Naslovna / Zdravlje

Kako da ublažimo svrab zbog ekcema

Priredio/la: S.St.|17:00 - 05. 09. 2023.

Prepuštanje nagonu, češanje pa čak i trljanje, može samo da pogorša svrab i ekcem

svrab zbog ekcema Osim krema koje sadrže ceramide, za svrab zbog ekcema dobar je i običan vazelin Foto Shutterstock

Svrab zbog ekcema (atopijski dermatitis) i crveni pečati na koži prateća su pojava kod ovog hroničnog zapaljenjskog oboljenja koje pokreću različiti alergeni. Prepuštanje nagonu, češanje pa čak i trljanje, može samo da pogorša svrab i ekcem. Neki ljudi se češu do te mere da počnu da krvare, što je idealno za nastanak infekcije.

Hladan oblog za olakšanje svraba kod ekcema

Napravite oblog da ohladite kožu tako što ćete navlažiti krpu ili gazu hladnom vodom. Za intenzivniji efekat uzmite pakovanje leda ili kesu smrznutog povrća (grašak ili zrna kukuruza), ili samo stavite kocku leda ili dve u malu plastičnu kesu. Hladnoća pomaže da željeno područje utrne, ali može da prođe i 10 minuta dok počne da deluje.

Pogled u ogledalo

Pokušajte ovaj trik kada svrab osećate samo na jednoj strani tela. Recimo da vas svrbi leva ruka. Pogledajte se u ogledalo i fokusirajte se na levu ruku svog odraza, koja je zapravo vaša desna ruka. Češite nju dok se gledate i vaš mozak dobija poruku da ste rešili problem svraba zbog ekcema.

Akupresura

Studija sprovedena na Univerzitetu Nortvestern otkrila je da pritiskanje određene tačke na ruci može pomoći u ublažavanju svraba zbog ekcema bilo gde na telu. Da biste je pronašli, savijte levu ruku, stavite desnu na spoljnu stranu pregiba lakta i opipajte vrh mišića podlaktice. Čvrsto masirajte vrhom prsta 3 minuta dok duboko dišete.

Masne kreme pomažu kod svraba zbog ekcema

Zaboravite na losione i izaberite kremu ili mast za ekcem. Prilikom kupovine, tražite kremu za zaštitu i regeneraciju kože. Neke kreme koje odlično deluju na ekcem sa svrabom sadrže sastojke koji se zovu ceramidi. Osim ovih krema i najobičniji vazelin može biti jednako efikasan kao i skupi proizvodi.

Ulja iz ostave

Jedno istraživanje pokazalo je da suncokretovo ulje više omekšava kožu od neke popularne kreme – i mnogo je jeftinije. Kokosovo ulje hrani i pomaže u smanjenju upale.

Hidrokortizon

Čim osetimo da minimalan svrab, treba da namažemo hidrokortizon, jer tako možemo sprečiti da se svrab pogorša i intenzivira. Ali ne treba preterivati. Kao i svi steroidi, hidrokortizon može imati neželjene efekte.

Druga topikalna sredstva

Mentol ima efekat hlađenja koji poništava svrab, ali koncentracija veća od 1–3 odsto može izazvati iritacijuGel, losion ili sprej sa 5 odsto lidokaina ili 1 odsto pramoksina mogu da pomognu da utrne područje koje svrbi. Može da pomogne i kapsaicin, sastojak paprike koji joj daje ljutinu. Počnite sa koncentracijom od 0,025 odsto. Za dvostruko jače dejstvo, nanesite lidokain, sačekajte 20 minuta, a zatim kapsaicin. Lekove čuvajte u frižideru.

Topla kupka i krema

Prvo se potopite u toplu kupku na 15 minuta da se rehidrirate. (U vodu dodajte mlevene ovsene pahuljice za dodatno umirivanje.) Zatim lagano obrišite kožu i nanesite jaku hidratantnu kremu ili kortizonsku kremu i posle nje hidratantnu kremu.

Dodatni mokro-suvi oblozi za ublažavanje svraba zbog ekcema

Za teške ekceme ili kao povremeni tretman za intenzivan svrab, dodajte još jedan korak nakon kupanja. Stavite jedan sloj vlažne gaze ili krpe preko tretirane kože. Preko toga suvi sloj – pamučne rukavice i čarape su odlične za ruke i stopala. Držite slojeve nekoliko sati ili preko noći kako biste pomogli koži da zadrži vlagu, upije kremu i ostane hladna.

Antihistaminici

Lekari često predlažu ove lekove jer je njihova nuspojava to što nas čine pospanim, pa je zato manja verovatnoća da ćemo se češati. To, međutim, možda neće biti od velike pomoći tokom dana, posebno ako vozimo. Pored toga, nisu bezbedni za decu. Međutim, manje je verovatno da će uzimanje antihistaminika napravljenih za bebe ili decu izazvati pospanost kod odraslih

Melatonin

Još jedna stvar koju možemo da uradimo kada nas svrab noću izluđuje jeste da uzmemo suplement sa hormonom melatonina koji naše telo stvara da bismo utonuli u san.

Tehnike opuštanja

Meditirajte da biste se suprotstavili stresu, snažnom okidaču ekcema. Fokusirajte se na neku reč ili zvuk dok vežbate duboko disanje. Progresivna relaksacija mišića takođe je jednostavna: zategnite, a zatim otpustite jednu grupu mišića za drugom, počevši od stopala pa do vrata. Ili isprobajte neku od aplikacija za upravljanje stresom.

Neka vam ruke budu zauzete

Češanje može postati navika, baš kao i grickanje noktiju. Možda čak i sami sebe uhvatite da to radite i kada vas koža ne svrbi. Da biste s tim prekinuli, zaposlite ruke svaki put kada ste u iskušenju. Odvratite pažnju bilo kakvim poslom. Uradite sebi manikir. Ili jednostavno stiskajte i opuštajte pesnice dok želja ne nestane.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo