Naslovna / Vitamini i suplementi

Može li suplement cimeta da spusti krvni pritisak

Priredio/la: I. V. |11:00 - 16. 10. 2023.

Cimet i suplementi ovog začina sadrže razna lekovita jedinjenja, koja mogu da budu od koristi za zdravstvena stanja kao što su dijabetes i bolesti srca

suplement cimeta Suplement cimeta dovodi do značajnog smanjenja i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska Foto: Shutterstock

Suplement cimeta je, pored cimet začina u kulinarstvu, još jedan način da se u organizam unesu razna lekovita jedinjenja, koja mogu da budu od koristi za zdravstvena stanja kao što su dijabetes i bolesti srca. Zdravstvene prednosti cimeta u velikoj meri se dovode u vezu sa njegovom visokom koncentracijom zaštitnih biljnih jedinjenja, kao što su kumarin, cimetova kiselina, eugenol i cimetaldehid.

Suplement cimeta smanjuje nivo inflamatornih markera

Poznato je da su kumarin, cimetova kiselina, eugenol i cimetaldehid supstance imaju moćna antiinflamatorna, antioksidativna i antidijabetička svojstva i zbog toga mogu da budu od koristi osobama sa inflamatornim bolestima kao što je reumatoidni artritis.

Mala studija, u kojoj je učestvovalo 36 žena sa reumatoidnim artritisom otkrila je da su učesnice koji su uzimale 2 grama cimeta dnevno tokom 8 nedelja doživele značajno smanjenje nivoa inflamatornih markera u poređenju sa placebo grupom. Te žene takođe su doživele značajno smanjenje aktivnosti reumatoidnog artritisa, kao i broja osetljivih i otečenih zglobova.

Jedinjenja cimeta imaju vazorelaksantna svojstva koja opuštaju krvne sudove

Suplement cimeta može da bude koristan za opšte zdravlje srca jer poboljšava krvni pritisak i cirkulaciju i smanjuje nivo lipida u krvi, kao što je LDL ili loš holesterol. Visok krvni pritisak i visok nivo masti u krvi mogu da povećaju rizik od srčanih bolesti, tako da uzimanje suplementa cimeta može da pomogne u smanjenju kardiovaskularnog rizika.

Studije pokazuju da jedinjenja koja se nalaze u cimetu, kao što je cimetaldehid, imaju vazorelaksantna svojstva, što znači da pomažu u opuštanju krvnih sudova. To bi moglo da pomogne da se poboljša krvni pritisak i cirkulacija krvi u celom telu. Cinamaldehid takođe može da spreči oslobađanje kalcijuma, minerala neophodnog za vazokonstrikciju ili zatezanje krvnih sudova.

Suplement cimeta značajno spušta sistolni (gornji) krvni pritisak

Studija sprovedena na 40 ljudi sa visokim krvnim pritiskom pokazala je da je tretman sa 1.500 miligrama cimeta dnevno, tokom tri meseca, doveo do značajnog smanjenja prosečnog sistolnog krvnog pritiska (gornjeg) u poređenju sa kontrolnom grupom. U istoj studiji, grupa koja uzimala cimet takođe je zabeležila značajno smanjenje LDL holesterola, kao i značajno povećanje nivoa „dobrog“ HDL holesterola koji štiti srce.

U pomenutoj studiji sa 36 žena koje su imale reumatoidni artritis otkriveno je da su učesnice koje su uzimale suplemente cimeta doživele značajno smanjenje dijastolnog (donjeg) krvnog pritiska.

Pored toga, analiza 9 studija otkrila je da je suplement cimeta doveo do značajnog smanjenja i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska. Istraživači su primetili veće efekte na sistolni, gornji krvni pritisak u ispitivanjima sa 2 grama cimeta ili manje, tokom najmanje 12 nedelja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo