Naslovna / Vitamini i suplementi

Da li je moguće „predozirati se“ magnezijumom: Koji su neželjeni efekti i opasne količine

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 19. 07. 2024.

Magnezijum je generalno bezbedan za upotrebu, ali se posebno nekim kategorijama pacijenata ne preporučuje uvođenje bez konsultacije stručnog lica o načinu i preporučenim dozama

Magnezijum Kada imamo grčeve u nogama, prvo za čim najčešće posegnemo jesu suplementi magnezijuma Foto: Shutterstock

Magnezijum je generalno bezbedan za upotrebu, a ozbiljni neželjeni efekti i toksičnost su retki. Za većinu ljudi, telo efikasno podnosi višak magnezijuma eliminišući ga kroz stolicu, zbog čega su najčešći neželjeni efekti zatvor ili dijareja.

Magnezijum i neželjeni efekti: Od interakcije sa lekovima, do opasnosti za bubrežne bolesnike

Kliničke studije su pokazale da iako je veoma retko da magnezijum dostigne toksične nivoe, znaci toksičnosti uključuju pad krvnog pritiska, letargiju, konfuziju, poremećaje otkucaja srca, vrtoglavicu, slabost mišića i otežano disanje. Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega imaju veći rizik od neželjenih efekata magnezijuma.

Magnezijum takođe može da ometa određene lekove, uključujući razne antibiotike i lekove za dijabetes ili visok krvni pritisak. Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete sa suplementacijom magnezijuma. Korišćenje odgovarajućeg oblika i doze magnezijuma je potrebno i korisno za kompletno telo i veliki broj funkcija.

Kome je koristan magnezijum i koje su dnevne preporučene vrednosti

Na osnovu trenutnih podataka, magnezijum taurat i magnezijum glicinat su dve dobre opcije koje mogu pomoći osobama sa mentalnim zdravstvenim problemima. Psihijatrijskim pacijentima može biti potrebno više magnezijuma nego prosečnom pojedincu, ali bi trebalo da se konsultuju sa stručnjakom ako njihov unos premašuje dozu koju preporučuje FDA.

Osobe sa osteoporozom, koštanim i neuromišićnim oboljenjima trebalo bi da koriste magnezijum svakodnevno u preporučenim dozama, ali u odnosu na njihovu anamnezu, kliničku sliku, kao i opšte stanje.

Preporučene dnevne doze magnezijuma za odrasle osobe prema skali FDA su:

  • od 19-30 godina muškarci 400 mg, žene 310 mg
  • od 31-51+ godina muškarci 420 mg, žene 320 mg

Magnezijum se najbolje koristi kao deo komplementarnog plana lečenja zajedno sa adekvatnom ishranom, tehnikama za smanjenje stresa i lečenjem osnovnog uzroka simptoma bolesti i stanja.

Upozorenje FDA o rizičnim kategorijama pacijenata i načinu prezentacije korisnih svojstava magnezijuma

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) objavila je pre dve godine u pismu o prinudnom odlučivanju da ne namerava da se protivi upotrebi određenih kvalifikovanih zdravstvenih tvrdnji u vezi sa konzumiranjem magnezijuma i smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska (hipertenzije). Uslov za to je da su tvrdnje na odgovarajući način formulisane kako bi se izbeglo obmanjivanje potrošača, kao i kada su ispunjeni propisani uslovi i količine za korišćenje.

FDA je ovim odgovorila na peticiju podnetu u ime Centra za obrazovanje i istraživanje magnezijuma (LLC). U peticiji je traženo da FDA odobri zdravstvene tvrdnje o odnosu između konzumiranja magnezijuma i smanjenog rizika od visokog krvnog pritiska. Ove dileme uključivale su i odnos između supstanci ovog minerala i nekih bolesti, kao i specifičnih zdravstvenih stanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo