Naslovna / Vitamini i suplementi

Umesto da umanji riblje ulje može i da poveća rizik od srčanih bolesti

Priredio/la: I. V. |13:00 - 29. 05. 2024.

Redovna upotreba ribljeg ulja ili suplemenata imala je različite uloge u kardiovaskularnom zdravlju, napredovanju bolesti pa čak i smrti

riblje ulje Redovna upotreba suplemenata ribljeg ulja može da ima različite uloge u napredovanju kardiovaskularnih bolesti. Foto: Pixabay

Ako se riblje ulje redovno upotrebljava, umesto da smanji može da poveća rizik od prve srčane bolesti i moždanog udara. Istraživači upozoravaju da redovna upotreba suplemenata ribljeg ulja može da poveća umesto da umanji rizik od srčane bolesti, koja se prvi put javlja, kao i od moždanog udara među osobama dobrog kardiovaskularnog zdravlja. Ali, riblje ulje ipak može da uspori napredovanje lošeg kardiovaskularnog zdravlja i smanji rizik od prerane smrti, a sve to potvrđuju rezultati velike dugoročne studije, objavljene u BMJ Medicine.

Riblje ulje je bogat izvor omega 3 masnih kiselina

Riblje ulje je bogat izvor omega-3 masnih kiselina i kao takvo se preporučuje kao dijetetska preventiva za sprečavanje razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ali, dokazi o tome koliko zaštite pruža još uvek su neubedljivi, objašnjavaju istraživači. Kako bi ojačali bazu dokaza, odlučili su da procene vezu između dodataka ribljeg ulja i novih slučajeva atrijalne fibrilacije, srčanog udara, moždanog udara i srčane insuficijencije, kao i smrt usled bilo kog uzroka kod osoba bez poznatog kardiovaskularnog oboljenja.

Istraživači su procenili potencijalnu ulogu ovih suplemenata u stvaranju rizika od napredovanja srčane bolesti od dobrog zdravlja srca (primarni stadijum), pojave atrijalne fibrilacije (sekundarni stadijum), do velikih kardiovaskularnih događaja, kao što je srčani udar (tercijarni stadijum) i smrti (završna faza). Oslanjali su se na 415.737 učesnika UK Biobank studije (55 odsto žena), starosti 40–69 godina, koji su anketirani između 2006. i 2010. kako bi prikupili osnovne  informacije, kao što je uobičajeni unos masne i nemasne ribe i suplemenata ribljeg ulja. Zdravlje učesnika praćeno je do kraja marta 2021. ili do smrti ispitanika, a korišćeni su podaci iz medicinske dokumentacije.

Trećina učesnika studije redovno koristila riblje ulje u vidu suplementa

Skoro trećina učesnika studije izjavila je da redovno koristi suplemente ribljeg ulja. Ova grupa je uključivala veći udeo starijih muškaraca i žena. Unos alkohola i odnos konzumirane masne i nemasne ribe takođe su bili veći. Tokom prosečnog perioda praćenja od skoro 12 godina, 18.367 učesnika razvilo je atrijalnu fibrilaciju, 22.636 je imalo srčani udar/šlog ili je razvilo srčanu insuficijenciju, a 22.140 njih je umrlo , dok je 14.902 ispitanika bilo bez atrijalne fibrilacije ili ozbiljne kardiovaskularne bolesti.

Među onima koji su od dobrog kardiovaskularnog zdravlja došli do stadijuma atrijalne fibrilacije, 3.085 je razvilo srčanu insuficijenciju, 1.180 je imalo moždani udar, a 1.415 srčani udar. Umrlo je 2.436 onih sa srčanom insuficijencijom, kao i 2.088 onih koji su imali moždani udar i 2.098 onih koji su imali srčani udar.

Uvećan rizik od atrijalne fibrilacije i moždanog udara

Redovna upotreba suplemenata ribljeg ulja imala je različite uloge u kardiovaskularnom zdravlju, napredovanju bolesti i smrti, pokazali su nalazi studije. Za one kod kojih nije bilo poznato kardiovaskularno oboljenje na početku perioda praćenja, redovna upotreba suplemenata ribljeg ulja bila je dovedena u vezu sa 13 odsto povećanim rizikom od razvoja atrijalne fibrilacije i 5 procenata povećanim rizikom od moždanog udara.

Ali, među onima koji su imali kardiovaskularne bolesti na početku perioda praćenja, redovna upotreba suplemenata ribljeg ulja imala je veze sa 15 procenata manjim rizikom od napredovanja stanja od atrijalne fibrilacije do srčanog udara i 9 procenata manjim rizikom od napredovanja od srčane insuficijencije do smrti.

Žene i nepušači u većem riziku od srčanh oboljenja

Dalja dubinska analiza otkrila je da su starost, pol, pušenje, konzumacija nemasne ribe, visok krvni pritisak i upotreba statina i lekova za snižavanje krvnog pritiska promenili uočene asocijacije. Redovna upotreba suplemenata ribljeg ulja i rizik od prelaska sa dobrog zdravlja na srčani udar, moždani udar ili srčanu insuficijenciju bio je veći kod žena i kod nepušača. Zaštitni efekat ovih suplemenata na prelazak sa dobrog zdravlja pa sve do smrti bio je veći kod muškaraca i kod starijih učesnika studije.

– Redovna upotreba suplemenata ribljeg ulja može da ima različite uloge u napredovanju kardiovaskularnih bolesti. Potrebne su dalje studije kako bi se utvrdili precizni mehanizmi za razvoj i prognozu događaja kardiovaskularnih bolesti uz redovnu upotrebu suplemenata ribljeg ulja – istakli su istraživači.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo