Naslovna / Ishrana

Susam sadrži magnezijum i kalcijum: Kako čuva štitastu žlezdu i pomaže kod visokog pritiska

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 08. 11. 2023.

Najviše kalcijuma nalazi se u ljusci semenki susama, a bogatstvo antioksidanata pomaže u prevenciji srčanog udara, ateroskleroze i slabljenja kostiju

Susam Studije su dokazale brojne pozitivne efekte sastojaka koji se nalaze u susamu Foto: Shutterstock

Susam, odnosno susamovo seme (što je i najrasprostranjeniji oblik koji koristimo), sazreva u mahuni biljke Sesamum indicum. Poznato je da susam ima brojne potencijalne zdravstvene prednosti i da se koristi u ishrani i narodnoj medicini vekovima. I novija istraživanja su potvrdila ove navode. Evo najvažnijih zdravstvenih prednosti semena susama.

1. Susam je dobar izvor vlakana, što je prevencija brojnih bolesti

Vlakna su materije neophodne za dobro funkcionisanje digestivnog i probavnog trakta. Istraživanja kažu da mogu da igraju i važnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i dijabetesa tipa 2, kao i prvenciji malignih oboljenja. U tri supene kašike susama, što odgovara količini od 30 grama, nalazi se 12 procenata dnevne potrebne količine vlakana za odrasle osobe.

2. Seme susama može uticati na sniženje nivoa holesterola i triglicerida

Seme susama može da pomogne u smanjenju faktora rizika od srčanih oboljenja, uključujući povišeni nivo triglicerida i „lošeg“, LDL holesterola. Baza ovih tvrdnji su navodi studija, koji sugerišu da redovna konzumacija semena susama daje doprinos ovih faktora rizika za pojavu srčanih oboljenja. Tajna je pre svega u nivou masti (15 odsto zasićenih, 41 odsto polinezasićenih, 39 procenata mononezasićenih).

U susamu se još nalaze lignani i fitosteroli, biljna jedinjenja koja dokazano imaju uticaj na regulaciju nivoa holesterola.

3. Pomoć u snižavanju krvnog pritiska

Visok krvni pritisak je glavni faktor rizika za srčane bolesti kao i srčani i moždani udar. Seme susama u svom sastavu ima visok sadržaj magnezijuma i antioksidanata, što je dragocena pomoć u regulaciji krvnog pritiska ali i sprečavanju nakupljanja plakova u arterijama. To je značajno zbog prevencije ateroskleroze. I spomenuti lignani i vitamin E, koji se takođe nalaze u semenkama susama, imaju slična svojstva.

4. Seme susama za zdravije kosti

Seme susama, bilo da je oljušteno ili sa ljuskom, sadrži pregršt hranljivih materija koje utiču na čvrstoću kostiju. Najviše kalcijuma sadrži ljuska susama, ali ga ima u samom telu semenki. U 30 grama susama je 22 odsto dnevnog preporučenog unossa kalcijuma, 25 odsto magnezijuma, 21 procenat dnevno preporučenih vrednosti cinka i najviše mangana, 32 odsto. Najviše ovih korisnih materija ćemo iskoristiti ako ako ih potopimo u vodu, prepečemo ili koristimo proklijale semenke. Tako će se neutralisati dejstvo oksalata i fitata, antinutrijenata iz susama, koji opstruiraju apsorpciju.

5. Bolja kontrola nivoa šećera u krvi

Semenke susama sadrže proteine i zdrave masnoće, ali i malu količinu ugljenih hidrata. To je izuzetno važno u pevenciji insulinske rezistencije i održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Seme susama sadrži i pinorezinol, koji takođe može da utiče inhibiranje dejstva maltaze, važnog digestivnog enzima. Uloga maltaze je razgradnja maltoze, koja nastaje u našim crevima varenjem skroba. Takođe, nalazi se kao zaslađivač u pojedinim namirnicama.

6. Susam i smanjenje upalnih procesa

Preliminarna istraživanja kažu da semenke susama i njihovo ulje mogu da imaju antiinflamatorna svojstva. Pretpostavlja se da je razlog sezamin, nutrijent koga ima i u semenu susama, ali i u susamovom ulju. Poznato je da stanje hronične upale čak i niskog intenziteta mogu da izazovu brojne hronične bolesti, gojaznost ali i malignitete.

Treba naglasiti da su studije uglavnom testirale svojstva mešavine semenki, pa je potrebno više istraživanja na ljudima iako su eksperimenti na životinjama sa susamovim uljem potvrdili antizapaljenske efekte.

7. Kako susam može da pomogne krvnoj slici

Seme susama obiluje gvožđem, bakrom i vitaminom B6, koji su potrebni za formiranje i optimalnu funkciju krvnih ćelija. Gvožđe je esencijalna  komponenta hemoglobina, prenosioca kiseonika kroz krvna zrnca i krvotok. Za stvaranje hemoglobina bakar i vitamin B6 su neophodni, a u 30 grama susama je 24 odsto dnevnih preporučenih količina gvožđa.

8. Ublažavanje bola u zglobovima i kod artritisa

Sezamin je efikasan kod smanjenja bolova u zglobovima i koristan za bolju pokretljivost i obim pokreta kod osoba koje pate od artritisa kolena. Jedan od najčešćih razloga bolova u kolenima je osteoartritis, i tada su obično prisutni upala ili oksidativno oštećenje hrskavice koja štiti zglobove.

U jednoj dvomesečnoj studiji, ispitanici koji su imali dijagnostikovan artritis kolena unosili su 5 kašika (otprlilike 40 grama) mlevenih semenki susama dnevno, uz propisanu terapiju lekovima. Doživeli su smanjenje bolova u kolenu za 63 odsto u odnosu na one koji su koristili samo odgovarajuće lekove.

9. Prednosti susama za zdravlje štitaste žlezde

Sve hranljive materije koje sadrži susam: gvožđe, selen, cink, bakar i vitamin B6, potrebne su za optimalnu funkciju štitaste žlezde. Selen, koji je posebno važan zbog koncentracije u tom samom organu i značajne uloge u stvaranju hormona nalazi se u susamu, sa 18 odsto dnevnih potrebnih vrednosti u 30 grama.

10. Menopauza i koristi od susama

Fitoestrogeni su jedinjenja koja mogu da pomognu ženama u menopauzi jer su slični estrogenu. Poznato je da nivo estrogena opada u ovom životnom razdoblju, a fitoestrogeni bi mogli da budu efikasni u smanjenju valunga o drugih manifestacija niskog nivoa ovog hormona. Takođe, svojstva fitoestrogena ispituju se u smeru smanjenja rizika od pojedinih bolesti hormonskog porekla, poput karcinoma dojke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo