09. 04. 2024.

Očekivano je da se slučajevi u kojima su povišeni nivoi ovih enzima jetre privremeni uz odgovarajuće lekove i prilagođavanje načina života vrate u normalu u periodu od dve do četiri nedelje

AST i ALT suplementi Efikasnost suplemenata mlečnog čička u snižavanju nivoa jetrinih enzima ispitivana je u kliničkim studijama Foto: Shutterstock

AST i ALT parametri u jetri često variraju i izazivaju zabrinutost kod pacijenata. Ukoliko su dvostruko povišeni u odnosu na gornju granicu referentnih vrednosti bez obzira na simptome i to traje neko vreme, trebalo bi obavezno konsultovati sa lekarom.

Koji tretmani se koriste za visoke nivoe AST i ALT parametara

Naravno, lečenje povišenih nivoa AST i ALT zavisi od uzroka ovog variranja i promene nivoa. Lekar može zatražiti dalje ispitivanje funkcije jetre, što takođe zavisi od procene nakon anamneze i kliničke slike. U svakom slučaju, ukoliko lekar propiše terapiju, to bi trebalo uz promenu životnih navika i ishrane da bude temelj vraćanja ovih parametara u ravnotežu.

Vreme potrebno za oporavak zavisiće od uzroka. Postoje slučajevi u kojima su povišeni nivoi ovih enzima jetre privremeni pa uz odgovarajuće lekove i prilagođavanje načina života očekivano je da će vratiti u normalu u periodu od dve do četiri nedelje. Međutim, ako je osnovni uzrok stanja neka povreda ili oboljenje, lekar će možda naložiti i dodatnu dijagnostiku a onda u odnosu na nalaze propisati terapiju.

Prirodni načini kao pomoć za snižavanje nivoa AST i ALT

Pored pridržavanja propisane terapije i pomenutih promena u režimu života (korekcija ishrane, dovoljna hidriranost, umerena fizička aktivnost), možete uz konsultaciju sa svojim lekarom razmotriti i korišćenje suplemenata, kako biste maksimalno iskoristiti sve prednosti dostupnih preparata. U svakom slučaju generalni savet je da ni u jednom slučajevu ne menjate propisanu terapiju bilo kojim prirodnim preparatom ili suplementima, i da se posavetujete sa stručnim licem. Neće svi suplementi imati isti efekat kod svake osobe, a ako ih koristite na svoju ruku, možete izazvati i burnije alergijske reakcije.

Suplementi mlečnog čička: Mogu li da pomognu kod visokih nivoa AST i ALT

Biljka mlečnog čička je poznata po svojim zaštitnim svojstvima jetre, posebno smanjenju upale i boljoj detoksikaciji. To su potvrdile i pojedine studije koje su ispitivale potencijale u smanjenju vrednosti ovih parametara. Međutim, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom i za odgovarajuću dozu i oblik biljke pre uključivanja u ishranu. To mogu biti tablete, ekstrakt, čajevi, prah…

Koren maslačka

Koren maslačka se tradicionalno koristi za podršku zdravlju jetre, jer je poznato da stimuliše proizvodnju žuči i pomaže u detoksikaciji. Koren maslačka najčešće se koristi u obliku čaja ili dijetetskih dodataka ishrani (tablete, prah).

Zeleni čaj

Zeleni čaj je proglašen za jedan od najzdravijih napitaka na svetu. Bogat je antioksidansima koji mogu da pomognu u zaštiti jetre od upale i oštećenja. Važno je da zeleni čaj ne konzumirate neprekidno više od tri šolje dnevno. Tako na jetru može imati negativan, odnosno kontraproduktivan uticaj.

Artičoka

Jedinjenja iz artičoke poboljšavaju funkciju jetre i podstiču protok žuči. Ovo egzotično povrće sve više je i kod nas u upotrebi. U svetu su dokazana brojna korisna svojstva među kojima su i pozitivni efekti suplemenata artičoke na jetru koja ne funkcioniše u potpunosti.

Đumbir

Studije su ispitivale uticaj ekstrakta đumbira u slučaju pacijenata sa bolešću masne jetre. Rezultati su pokazali da je uključivanje suplemenata đumbira imalo uticaja na poboljšanu funkciju jetre, detoksikaciju, kao i smanjenje nivoa povišenih enzima jetre. Među njima su bile i AST i ALT vrednosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Aleksandar
18:09, 10. 04. 2024.
Odgovori

Aloe vera gel je izuzetan pomagač jetre.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo