Naslovna / Ishrana

Kakvu ulogu ima voće u snižavanju povišenog holesterola

Priredio/la: I. V. |11:30 - 10. 06. 2023.

Voće snižava nivo holesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena koji mogu da imaju dobar efekat na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i na kontrolu krvnog pritiska

voće Breskve su odlične za držanje nivoa holesterola pod kontrolom Foto: Shutterstock

Voće spada u grupu namirnica koje može da snizi holesterol i kontroliše nivo krvnog pritiska. Visok holesterol znači da u krvi ima previše masne supstance što potencijalno postaje opasno stanje jer može da formira naslage u krvnim sudovima, ograničavajući protok krvi, a što za posledicu ima pojavu srčanog i moždanog udara.

Breskva je voće koje treba jesti kada je povišen holesterol

Glavni faktor rizika za visok holesterol je ishrana, a hrana bogata zasićenim mastima najviše doprinosi tome. Međutim, ishrana takođe može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola. Stručnjaci navode da je dodavanje breskve u ishranu dobro za svakoga ko ima problem sa povišenim holesterolom. Breskve su odlične za držanje nivoa holesterola pod kontrolom jer imaju malo zasićenih masti i odličan su izvor vlakana, a vlakna mogu da pomognu u smanjenju holesterola na nekoliko načina:

1. Vezivanje za holesterol
Rastvorljiva vlakna mogu da se vežu za holesterol u digestivnom traktu, sprečavajući apsorpciju u krvotok. Tako se smanjuje količina holesterola koja je dostupnu telu za upotrebu ili skladištenje.

2. Povećanje izlučivanja žučne kiseline
Rastvorljiva vlakna takođe mogu da povećaju izlučivanje žučnih kiselina koje nastaju od holesterola u jetri i važne su za varenje. Kada se vlakna vežu za žučne kiseline u crevima, to podstiče njihovo eliminisanje iz tela. Istovremeno se podstiče jetra da koristi više holesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i na taj način smanjuje se ukupni nivo holesterola.

3. Usporavanje varenja
Hrana bogata vlaknima, poput breskve, potrebno je duže da se vari u poređenju sa prerađenom hranom. Sporo varenje pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečava brze skokove insulina koji mogu da doprinesu proizvodnji holesterola u telu.

Flavonoidi i stilbeni snižavaju holesterol

Studija objavljena u časopisu  Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics otkrila je da  breskve spadaju među voće koje snižava nivo holesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena. Ispitivanje na skoro 1.400 ljudi pokazalo je da su ljudi, koji su konzumirali breskve, kao i jabuke, šljive ili kruške, imali snižen nivo lipida, odnosno masti u krvi. Studija je otkrila da su najbogatiji izvori flavonoida i stilbena grupa voća u koju spadaju jabuka, šljiva, kruška i breskva.

Rezultati takođe pokazuju da flavonoidi u ishrani mogu da imaju dobar efekat na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i na kontrolu nivoa krvnog pritiska. Istraživanje takođe ukazuje da konzumiranje soka od breskve i šljive štiti od kombinacije metaboličkih poremećaja izazvanih gojaznoću, uključujući hiperglikemiju, otpornost na insulin i leptin, dislipidemiju i oksidaciju lipoproteina niske gustine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo