Naslovna / Zdravlje

Bol u kuku i 9 načina da ga se oslobodimo

15:00 - 10. 08. 2023.

Svojim jedinstvenim oblikom kukovi koji su deo koštano-zglobnog sistema nose veliko opterećenje, ali su i izuzetno mobilni. Sa starošću, kao i stalnom upotrebom, hrskavica može da se ošteti, kosti u kuku mogu da se polome prilikom pada ili neke druge povrede, a svaki od ovih stanja može dovesti do nastanka bola

bol u kuku Ne ignorišite bol koji vam šalje telo kao signal upozorenja Foto: Shutterstock

Bol u kuku može nekada da se javi pri svakom koraku, ograniči pokrete i oteža izvršavanje dnevnih aktivnosti. Ukoliko se stanje ne leči moguća je i pojava iscrpljujućih bolova, koji u najtežim slučajevima mogu dovesti do invaliditeta. Zato je važno na vreme doći do dijagnoze i u odnosu na nju, pronaći najbolji način za obezboljavanje i rešenje problema.

Ne čekajte: regulišite telesnu težinu

Za svaka 4 kg dodatne telesne težine, postoji dodatnih 20 kilograma pritiska na kukove i kolena. Ako vam zglobovi osećaju opterećenje, pronađite težinu koja vam najviše odgovara i razgovarajte sa svojim lekarom o najboljim načinima da skinete višak kilograma. U zavisnosti od toga šta uzrokuje bol u kuku, gubitak viška kilograma može pomoći i olakšati kretanje.

Ne nosite teške stvari

Kada kažemo težina ne mislimo samo na telesnu težinu, jer kukovi apsorbuju težinu svega što nosima u rukama i na leđima. Da bi smanjili pritasak, preporuka je da se koriste ručna kolica za namirnice koje donosimo iz nabavke. Kada je tašna u pitanju, bilo bi dobro, da se ona klasična zameni nekim rancem čijim bi se nošenjem na leđima ravnomerno raspodelila težina.

Odmor ili lagano istezanje

Itekako ima smisla da legnete i „odmorite” kuk kad vas zaboli. Kada bol prođe, izaberite za sebe dnevnu dozu vežbi da biste ojačali mišće i sprečili ukočenost zglobova. Porazgovarajte sa svojim fizijatrom koji će vam preporučiti aktivnosti poput hodanja, plivanja ili možda joge što može doneti olakšanje i na taj način vam doneti olakšanje.

Izbegavajte teške vežbe

Kretanje će pomoći da kukovi manje bole, ali trčanje nizbrdo ili kik boks se nikako ne preporučuje. Počnite polako sa nekoliko minuta vežbe na sobnom biciklu ili na  steperu. Kako bol ustupa mesto snazi, možete povećati dužinu svojih vežbi.

Vežbe u vodi

Za vrhunske vežbe sa malim opterećenjem, koristite bazen ili spa centar. Voda podržava telo i uklanja deo stresa sa svih zglobova. Takođe, omogućava slobodnije, lakše pokrete i pruža dobar otpor čime se jačaju mišići. Razgovarajte sa svojim lekarom ili fizioterapeutom o vežbama u vodi koji će pomoći da se bolovi u kukovima smanje.

Hlađenje ili grejanje

Primenite led ili toplu oblogu. Led će pomoći kada je u pitanju akutna upala. Umotajte led u tanki peškir i pritisnite direktno na kuk da biste ublažili bol. Međutim, ako je hroničan bol u pitanju više prijaju topli obolozi ili tuširanje toplom vodom da bi se opustili mišići.

Bez visokih potpetica

Ponekad odgovor za bol u kuku može biti baš u stopalima. Visoke potpetice zahtevaju da od stopala neprirodan ugao i mogu narušiti statikua tela, što može dovesti do bola u kuku. Umesto toga, probajte ravne cipele i izbegavajte da stojite predugo u jednom položaju.

Lekovi bez recepta

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), poput ibuprofena i naproksena, uobičajeni su način da se oslobodite bola u kukovima. Ako ne možete da ih uzmete (možda zbog alergija ili problema sa stomakom), pokušajte umesto njih sa acetaminofenom. Zamolite svog lekara da vam preporuči najbolju vrstu i dozu za vaše stanje i da se uverite da su ovi lekovi protiv bolova bezbedni za vas.

Razmotrite mogućnosti korišćenja drugih lekova

U nekim slučajevima, kada se bol u kuku javlja zbog većih problema, kao što je koksartroza, artritis, osteoartritis, burzitis, povreda kuka ili uklješteni nerv, mogu biti potrebni nešto jači lekovi protiv bolova.Na primer, ako imate reumatoidni artritis (RA), lakar vam može preporučiti steroide za ublažavanje upale ili biološki lek koji deluje na određene delove imunološkog sistema koji izazivaju upale zglobova.

Ne ignorišite bol koji vam šalje telo kao signal upozorenja! Potražite savet lekara i što pre dođete do dijagnoze, brže ćete se osloboditi bola.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
dusan vukmanovic
21:51, 11. 12. 2023.
Odgovori

2dijagnoza artroza u fleksialnoj kontrakturi predlog ugradnja kuka na listi cekanja.imam bolove dali smem da radim vezbe

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo