Naslovna / Vitamini i suplementi

Previše cimeta može da smanji efikasnost nekih lekova: Za koje terapije je najrizičniji?

Priredio/la: I. V. |11:00 - 09. 05. 2025.

Cimet jeste stekao reputaciju „pojačivača zdravlja“ali, stručnjaci upozoravaju da visoke doze ovog začina, posebno u obliku dijetetskih suplemenata, mogu loše da utiču na lekove

previše cimeta Suplementi cimeta mogu da ubrzaju metabolizam određenih lekova u telu Foto: Shutterstock

Ukoliko se u ishrani koristi previše cimeta to može da ometa dejstvo lekova za određena zdravstvena stanja i smanji njihovu efikasnost. Naučnici sa University of Mississippi utvrdili su da previše cimeta može da utiče na dejstvo lekova za dijabetes, lekova za krvni pritisak, antidepresiva, kao i drugih medikamenata.

Previše cimeta može da dovede do izlučivanja leka iz organizma i pre nego što je počeo da deluje

Nova studija istraživača sa University of Mississippi otkriva da suplementi cimeta mogu da ubrzaju metabolizam određenih lekova u telu, čineći ih manje efikasnim. Međutim, cimet konzumiran u umerenim količinama kao deo zdrave ishrane može da ima zdravstvene koristi. Stručnjaci navode da je cimet stekao reputaciju „pojačivača zdravlja“. Ali, istraživači koji stoje iza nove studije upozoravaju da visoke doze ovog začina, posebno u obliku dijetetskih suplemenata, mogu da smanje efikasnost određenih lekova na recept.

– Prekomerna konzumacija suplemenata može da dovede do brzog izlučivanja iz organizma leka koji se dobija od lekara na recept, a to bi moglo da rezultira smanjenjem njegove efikasnosti. Zdravstveni problemi mogu da nastanu ako se prekomerne količine suplemenata konzumiraju bez znanja zdravstvenog radnika ili lekara koji je propisao lekove – objašnjava autorka studije dr Shabana Khan, glavna naučnica u Nacionalnom centru za istraživanje prirodnih na University of Mississippi. 

Neke vrste cimeta posebno su rizične za zdravlje

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Food Chemistry: Molecular Sciences, dr Khan i njeni saradnici otkrili su da cinamaldehid, jedinjenje odgovorno za prepoznatljiv ukus i miris cimeta, aktivira receptore u telu koji ubrzavaju brzinu metabolizma lekova, potencijalno ih izbacujući pre nego što počnu da deluju.
Kora kasije cimeta iz južne Kine, na primer, predstavlja dodatni rizik, kaže dr Khan. Pored toga što sadrži cinamaldehid, ova vrsta cimeta ima visok nivo kumarina, jedinjenja koje je takođe prisutno u semenu piskavice i koje ima antikoagulantna svojstva, što ga čini opasnim za ljude koji uzimaju lekove za razređivanje krvi. Takođe je poznato da kumarin izaziva oštećenje jetre u velikim dozama.

Sa kojim lekovima suplementi cimeta mogu da dođu u interakciju?

Dodaci cimeta mogu da budu posebno rizični za ljude koji uzimaju lekove koje obrađuje jetra, poput onih za dijabetes, krvni pritisak i poremećaje raspoloženja, smatra dr Wesley McWhorter, iz Academy of Nutrition and Dietetics.

Dr Khan, na primer, savetuje pacijentima da budu posebno oprezni sa suplementima cimeta ako imaju hroničnu bolest, kao što su hipertenzija, dijabetes, rak, artritis, astma, gojaznost, HIV, AIDS ili depresija. Iako nova studija potvrđuje ranija istraživanja o interakcijama cimeta sa lekovima, istraživači sa University of Mississippi zaključili su da su potrebna dodatna istraživanja, uključujući klinička ispitivanja na ljudima, kako bi se u potpunosti razumela uloga koju cimet igra u telu i koje potencijalne interakcije začina i lekova mogu da nastanu.

Za koje količine možemo da kažemo da je reč o previše cimeta?

Dr McWhorter naglašava da količina cimeta koju pospemo po kapućinu ili dodamo u recept za kolače ne predstavlja isti rizik kao suplementi, koji pružaju mnogo veću dozu aktivnih jedinjenja.

– Uživajte u cimetu u ishrani, ali budite oprezni sa dodatkom cimeta ishrani i uvek razgovarajte sa registrovanim dijetetičarem ili svojim lekarom pre nego što dodate cimet u režim ishrane –  kaže dr McWhorter.

Aromatizovanje hrane i pića umerenim količinama cimeta zaista može da ima potencijalne zdravstvene koristi, potvrđuje Christine Ryan, registrovana dijetetičarka-nutricionistkinja, koja podseća da cimet tako doprinosi snižavanju nivoa glukoze u krvi, snižavanje holesterola, a i dobro deluje na smanjenje upala i infekcija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo