Naslovna / Zdravlje

Uzroci moždanog udara nisu isti kod žena kao kod muškaraca

Priredio/la: I. V. |15:30 - 16. 09. 2023.

Glavni faktori rizika od moždanog udara za muškarce i žene su veoma slični. Ali, za žene se „dodaje“ još jedan sloj, a to su rizici koji su više rodno specifični

Uzroci moždanog udara Glavni faktori rizika od moždanog udara za muškarce i žene su veoma slični Foto: Unsplash

Uzroci moždanog udara razlikuju se kod žena i kod muškaraca, jer hormonske promene i trudnoća su neki od faktora jedinstveni samo za žene. Kada je u pitanju uzrok moždanog udara oba pola dele iste glavne faktore rizika – pušenje, visok krvni pritisak i povišen holesterol.

Uzroci moždanog udara su i rodno specifični

Rizik od moždanog udara kod žena dovodi se u vezu sa procesima karakterističnim za ženski pol, kao što su hormonske promene, trudnoća i upotreba kontracepcijskih pilula. Ovi uzroci moždanog udara su razlog zašto žene imaju sopstvene smernice za prevenciju moždanog udara prilagođene posebno za njih. Te smernice pružaju skup strategija za smanjenje rizika od moždanog udara – trećeg po redu uzroka smrti kod žena, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

– Neophodno je imati smernice, posebno za žene. Glavni faktori rizika za muškarce i žene su veoma slični. Ali, za žene se „dodaje“ još jedan sloj, a to su rizici koji su više rodno specifični – objašnjava dr Dolora Wisco, neurolog iz Cleveland Clinic.

Zašto se uzroci moždanog udara kod žena razlikuju od muškaraca?

Poseban skup rizika od moždanog udara, koji je jedinstven kod žena, u poređenju sa muškarcima doveo je do objavljivanja specifičnog skupa smernica Američkog udruženja za srce i Američkog udruženja za moždani udar 2014. godine. Ove smernice, zasnovane na istraživanju panela stručnjaka, iznele su te specifične rizike, nadajući se da će popuniti prazninu u zdravstvenoj zaštiti i prevenciji moždanog udara.

Prema tim smernicama, nekoliko faktora može da dovede do povećanog rizika od moždanog udara kod trudnica. Neke od komplikacija koje mogu da povećaju rizik od moždanog udara i srčanih bolesti kod trudnica su:

  • Hipertenzija tokom trudnoće
  • Gestacijski dijabetes
  • Preeklampsija.

Glavobolje ne treba ignorisati

Hipertenzija, koja se dovodi u vezu sa trudnoćom, je stanje koje najčešće ima veze i sa hemoragijskim i sa ishemijskim moždanim udarom kod trudnica ili kod žena u postporođajnom periodu. Ako žena počne da oseća glavobolje tokom trudnoće, to može da bude prvi znak stanja poput preeklampsije i drugih stanja koja izazivaju sužavanje krvnih sudova u mozgu. Upravo zbog toga dr Wisco savetuje da ne treba ignorisati te glavobolje,već to prijaviti svom lekaru. Takođe je važno napomenuti da ako je žena imala hipertenziju pre trudnoće, ona je u većem riziku od iste i tokom  trudnoće.

U postpartalnom periodu ubrzo nakon porođaja, dr Wisco kaže da je takođe češće videti niz drugih krvnih ugrušaka i vaskularnih poremećaja, koji mogu dovesti do moždanog udara, uključujući cerebralnu vensku trombozu (krvni ugrušak u jednom od moždanih vena) i disekcije arterija (sužavanja u jednoj od arterija).

U stvari, nedavna studija je otkrila da je period najvećeg rizika za moždani udar u odnosu na trudnoću u periodu koji prethodi i neposredno nakon porođaja. Kako objašnjava dr Wisco, to je otprilike u periodu od jednog dana pre – do dve nedelje nakon porođaja. Ako žena ima jednu ili više komplikacija, koje bi mogle da je izlože većem riziku od moždanog udara, dr Wisco preporučuje da se razgovara sa lekarom o opcijama prevencije, uključujući niske doze aspirina i drugih lekova na recept.

Uzroci moždanog udara leže i u kontracepcijskim sredstvima

Iako je kontrola rađanja veoma bezbedna, postoje određeni uslovi u kojima hormoni, koji se koriste u kontracepcijskim pilulama, mogu da povećaju rizik od moždanog udara. Konkretno, ako žena ima visok krvni pritisak, dijabetes, gojazna je, trenutno puši ili je iskusila centralnu vensku i sinusnu trombozu, trebalo bi da se konsultuje sa lekarom pre nego što počnete da koristi kontracepcju.

Najbolji način da se smanji rizik od moždanog udara je, kako savetuje dr Wisco, da se kontrolišu drugi faktori rizika, kao što su prestanak pušenja i održavanje krvnog pritiska na zdravom nivou. Za osobe sa dijabetesom, takođe je važno da drži pod kontrolom svoje stanje kako bi šećer u krvi bio u granicama normale.

Menopauza je doba sa većim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka

Dok traje menopauza, žensko telo proizvodi manje estrogena, što može izazvati simptome kao što su valunzi/talasi vrućine, problemi sa spavanjem i suvoća vagine. Hormonska terapija za menopauzu je uzimanje estrogena ili progesterona kako bi se ublažili simptomi. Neki podaci pokazuju da su žene, koje koriste ovu vrstu hormonske terapije, pod povećanim rizikom od krvnih ugrušaka i moždanog udara, mada se rezultati studije smatraju i pomalo kontradiktornim.

Smernice objavljene u Evropi 2022. godine preporučuju, na primer, korišćenje terapijske zamene hormona, jer izbegavanje njene upotrebe neće smanjiti rizik od moždanog udara. Pre zamene terapije, po savetu neurolofa dr Dolores Wisco, preporuka je da žena razgovara sa lekarom ako ima bilo koji drugi faktor rizika za moždani udar, kao što su visok krvni pritisak, bolest srca ili dijabetes.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo