Naslovna / Zdravlje

Zašto bi aktivni ugalj neke osobe morale pažljivo da koriste

Priredio/la: D. T.|9:00 - 26. 08. 2023.

Dobija se zagrevanjem u prisustvu gasa. Na ovaj način u uglju se formiraju pore koje upijaju štetne materije iz organizma

aktivni ugalj Foto: Shutterstock

Aktivni ugalj je popularno sredstvo za detoksikaciju. Koristi se, uglavnom, u obliku kapsula koje se piju sa vodom. Aktivni ugalj ima pore koje upijaju toksine, često se upotrebljava posle mamurluka, smatra se da smanjuje gasove, koristi se i kod terapije proliva. I pored najšire primene i popularnosti, stručnjaci navode da je malo naučnih dokaza na osnovu kojih bi mogli da preporuče upotrebu aktivnog uglja. Smatra se da ne bi trebalo da ga koriste hronični bolesnici, zbog mogućih interakcija sa lekovima.

Aktivni ugalj nije običan ugalj

Važno je naglasiti da aktivni ugalj nije običan ugalj za ogrev. Dobija se zagrevanjem u prisustvu gasa. Na ovaj način u uglju se formiraju pore koje upijaju štetne materije iz organizma. Obično se koristi kod trovanja, smatra se da može da reguliše i visok holesterol, smiri stomačne probleme.

Sredstvo protiv trovanja

Aktivni ugalj ima mogućnost da vezuje toksine. Najučestalija je zato upotreba aktivnog uglja kao sredstva protiv trovanja toksinima ali i nekim lekovima. U slučajevima trovanja aktivni ugalj je potrebno uzeti u vremenskom razmaku od jednog sata posle trovanja. Ukoliko se ovaj ugalj primeni sa zakašnjenjem, njegovo dejstvo je slabije, jer toksini u roku od 60 minuta prodiru dublje u organizam.

Tamna stolica i zatvor

U slučaju trovanja savet je da se aktivni ugalj koristi uz uputstvo lekara i uz standardne terapijske procedure. Bezbedan je ako se kratkotrajno koristi, veruje se da je i dugotrajna primena bezbedna s tim da mogu da se jave neželjeni efekti kao što su tamna stolica i zatvor. Kožna primena aktivnog uglja, za rane, takođe neće izazvati probleme kod većine osoba.

Ne savetuje se primena aktivnog uglja kod problema sa crevima, niti kod stanja „lenjih creva“ usporenog prolaska hrane kroz digestivni trakt. Ukoliko, ipak, želimo da ga koristimo potrebno je da se posavetujemo sa lekarom.

Aktivi ugalj i terapija za hipertenziju i anginu pektoris

Potrebo je izbegavati upotrebu aktivnog uglja uz alkoholna pića. Alkohol može da umanji apsorpciju toksina iz tela. Aktivni ugalj smanjuje aktivnost i lekova, kako bi se to sprečilo, savet je da se koristi najmanje jedan sat posle medikamentozne terapije. Na oprezu bi trebalo da budu kardiovaskularni pacijenti koji uzimaju lekove za kontrolu angine pektoris i visokog krvnog pritiska. Aktivni ugalj može da smanji delovanje osnovnog leka i dovede do komplikacija.

Smatra se da ovaj ugalj takođe umanjuje delovanje pilula za kontrolu rađanja, pa je preporuka da se koristi najmanje tri sata posle primene kontraceptivnih pilula, ili 12 sati pre uzimanja antibebi pilula.

Upotreba u tačnim dozama

Najčešće se koristi pod nadzorom zdravstvenog radnika, primenjuje se i u higijeni zuba i usne duplje. Mnoga sredstva za higijenu zuba sadrže izvesne količine aktivnog uglja. Potrebno je, ipak, pažljivo birati doze koje se koriste, jer može da dovede do obojenosti i čak, kako se smatra, slabljenja zuba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo