Naslovna / Zdravlje

Kako cimet utiče na funkciju mozga i smanjenje anksioznosti?

Priredio/la: I. V. |11:00 - 19. 12. 2023.

Bioaktivna jedinjenja cimeta pokazala su zanimljiva dejstvo na funkcionisanje mozga što bi u budućnosti moglo da se iskoristi protiv brojnih kognitivnih oštećenja

cimet Pored svog jedinstvenog ukusa, cimet bi mogao da ima i druga korisna svojstva za ljude Foto: Shutterstock

Cimet je dobro poznati aromatični začin koji se kod nas najviše koristi u kulinarstvu, a dobija se iz unutrašnje kore drveta cimeta. Drvo cimeta je zimzeleno stablo koje raste na Himalajima i drugim planinskim predelima, kao i u prašumama u južnoj Kini, Indiji i jugoistočnoj Aziji. Pored svog jedinstvenog ukusa, cimet bi mogao da ima i druga korisna svojstva za ljude. Na primer, studije poazuju da cimet ima antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerogena svojstva, a takođe može da ojača imuni sistem.

Bioaktivna jedinjenja cimeta poboljšavaju funkcije mozga

Istraživanja su pokazala da bioaktivna jedinjenja mogu da poboljšaju funkciju mozga, posebno pamćenje i učenje, a analize su i dalje u toku. Tim istraživača sa Birjand University of Medical Sciences u Iranu nedavno je analiziralo nekoliko prethodnih studija koje su istraživale efekte cimeta na kognitivne funkcije. Njihova analiza, izložena u Nutritional Neuroscience naglašava potencijalnu vrednost cimeta za sprečavanje ili smanjenje oštećenja sposobnosti pamćenja ili učenja.

– Ova studija imala je za cilj da sistematski pregleda studije o odnosu između cimeta i njegovih ključnih komponenti u pamćenju i učenju. U septembru 2021. godine prikupljeno je 2.605  studija iz različitih baza podataka i podvrgnuto je analizi – saopštili su članovi Birjand University of Medical Sciences. Od svih tim studija u najuži izbor ušlo je 40 studija, od koji su 33  sprovedene in vivo ( ispitivanje stvarnih živih organizama, kao što su ljudi, glodari ili druge životinje). Pet od njih je sprovedeno in vitro (van živih organizama, na primer analizom ćelija ili postmortem tkiva), a dve su bile kliničke studije (sa medicinskim pacijentima).

Cimet može pozitivno da utiče na kognitivne funkcije kao što su pamćenje i učenje

Istraživači su izvukli sve moguće podatke relevantne za sve ove studije, a zatim su procenili kvalitet i pouzdanost studija gledajući njihov metod, veličinu uzorka, kriterijume za uključivanje i druge metodološke aspekte. Na kraju su analizirali i uporedili rezultate 40 relevantnih analiza koje su odabrali. Sve u svemu, većina studija koje su pregledali ukazuje da cimet može pozitivno uticati i na pamćenje i na kognitivne funkcije.

– In vivo studije pokazale su da korišćenje cimeta ili njegovih komponenti, kao što su eugenol, cinamaldehid i cimetna kiselina, može pozitivno da promeni kognitivne funkcije. In vitro studije su takođe pokazale da dodavanje cimeta ili cimetaldehida u ćelijsku sredinu može da smanji tau agregaciju, amiloid b i poveća vitalnost ćelije – naveli su istraživači.

Žvakanje žvake sa cimetom smanjuje anksioznost, tvrde naučnici

Od dve kliničke studije, koje su analizirali istraživači, jedna je sprovedena na adolescentima, a druga na odraslim osobama sa predijabetesom koji su imali oko 60 godina ili su bili mlađi. Prva studija tražila je od adolescenata da žvaću žvaku sa cimetom, dok je druga od učesnika zahtevala da pojedu 2 g cimeta na belom hlebu. Studija na adolescentima dala je pozitivne rezultate, pokazujući da žvakanje gume sa cimetom poboljšava funkciju pamćenja i smanjuje anksioznost. Nasuprot tome, klinička studija na odraslim osobama sa predijabetesom nije otkrila značajne promene u kognitivnim funkcijama nakon konzumiranja cimeta.

– Većina studija je objavila da bi cimet mogao da bude koristan za prevenciju i smanjenje oštećenja kognitivnih funkcija. Takođe, može da se koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju srodnih bolesti. Međutim, potrebno je uraditi više studija na ovu temu – istakli su naučnici i dodali da u „sve u svemu,  cimet i neke od njegovih aktivnih komponenti mogu da imaju pozitivne efekte na funkcionisanje ljudskog mozga, poboljšavajući pamćenje i učenje“.

Tim istraživača naglašava da bi u budućnosti ova analiza mogla da inspiriše druge timove istraživača da dalje istraže uticaj cimeta na mozak, što bi potencijalno moglo da podstakne  njegovu upotrebu za očuvanje funkcije mozga i usporavanje kognitivnih oštećenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo